Ingredientai

Neretai išvykoms prie ežero ar į sodybą grilio mėgėjai bando iškepti įvairių daržovių – kaip garnyrą prie mėsos, ar kaip sveiką, vegetarišką užkandį. Griliuje kepti galima praktiškai visas daržoves ir net vaisius – obuolius, bananus, ar net apelsinus. Šiandien pakalbėkim apie vieną įnoringą daržovę – baklažaną.

Gaminimo eiga

Ši daržovė kepama dažnai nuvilia, nes vietoj skaniai apskrudusių kraštelių ir minkšto vidaus gaunasi kažkokia košė arba apdegę lopinėliai. Taip yra todėl, kad baklažanai turi labai daug vandens. Bet apie tai vėliau.

Baklažaną galima kepti orkaitėje, griliuje arba keptuvėj. Skirtingi patiekalai reikalauja skirtingo baklažano paruošimo. Iš sovietinių laikų kai kas dar prisimena varguolių ikrus, vadintus „ikra baklažanskaja“, kaip nebūtų keista – tai labai vidurio rytuose mėgstamas, gerbiamas ir labai skanus patiekalas – baba ganuš, per žydiškas virtuvės tradicijas atkeliavęs į sovietinę virtuvę. Nekalbant apie receptus, verta tik paminėti, kad sudedamosios dalys visai nesudėtingos - keptas ir sutrintas baklažanas be odelės, česnakai, citrinos sultys, sezamo sėklų tyrė (tahini), bei druska ir pipirai. Tokį patiekalą pagaminti visai lengva ir baklažano kažkaip ypatingai paruošti nereikia. Tiesiog reikia visą jį iškepti orkaitėje. Svarbus momentas - būtina prieš tai baklažaną subadyti šakute, nes kitaip jis gali tiesiog susprogti – dėl jame užvirusio vandens.

Apie tą vandenį. Visai kita istorija norint iškepti baklažaną ant griliaus ar keptuvėje. Metodas labai paprastas ir lengvas. Reikia baklažaną supjaustyti arba 1cm storio griežinėliais skersai arba ilgais liežuviais išilgai. Dabar pagrindinis fokusas - supjaustytą baklažaną reikia gausiai apiberti druska. Gausiai – reiškia ne užbarstyti keletą trupinėlių o užberti po pilną šaukštelį ant kiekvienos riekės. Druska be galo mėgsta vandenį ir jau po kelių minučių pastebėsim, kaip baklažanas pradeda „verkti“ – ten kur subėrėm druską, susidarys vandens lašeliai ir druska virs į tirpalą, baklažanai tiesiog skęs vandenyje, kurį druska padėjo ištraukti iš jų. Nereikėtų bijoti, kad baklažanai bus per sūrus, druska gi jau ištirpusi tame vandenyje, tad baklažanus belieka tik nusausinti – arba popierine servetėle arba tiesiog nuvarvinti, nuvalant servetėle likusius druskos kristalus. Galima baklažanus net atsargiai „išgręžti“ tokiu būdu visiškai pašalinant perteklinį vandenį.

Būtent dėl to vandens, kepant baklažanus ant grilio, jie virsta į košę - vanduo nuo karščio tiesiog užverda ir baklažanas nespėjęs iškepti tiesiog išverda.

Baklažanus, kaip ir kitas daržoves bei grybus (cukinijas, paprikas, pastarnokus, ropes, morkas, pievagrybius) kepant ant grilio galima pagardinti traiškytu česnaku, alyvuogių aliejumi, pipirais, balzaminio acto šlakeliu ir Provanso žolelėmis ar kitais prieskoniais. Tiesiog prieš kepant šiek tiek pamarinuoti šituose prieskoniuose. Baklažaną kepti ant įkaitusių ir aliejumi pateptų grotelių labai nevartant. Svarbu baklažaną supjaustyti vienodais greižinėliais, kad apskrudimas gautųsi vienodas, kai kurios plonesnės vietos šiek tiek apdegs, bet kai kuriems smaguriams būtent šitos dalys ir būna skaniausios. Keptą baklažaną galima vartoti kaip garnyrą prie kitų patiekalų ar iš įvairių, šitokiu būdu iškeptų daržovių pagaminti itališką „antipasti“, kurį galima patiekti ir šaltą, užtarkavus parmezano bei užbėrus keletą kaparėlių.

Tokiu metodu iškeptus baklažanus papildomai užpylus alyvuogių aliejumi galima laikyti šaldytuve ir ateityje patiekti ant skrudintos duonos riekelių kaip ispanišką tapas užkandį. Paskutinis patarimas - prieš supjaustant baklažaną ir apiberiant druska galima jį nulupti, bet tai jau kiekvieno skonio reikalas.

Skanaus.

Daugiau autoriaus kulinarinių patarimų ir receptų rasite ČIA.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai