Ingredientai

Tešlai: miltų 180 g
šalto sviesto 125 g
kiaušinių tryniai 2 vnt.
šalto pieno 90 ml
romo esencijos (arba 1 valg. š. romo)
smulkios druskos a. š.
Pertepimui: karamelizuoto saldaus pieno (~ 800 g), kambario temperatūros 2 indeliai
graikinių riešutų (arba kitų mėgstamų riešutų) 100 g
gervuogių 1 sauja
Porcijos: 4
Nepaprastai skanus ir traškus tortas, kurio suvalgius vieną gabalėlį būtinai norisi ir antro. Šį tortą atradau čilietiškoje virtuvėje ir tiesiog negalėjau neišbandyti! Svarbiausias torto elementas – traškūs lakštai, kurie išlieka traškūs netgi po keleto dienų!

Gaminimo eiga

Tortą pagaminti tikrai paprasta – išsikepate lakštus, sutepate karamelizuotu pienu ir pabarstote riešutais – voila, jūsų tortas pagamintas! Torto pertepimui geriausia naudoti kiek minkštesnį, skystesnį karamelizuotą pieną, tuomet lengviau ištepsite visus lakštus. Riešutus taip pat galite rinktis pagal savo skonį, puikiai tiktų ne tik graikiniai riešutai, bet ir lazdyno, pekano riešutai, migdolai ar pan. Tortą puoškite pagal savo fantaziją, aš naudojau tik gervuoges, tačiau tortą galite puošti ir šokoladu, įvairiomis uogomis ar vaisiais.

Čilietiškas tūkstančio sluoksnių tortas

1. Viename inde sumaišome miltus su druska.

2. Kitame inde sumaišome pieną su kiaušinių tryniais ir romo esencija.

3. Sviestą supjaustome mažais kubeliais, sumaišome su miltais šaukštu, po to įmaišome pieną su kiaušinių tryniais ir toliau maišome su šaukštu (arba dviem šaukštais, arba elektriniu plakikliu su tešlai maišyti skirtomis šluotelėmis) iki vientisos masės. Neminkykite tešlos rankomis, nes sviestas sušils ir kepami blyneliai neteks reikiamo traškumo. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve pernakt.

4. Orkaitę įkaitiname iki 180 C.Tešlą padaliname į 10 dalių. Kiekvieną gabalėlį labai plonai iškočiojame, tada dedame ant kepimo popieriaus. Ant tešlos uždedame 19-20 cm pločio lėkštę ir aplink ją apipjauname apskritimą, kurį su kepimo popieriumi dedame į orkaitės skardą.

5. Paplotį subadome šakute ir kepame įkaitintoje orkaitėje 5-6 min., kol šiek tiek paruduoja. Išimame iš orkaitės ir paliekame atvėsti. Taip iškepame visus papločius ir paliekame visiškai atvėsti. 1 paplotį sutrupiname iki smulkių trupinių.

6. Riešutus labai smulkiai susmulkiname.

7. Jei karamelizuotas pienas labai kietas, tuomet trumpai pašildome mikrobangų krosnelėje. Mano naudotas karamelizuotas pienas buvo pakankamai kreminės konsistencijos, todėl gana lengvai tepėsi.

8. Torto formavimas – ant serviravimo lėkštės dedame 1 paplotį, jį ištepame maždaug 1 kaupinu valgomu šaukštu karamelizuoto pieno, dedame kitą paplotį, jį taip pat ištepame karamelizuotu pienu ir apibarstome saujele riešutų. Taip suformuojame tortą, kas antrą paplotį pabarstydami riešutais. Ant paskutinio papločio ir torto šonų užtepame likusį karamelizuotą pieną. Trupinius sumaišome su likusiais riešutais ir apibarstome visą tortą. Papuošiame gervuogėmis ir dedame į šaldytuvą.

9. Skanaujame po kelių valandų arba kitą dieną.

Pastaba. Vienu metu orkaitėje galite kepti 2 ar 4 papločius, priklausomai, kiek telpa ant orkaitės skardos.

Tinklaraštis „Lithuanian in the USA“

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai