Ingredientai

Dietologai sako, kad siekiant gauti daugiau antioksidantų ir ląstelienos, visada turime palikti vaisių ir daržovių odelę.

Gaminimo eiga

Jau seniai žinoma, kad valgyti vaisių ir daržovių odelę yra gerai. Pasirodo, vaisių ir daržovių žievelės yra labai naudingos mūsų organizmui.

Dažniausiai didžiausia dalis maistinių medžiagų yra sukaupta vaisiaus ar daržovės odoje. Jeigu norite išsiaiškinti, kur yra sukauptos visos tos maistinės medžiagos, pažiūrėkite į spalvą – kuo tamsesnis vaisius ar daržovė, tuo geriau. Kuo tamsesnė spalva, tuo daugiau odoje sukaupta flavanoidų, kurie iš esmės yra pigmentai.

Nors tai gali skambėti daugiau kaip konditerijos prekės ženklo šūkis, tačiau labai svarbu valgyti visų vaivorykštės spalvų vaisius ir daržoves. Visi vaisiai ir daržovės skirstomi į penkias spalvų kategorijas, kurių kiekviena turi savus skirtumus.

Raudona

Laimei, dauguma raudonos spalvos vaisių ir daržovių dažniausiai valgomi su žievele. Tokie vaisiai kaip obuoliai, braškės, vyšnios ir pomidorai, ar daržovės kaip paprikos, rabarbarai ir ridikėliai turi labai daug likopeno. Labai svarbu, kad organizmas gautų užtektinai likopeno, nes jis labai greitai mažina vėžio riziką.

Violetinė/mėlyna

Violetinė ir mėlyna kategorija apima įvairius vaisius ir daržoves, tokius kaip kopūstai, baklažanai, slyvos ir mėlynės. Pažvelkite į cukinijos ar baklažano vidų – jis baltas, vadinasi maistingųjų medžiagų jame nėra tiek daug. Kalbant apie baklažanus, jų odoje randama ypač daug antioksidantų.

Žalia

Pradedant špinatais ir baigiant žaliais obuoliais, valgyti žalios spalvos vaisius ir daržoves visada buvo labai svarbu. Tačiau yra dar vienas žalias vaisius, kuris nepaisant nelabai patrauklios išorės savo odelėje yra sukaupęs labai daug naudingų savybių. Kalbame apie kivius! Mažai kas žino, kad kivius galima valgyti su odele. Joje yra daugiau flavanoidų, antioksidantų ir beveik dvigubai daugiau ląstelienos.

Oranžinė/geltona

Morkos, moliūgai, saldžiosios bulvės, apelsinai ir citrinos – visi šie vaisiai ir daržovės priskiriami prie dažniausiai valgomų. Vis dėlto, seną įsitikinimą, kad visus juos prieš valgymą būtina nulupti, reiktų išmesti į šiukšlių dėžę. Esame įpratę skusti morkas, tačiau jeigu jas tik kruopščiai nuplausime, taip išsaugosime kur kas daugiau maistinių medžiagų. Didžioji dalis jų yra odoje ar iškart už jos, ypač kalbant apie apelsinus ir citrinas, kurių žievėje vitamino C yra du kartus daugiau nei pačiame vaisiuje. Rekomenduojama apelsinų ir citrinų žievelę naudoti ruošiant salotas ar mėsą, nes ji suteikia gerą skonį ir užtikrina, kad gausite visas joje esančias maistines medžiagas.

Balta/ruda

Baltos ir rudos spalvų kategorijai priklauso daug žieminių daržovių, tačiau jai priskiriamas vienas vasarinis vaisius, pasižymintis itin dideliu ląstelienos kiekiu – kriaušė. Ir būtina atkreipti dėmesį, kad didžioji dalis ląstelienos sukaupta kriaušės odelėje. Kadangi dauguma žmonių su maistu gauna nepakankamai ląstelienos, kriaušės tikrai turėtų atsirasti jūsų racione. Kalbant apie bulves, net 90 procentų jose esančios geležies aptinkama jų odelėje. Taip pat būtina valgyti žiedinius kopūstus, bananus ir grybus.

Jeigu vaisius ir daržoves valgysite su žievele, taip ne tik gausite daugiau maistinių medžiagų, bet ir pasinaudosite jų teikiama prevencine nauda. Kadangi valgant su odele gauname daugiau ląstelienos ir maistinių medžiagų, tai gali apsaugoti nuo tokių ligų kaip diabetas, vėžys ir širdies ligos.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai