Ingredientai

Paprastai manoma, kad šis maistas yra sveikas ir gerina mūsų sveikatos būklę. Tačiau priešingai paplitusiai nuomonei, jo reiktų valgyti mažiau ar net vengti. Nuo šių „sveikų“ patiekalų ne tik greitai kaupiasi papildomi kilogramai, bet ir blogėja sveikata.

Gaminimo eiga

Tirštieji kokteiliai

NE: Vaisiniuose kokteiliuose gali būti labai daug cukraus, tad jie gali sutrikdyti cukraus pusiausvyrą kraujyje, ir vos po valandos vėl mirtinai norėsi kažko saldaus.

TAIP: Verčiau pasigamink arba užsisakyk kokteilį iš daržovių, arba bent jau 80 proc. kokteilio turi sudaryti daržovės, o kiti 20 proc. – uogos, kad būtų skaniau. Arba pasigamink vien daržovių kokteilį, pagardintą imbieru ir žalumynais.

Jogurtas

NE: Visi mano, kad jogurtas yra sveikas maistas, padedantis lieknėti, bet būk labai atsargi. Net jei etiketė skelbia, kad jis neriebus, jame greičiausiai bus daug cukraus.

TAIP: Valgyk natūralų jogurtą, o jį pagardinti gali sėklomis ir uogomis. Pavyzdžiui, gali įmaišyti ispaninių šalavijų (čijų) sėklų – jos suteikia tekstūros, ir turi begalę naudingų medžiagų.

Produktai be glitimo (gliuteno)

NE: Dauguma žmonių mano, kad jei produkto sudėtyje nėra glitimo, jis jau savaime yra sveikas ir naudingas, bet taip yra toli gražu ne visada. Kai kuriems žmonės, (ypač tiems, kurie serga celiakija – yra alergiški glitimui), laikytis dietos ir valgyti maistą be glitimo yra labai svarbu, bet reikia atsižvelgti ir į kitas produkto sudėtines dalis.

TAIP: Svarbu etiketėje patikrinti ir kitus ingredientus, kaip tikrintum bet kokį kitą maistą.

Riešutai

NE: Dažnai skaitome, kokie naudingi mūsų sveikatai yra riešutai, ir tai yra tiesa, tik svarbu porcijos dydis. Viena porcija yra apytikriai šeši riešutai. Tiek užtenka numalšinti alkiui ir gauti visų reikalingų medžiagų, be baimės, kad priaugsi svorio.

TAIP: Vieni iš sveikiausių yra graikiniai riešutai. Juose daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios gerina smegenų funkciją.

Sriuba

NE: Tyrimai parodė, kad valgant tuos pačius produktus skystu pavidalu, ilgiau jaučiamės sotūs, todėl besilaikantieji dietos taip dažnai valgo sriubas. Tačiau labai svarbu, kokią sriubą valgyti. Sriuboje iš skardinės dažnai būna daug druskos ir cukraus. Taip pat venk trintų sriubų.

TAIP: Geriausia sriubą išsivirti pačiai. Pasigamink daržovių sriubą vien iš sultinio ir daržovių, pagardink mėgstamais prieskoniais. Taip pat nepamiršk kokių nors baltymų, pavyzdžiui, žuvies ar mėsos. Tai lengvai ir greitai pagaminamas, sveikas patiekalas.

Sušiai

NE: Kai kurių rūšių sušiai yra sveiki ir neturi daug kalorijų, bet reikia žinoti, ką rinktis ir ko vengti. Sušiuose gali būti daug angliavandenių ir mažai baltymų, todėl jų suvalgiusi gali pasijusti alkana ir užsinorėsi sotesnio maisto. Sušiams dažniausiai naudojami apvalūs baltieji ryžiai, nuo kurių gali padidėti cukraus kiekis kraujyje. Be to, sušiai valgomi su sojų padažu, kuriame daug druskos. Venk tešloje keptų jūros gėrybių ar daržovių (tempurų), kurios kepamos augaliniame aliejuje su sojų padažu.

TAIP: jei nori sušių, rinkis sveikesnį variantą – su žalia žuvimi ir rudaisiais ryžiais. Svarbu užtikrinti reikiamą baltymų kiekį, tad rinkis tokią žuvį kaip lašiša ir tunas. Jei nori jūros dumblių salotų, rinkis tik tas, kuriose nėra mononatrio gliutamato, nes ši medžiaga turi pašalinį poveikį, pavyzdžiui, gali sukelti galvos skausmą.

Džiovinti vaisiai

NE: džiovintų vaisių mes paprastai suvalgome daugiau, nei šviežių, nes juos valgant sunku laiku sustoti. Derėtų nepamiršti, kad džiovinti vaisiai yra paprasti vaisiai be vandens, reiškia, juos valgydami mes suvartojame aštuoniskart daugiau kalorijų ir cukraus, nei valgydami šviežius vaisius.

TAIP: džiovintus vaisius valgyk saikingai, ir jei yra galimybė, visada rinkis šviežius.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai