Pirmas dalykas, kuris tikrai nutiks, jei sumanysi pešiotis nosies plaukus – staugsi iš skausmo ir imsi velniškai čiaudėti. O toliau gali laukti negarantuotos, bet gana tikėtinos pasekmės. Kurio nors išrauto plauko svogūnėlis gali nesuprasti, kur jam dabar augti, ir plaukas augs po oda kur papuola. Gali susidaryti ir pūlinys. Nosis ištins, o sprogus furunkului, iš jo styros ilgiausias plaukas, išlendantis net iš nosies. Čia jei pasiseks.

Ko gero esi girdėjęs, kad nosies plaukeliai atlieka filtro funkciją – nepraleidžia į organizmą to, kas nereikalinga – dulkių ar virusų. Todėl logiška, kad pats filtras yra gana nešvarus: prie nosies plaukelių šaknų yra daugybė įvairiausių potencialiai patogeninių mikroorganizmų. Su šaknimis išraunant plaukelius, lieka mikroskopinės žaizdelės, tai yra, patogeniniams mikroorganizmams atveriamas tiesus kelias į kraujotakos sistemą. Gali paprieštarauti – juk dauguma moterų reguliariai tokiu pat barbarišku būdu pešioja kūno plaukelius, ir joms nieko nenutinka. Bet jos tai daro visai kitose vietose. O nosis yra trigonum mortis – mirties trikampyje.

Gydytojai taip vadina trikampį nosies ir lūpų zonoje (veido zona nuo tarpunosio, apimanti burną), nes neprofesionalūs invaziniai veiksmai šioje zonoje gali sukelti rimtų pasekmių, net mirtį. Šioje zonoje išsiraizgiusios kraujagyslės iš arterijų ir venų tinklo, ir šios venos kažkodėl, kitaip nei kitose kūno dalyse, būtent čia neturi vožtuvų. Tad bet koks užkratas, patekęs iš šios zonos į kraujotakos sistemą, gali būti perneštas į smegenis.

Žinoma, pasigauti užkratą galima ne vien pešiojantis (ar kerpantis manikiūrinėmis žirklutėmis – tai ne mažiau pavojinga) nosies plaukelius, bet ir, pavyzdžiui, išspaudus kokį klastingą spuogą, kuris gali būti visai ne spuogas, o beaugantis furunkulas. Net nebūtina jo krapštyti nešvariomis rankomis – spaudžiant pūliai ir taip dažniausiai patenka ne į išorę, bet į vidų, tai yra, į kraują.

Gydytojai primygtinai rekomenduoja stiprius uždegimus šioje zonoje gydyti chirurginiu būdu. Kai kuriais atvejais net tenka gultis į ligoninę. O jei, pavyzdžiui, gyventi trukdo „juodi taškeliai“ (inkštirai) ant nosies, padės kosmetologas ir parinkti cheminiai šveitikliai. O jei tau nelabai rūpi saugumo technika – negali žinoti, gal viskas baigsis gerai, bet gali grėsti ir įvairios komplikacijos, tokios kaip smegenų abscesas arba pūlingas meningitas.

Bet yra ir gerų žinių. Jei mirsi nuo to, kad išspaudei furunkulą „mirties trikampyje“, pakliūsi į neblogą kompaniją, nes nuo šito pas protėvius iškeliavo ir didis kompozitorius Aleksandras Skriabinas, ir Viurtembergo karalienė Jekaterina Pavlovna, rašo juodo humoro nevengiantis leidinys „Maxim“. Ir dabar, antibiotikų eroje, pasitaiko atvejų, kai žmonės miršta nuo šios pačios priežasties.

Tai ką tada daryti su tais styrančiais plaukeliais? Arba vaikščiok su jais išdidus, nes esi gyvas, arba nusipirk specialią nosies plaukų kirpimo mašinėlę, kuria plaukelius pašalinsi tvarkingai ir be traumų.