Atleidimo lapeliai bus pradėti dalyti jau šią savaitę. „Priversime žmones dirbti savo darbo vietoje. Nevaikščioti. Jūs rūkote - išeikite už kampo ir pažiūrėkite, kiek ten ištisai rūko. Priversime pirmiausia dirbti, o po to, kai bus laisvalaikis – parūkykit. Bet pirma dirbti – vilniečiams, ne mums, nemiegoti, o dirbti“, - žurnalistams aiškino V. Navickas.

Pasak mero, po reformos savivaldybėje bus mažiau dumblo, daugiau aiškumo, o kartu ir taupoma. Reforma esą siekiama, kad nesidubliuotų savivaldybės vykdomos funkcijos ir gyventojai greičiau gautų reikiamą informaciją. V. Navicko teigimu, su 600 darbuotojų paslaugą vilniečiui bus galima atlikti per mėnesį, o iki šiol kai kurios jų esą trukdavo dvejus metus.

Atleis pensininkus

Tačiau kiek žmonių bus iš viso atleista, antradienį surengtoje spaudos konferencijoje V. Navickas negalėjo atsakyti – esą vieni išeis į pensiją, kiti – dirbti į savivaldybės įmones. Perkėlus žmones dirbti į savivaldybės įmones darbuotojų skaičius esą nedidės – ketinama rinktis, kuris darbuotojas geresnis.

Savivaldybėje šiuo metu dirba 120 pensininkų. „Tuos, kurie sulaukę pensinio amžiaus, su džiaugsmu išleisime į pensiją. Jeigu vienas kitas yra labai puikios kvalifikacijos ir tos pareigos reikalingos, apie tai bus svarstoma“, - sakė meras.

Pasak jo, savivaldybėje yra žmonių, 4-5 mėnesius nesirodančių darbe dėl biuletenių. „Jie, aišku, bus atleisti pirmoje eilėje“, - žadėjo V. Navickas. Meras pripažino šįmet iš reorganizacijos nesutaupysiantis nieko, tačiau kitąmet žada sutaupyti 10-20 milijonų litų.

„Kas dirbs gerai, visiems atviras kelias. Kas dirba blogai, tegul ieškosi kitų galimybių“, - sakė V. Navickas. „Nereikia gąsdinti žmonių, kad norime jų sąskaita sutaupyti, mes norime, kad dirbtų efektyviai, tvarkingai, kad pinigai būtų panaudojami efektyviai“, - kalbėjo sostinės vadovas. Jis stebėjosi, kad savivaldybėje nėra nė vieno specialisto, nė vieno stažuotojo- „visi departamentų, skyrių vadovai ir vyriausi specialistai“. Po peržiūrėjimo esą atsiras ir stažuotojų, ir paprastų specialistų.

„Reorganizacijos tikslas – padidinti efektyvumą ir pagerinti kokybę“, - jam antrino miesto vicemeras liberalas Gintautas Babravičius.

Opozicija: nėra jokio taupymo

Tarybos opozicija įsitikinusi, kad reorganizacija – politinis sprendimas ir neturi nieko bendra su taupymu. Prašydama blokuoti sprendimo priėmimą kaip prieštaraujantį teisės aktams, Lenkų rinkimų akcijos frakcija kreipėsi į Vyriausybės atstovą Vilniaus apskrityje.

Pasak tarybos nario, Lenkų rinkimų akcijos atstovo Jaroslavo Kaminskio, sprendimas prieštarauja Vietos savivaldos ir Viešojo administravimo įstatymams. Reorganizacija, pasak J. Kaminskio, politinis sprendimas, mat esą nebuvo gauta jokiais skaičiavimais pagrįstų skaičių, kuriuose būtų nurodyta, kiek bus sutaupyta.

„Kur čia taupymas, jei atsiras du papildomi departamentai – Švietimo ir Bendrųjų reikalų. Nėra čia jokio taupymo“, - kalbėjo J. Kaminskis. Pasak jo, reorganizacija nieko neduoda, tik leidžia užimti vietas „tam tikriems partijų proteguotiems žmonėms“.

Jį stebina ir tai, kaip savivaldybės tarnautojai bus įdarbinami savivaldybei pavaldžiose įstaigose, mat valstybės tarnautoją visų pirma reikia atleisti ir iš naujo priimti. „Jeigu jis rašo pareiškimą savo noru, atleidžiamas be jokių socialinių garantijų, jam nemokama išeitinė pašalpa. Įsidarbinęs naujoje darbovietėje, jis gali būti iš jos atleistas, irgi be išeitinių, be nieko“, - kalbėjo J. Kaminskis.

Tarybos narys nuogąstauja, kad savivaldybės įmonėse padaugės darbuotojų, dėl ko brangs įmonių paslaugos gyventojams.