Iki šiol savivaldybėje buvo 942 etatai, po reorganizacijos jų liks 710. Iš viso atleidimo lapelius buvo gavę apie 500 savivaldybės darbuotojų. Pasak savivaldybės Personalo departamento direktoriaus Antano Gadeckio, didžioji dalis - sutinkantys eiti naujas pareigas - bus perkelti į naujus struktūrinius padalinius. „Tie, kurie nesutinka, arba kuriems neužtenka darbo vietų pagal naują patvirtintą skaičių, bus atleisti“, - sakė A. Gadeckis.

Iš viso bus atleista 210-220 darbuotojų. Nauja administracijos struktūra įsigalios nuo spalio 1-os dienos. Dėl laiko susumuoti duomenis trūkumo D. Gadeckis sakė dar neturįs informacijos, kiek ir iš kokių skyrių darbuotojų atleista.

Profsąjunga ragina rengtis juodai

Įsigaliojant Vilniaus miesto tarybos patvirtintai naujai savivaldybės administracijos struktūrai, dėl kurios dalis kolegų neteks darbo, savivaldybės profsąjunga darbuotojus kviečia trečiadienį ateiti į darbą apsirengus juodais drabužiais. Tokiu būdu ketinama išreikšti palaikymą išmetamiems kolegoms.

„Taip bus atkreiptas dėmesys į, mūsų požiūriu, visiškai niekam nereikalingą reorganizaciją. Ji sukuria tik dar vieną krūvą bedarbių, tie žmonės vietoje mokesčių mokėjimo tiesiog taps dar viena socialine grupe, kuriai teks mokėti pašalpas iš to paties valstybės biudžeto“, - DELFI sakė savivaldybės administracijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Darius Šalūga.

Pasak D. Šalūgos, pati reorganizacija esą vykusi su dideliais nesklandumais, daugelis dalykų daryti slaptai, neinformuojant profesinės sąjungos. Esą būta atvejų, kai atleidimo lapelius gavo pagal Darbo kodeksą prioritetą paskiausiai būti atleisti turintys žmonės. Tačiau profsąjungai kreipusis į advokatus, daugelis dalykų esą buvo atitaisyti.

„Ar kas nors viešojoje erdvėje, pokalbiuose ar derybose girdėjo, kiek reikia sutaupyti? Jeigu mes nežinome, kiek reikia sutaupyti, iš kur žinome, kiek mums reikia atleisti žmonių? O gal būtų geriau, kad tie žmonės išeitų nemokamų atostogų? Niekas nesvarstė alternatyvių variantų, kuriuos siūlėme ir pagrindėme. Siūlėme, kaip galima sutaupyti kitomis priemonėmis“, - aiškino D. Šalūga.

Pasak D. Šalūgos, laikas parodys, kad reorganizacijos rezultatai nieko gero neatneš.

Žada sklandesnį savivaldybės darbą

„Nesu tikras, ar nesklandumų pavyko 100 proc. išvengti. Suprantama, kada atleidžiame žmones, bus nepatenkintų, manančių, kad juos netinkamai įvertino. Tačiau buvo stengiamasi viską daryti pagal nustatytas teisės normas ir darbo santykius reguliuojančius dokumentus“, - DELFI teigė savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas.

V. Milėno teigimu, reorganizacijos darbo grupėje dalyvavo ir profsąjungos atstovai, teisininkai, buvo laikomasi nustatytos tvarkos. Dėl to jam nelabai suprantami D. Šalūgos priekaištai.

Administracijos vadovas sutinka, kad šįmet didelės naudos iš reorganizacijos nebus. „Pagrindinis išeities taškas – funkcijų perskirstymas – kad funkcijos vyktų sklandžiau. Per laiką, kurį dirbu, sutikau visko – vilkinimo, nesprendimų. Kada bus aiškiau sudėliota, kas už ką atsakingas, mažiau reikės siuntinėti nuo vieno prie kito, viskas vyks žymiai sklandžiau“, - žadėjo V. Milėnas, manantis, kad po reorganizacijos ir tarnautojai dirbs geriau.

Vilniaus meras Vilius Navickas yra sakęs, kad šįmet iš reorganizacijos nebus sutaupyta nieko, tačiau kitąmet žadama sutaupyti 10-20 milijonų litų.