Ar tiesa, kad valgant kopūstus galima pasididinti krūtinę, – šį ir kitus natūralius būdus komentuoja medikai (1)
Ar teko girdėti, kaip mama ar močiutė „protina“ į paauglystę žengiančią merginą: „Jei nori, kad augtų krūtinė, valgyk kuo daugiau kopūstų.“ Jei tai sukelia kreivą šypsnį, siūlau dar neskubėti stebėtis. Pasirodo, šis teiginys toks populiarus, kad apie kopūstų įtaką krūtinės dydžiui neretai teiraujasi...
Gegužės 7 d. nuo Vilniaus iki Liublino nusidriekė ilgiausias pasaulyje šaltibarščių stalas – tokį įspūdį sudarė stoties rajone esanti instaliacija „Portalas“, prie kurios Vilniaus ir Liublino pusėse buvo nuklotas rožinis stalas. Ant jo puikavosi geriausia pasaulio šalta sriuba pripažinti šaltibaršči...
Juk pasitaiko, kad seną gerą patiekalą prisimeni visai netyčia. Vartydama naujai įsigytą knygą maisto tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ autorė Zina Bružienė prisiminė zrazus. Kadaise šis patiekalas būdavo ruošiamas kiekvienai didelei šventei. O šiandien, kaip svarsto tinklaraštininkė, juk galima jų pas...
Kiaušinių iššūkyje dalyvavusi mergina džiaugėsi per 5 dienas atsikračiusi 4 kg: specialistai įspėja – tai „žaidimas“ su sveikata (2)
Socialiniuose tinkluose ir interneto forumuose galima aptikti daug patarimų. Bene dažniausiai interneto vartotojai dalinasi greitais ir efektyviais būdais numesti svorio – siūloma visiškai atsisakyti tam tikrų maisto produktų, daryti „becukrius“ iššūkius, badauti. Specialistai pastaruosius patarimu...
Vėsesniu metu norisi sotesnių ir šildančių patiekalų. Nuo užkandžių iki karštų valgių ir desertų – visa rasite šiame tekste.
Tikra istorija: prieš septynetą metų per knygų mugę Vilniuje prie mano stendo prieina pora pensininkių mokytojų.
Iššūkių, ypač, kai jie susiję su maistu, nebijantis virtuvės šefas Gian Luca Demarco vilniečius kviečia į naują kavinę. Ji įsikūrusi ugdymo įstaigai priklausančiose patalpose, bet yra atvira visiems miestiečiams, kas tik keliauja pro šalį. Itališki maisto akcentai ir Italijoje skrudinta kava – tok...
Mėsainių valgymo čempionatas grįžo į sostinę. Šeštadienį Vilniaus gatves užliejo ne tik baikerių sezono atidarymą skelbiantys riaumojantys motociklai, bet ir mėsainių valgymo čempionatas. Varžybų dalyvių laukė iššūkis – kuo greičiau įveikti 4 vardinius Jono Valančiūno mėsainius.
Motinos dienai paruoškite šventinį stalą. Ant kurio būtų ir įvairiausių užkandžių, ir karštų patiekalų ir gardžių desertų. Būtent tokį valgiaraštį ir sudarė tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė Kristina Naturjevienė. Tekste rasite šių patiekalų receptus: pikantiška užtepėlė, brusketos su rikotos sūri...
Nuotaikos nestokojanti Laima Tamulytė-Stončė, kitaip dar vadinama Mama Rock’n’Roll, augina trejų metų Emiliją, kuri nuo mažens yra tikrų tikriausia nevalgiukė. Tačiau Mama Rock’n’Roll ne iš kelmo spirta – ji žino, kaip pamaitinti net išrankiausią vaiką. Atvykusi į laidą „Mamų virtuvė“ ji pasidalino ...
Šie augalai mažina stresą, reguliuoja hormonų kiekį, didina fizinį pajėgumą – mokslų daktarė pataria, kokį pasirinkti (2)
Ar esate girdėję, kad natūraliai gamtoje yra augalų, kurie gali padidinti žmogaus organizmo atsparumą įvairiems išoriniams dirgikliams ir aplinkybėms. Kitaip sakant, padeda reguliuoti stresą, prisitaikyti prie jo ir kartu gerina bendrą savijautą. Mokslininkai juos vadina adaptogenais. Kas yra šie au...
Pylimo gatvė tapo tikra gastgastronomijos oaze mėgstantiems atrasti naujų skonių. Neseniai Vilniaus gastronomijos žemėlapis pasipildė nauja uzbekiška vietele.
„Šis vaflinis tortas yra puikus sprendimas neturintiems orkaitės. Tai daugeliui nuo vaikystės pažįstamas vaflių gardėsis. Iš paprastų vaflių slėgtinių į tortų lygį šį skanėstą kilsteli puikus „Paukščių pieno“ kremo pertepimas“, – sako maisto technologė, technologijų edukologė, Jolanta Veličkienė, am...
Meškinis česnakas – nuostabus pavasarinis žalumynas, kupinas ypatingo skonio ir įvairiopos naudos. Lietuvoje meškinis česnakas auga ūksminguose lapuočių miškuose, mėgsta drėgnus ir derlingus dirvožemius. Tai pavėsingų vietų augalas. Šį žalumyną galima naudoti gaminant pestą, česnakinį sviestą, dėti ...
Moderni europietiška virtuvė su egzotiškosios Indijos Goa salos prieskoniais – taip būtų galima trumpai apibūdinti „30 geriausių restoranų“ rinkimus laimėjusį restoraną „Gaspar’s“. Visgi norint geriau suprasti ragaujamų patiekalų išskirtinumą, vertėtų susipažinti su šefo Gaspars Fernandes ir jo šeim...
Nors populiariųjų šaltibarščių iš lietuvių niekas neatims – rožinė sriuba įvertinta ir tarptautiniuose gardžiausių patiekalų rinkimuose – dažnas žino ne vieną šaltos sriubų receptą. Į tokį sąrašą maisto tinklaraščio „Gamink su Audrone“ kūrėja Audronė Zemenskienė rekomenduoja įtraukti dar vieną – šal...
Mokslininkė apie spausdintą ir laboratorijoje užaugintą maistą – vienas jų yra artimiausia mūsų ateitis, ir aš nežinau, kodėl niekas apie tai nekalba (18)
Užkandžiui – džiovinti svirpliai, pagrindiniam patiekalui – mėsainis su laboratorijoje užauginta mėsa, o desertui – 3D spausdintuvu pagaminto torto gabalėlis. Nors skamba kaip fantastinio filmo meniu, tai, panašu, jau visai netolima realybė. Pasaulyje sparčiai augant gyventojų skaičiui, daugėjant ve...
Tinginį mėgsta dauguma. Maisto tinklaraščio „Valgė spalvė“ autorė Živilė Stumbrienė turi ne vieną tinginio receptą. „Apie šį paprastai nepaprastą skanėstą turiu tokį pasakymą: „Kai tingėti tingisi, gaminkite tinginį! Ir ne veltui jis taip vadinamas. Paruošiamas greitai ir paprastai – mūsų šeimoje be...
Straipsnių ciklas „Etikečių DNR“ įgauna pagreitį ir šį kartą imasi dar vieno lietuvių dažnai perkamo produkto – pieniškų dešrelių. Užsiėmusioms mamoms ir tėčiams šis produktas dažnai tampa tikru išsigelbėjimu, kai reikia greitai patiekti vakarienę išalkusiems vaikams. Visi iki vieno žino, kad nieko ...
Nuolatinis galvojimas apie galimas alergijas, maisto produktų netoleravimą, gamtos apsaugą, energijos sąnaudų mažinimą, gyvulinės kilmės produktų keitimą augaliniais – tvarumas konditerijoje gali atrodyti kaip iš tiesų sudėtingas, daug laiko ir pastangų reikalaujantis procesas. Vis tik, ne vieną per...
Salierai auginami jau tūkstančius metų: jų ištakos siekia Viduržemio jūros regioną, kur senovės Graikijoje ir Romoje salierai buvo vartojami ir kaip maistas, ir kaip vaistas. Šiais laikais šios daržovės paplitusios visame pasaulyje ir naudojamos įvairiuose patiekaluose: nuo sriubų iki troškinių ar p...
Kai sinoptikai džiugina vasariškų orų prognozėmis, neretas planuoja gaminti šaltibarščius. Tradicinė sriuba – labai skani, niekas nesiginčija, tačiau yra tiek šios sriubos atmainų, kad gaila būtų neišmėginti naujų skonių. Tekste – šie receptai: šaltibarščiai su jogurtu ir raugintais agurkėliais, šal...
Šią vasarą jau trečius metus iš eilės krosnį kursiantis „Kumeliuko sapnas“ – vieta, kur maišosi itališkos tradicijos ir patys neįtikėtiniausi skoniai, sukurti su autentiškais, lietuviškais produktais. Picų kepėjai čia sukasi buvusioje arklio priekaboje, įsikūrusioje Kačerginės pušų pavėsyje, greta j...
Nostalgiją keliantys lietuviški patiekalai – šie 10 receptų ne vienam sukels pačius geriausius prisiminimus (5)
Šie patiekalai niekada nenusibosta, o norint juos gaminti nereikia ypatingos progos. Tad šiandien dalijuosi nostalgiškais lietuviškų patiekalų receptais. Kai kuriems tai bus proga prisiminti senus gerus skonius, o kai kam – puiki galimybė praturtinti savo valgiaraštį. Tekste rasite šiuos patiekalus:...
Naujovės atkeliauja į Vilniaus senamiestį. Ne, šįkart ne apie gatvių tvarkymą (nors Vokiečių g. rekonstrukcijos vilniečiai laukia jau ilgai), bet apie restoraną. Greitojo maisto restoranas „Gogi Guy“ Rūdninkų gatvėje pasiūlys lankytojams tikro korėjietiško maisto.
Gegužės mėnesį Vilniuje rengiamas antrasis įspūdingiausio torto konkursas, kuriame savo talentą gali pademonstruoti visi Lietuvos konditeriai – ir profesionalai, ir mėgėjai. Konkursui pagamintus tortus vertins televizijos laidų vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson, vestuvių planuotoja ...
Lietuvoje menkai įsitvirtinusi daržovė itin naudinga širdies ir kepenų sveikatai – paaiškino, kodėl jos taip geidžia italų moterys (2)
Gurmanų itin mėgstamų artišokų sezonas eina į pabaigą – jais mėgaujamasi nuo lapkričio iki gegužės pradžios. Italijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje itin populiari daržovė pas mus vertinama mažiau. O be reikalo. Kaip pasakoja Italijoje gyvenanti žurnalistė Jurga Jurkevičienė, artišoko naudingosios savyb...
Tarkuotų bulvių ir faršo blyneliai – iš išorės traškūs, o viduje minkšti
kaip tik tokiu oruKai oras už lango primena ne pavasarį, o gilų rudenį, taip ir norisi šildančio, komfortą teikiančio maisto. Maisto tinklaraščio „Gamink su Audrone“ kūrėja Audronė Zemenskienė ta proga kviečia išsikepti sočių ir gardžių bulvinių blynų su mėsa.
Šiomis dienomis dar noriu sau įsižnybti – po beveik metų Vilniuje aš pagaliau grįžtu pas savo meilužį Stokholmą (man miestai – kaip vyrai). Kartais gerai pabėgti vien tam, kad patirtum saldaus grįžimo jausmą. Apžvalgų iš Lietuvos dar bus, o kol kas nesitverdama savo kailyje iš džiaugsmo, sėdu rašyti...
„Nors ir esame suvalkiečiai, bet su močiute dalijamės jos firminiu čirvinių blynų receptu“, – šmaikštauja tinklaraščio „Skanus žmogus“ autorius Arnas Raulinaitis. Sekėjai žino: receptai, kuriais dalijasi šiuo metu Portugalijoje gyvenantis vyras, išbandyti, patikrinti ir tikrai verti dėmesio.