Europos kelių policijos tinklas ROADPOL spalį 19-oje šalių vykdė akciją „Truck and Bus“, kurios metu pareigūnai iš viso patikrino daugiau kaip 197 tūkst. sunkvežimių ir beveik 112 tūkst. autobusų.

Iš viso per mėnesį buvo nustatyta 77 tūkst. pažeidimų, absoliuti dauguma jų (70 tūkst.) fiksuoti sustabdžius vilkikus. Beveik 1,2 tūkst. sunkvežimių vairuotojų buvo ne tik išrašytos baudos, bet ir apskritai uždrausta tęsti kelionę, kol nebus atstatyta tinkama transporto priemonių ar krovinio būklė.

ROADPOL skaičiuoja, kad pažeidimų vilkikuose rodiklis siekė net 35,21 proc. ir buvo dvigubai didesnis nei 2020 m. gegužę, kuomet taip vyko tokia sunkvežimių ir autobusų patikros akcija.

„Tokį didelį pažeidimų skaičių galima paaiškinti pasauline tiekimo grandinių krize ir didele pasauline krovinių gabenimo paslaugų paklausa bei vairuotojų trūkumu. Vežėjų įmonės stengiasi kuo efektyviau išnaudoti savo transporto priemones. Deja, dėl komercinių interesų kenčia eismo saugumas. Tai rodo, kad krovininių transporto priemonių eismas kelia pavojų saugai, todėl jo stebėjimas yra būtinas“, – pranešim sako ROADPOL operatyvinės darbo grupės sekretorius Henkas Jensenas iš Nyderlandų policijos.

Tarp dažniausiai fiksuotų nusižengimų ROADPOL mini greičio apribojimų nesilaikymą, techninius vilkikų pažeidimus, neprisegtus saugos diržus ir darbo bei poilsio režimo ignoravimą.

Akcijos metu nustatyta daugiau kaip 13 tūkst. vilkikų vairuotojų, kurie transporto priemones vairavo ilgiau nei leidžia taisyklės, nepaisydami privalomų poilsio pertraukų.

„Tokių vairuotojų skaičius niekada iki šiol nebuvo didesnis. Poilsio laikotarpiai transporto sektoriuje skirti ne tik vairuotojų socialinei apsaugai, bet ir eismo saugai. Pavargę vairuotojai gali sukelti rimtų susidūrimų“, – aiškina H. Jensenas.

ROADPOL akcijoje dalyvavę policijos pareigūnai taip pat nustatė daugiau kaip 6 tūkst. atvejų, kai transporto priemonėse įrengti tachografai veikė netinkamai, o 656 atvejais jų duomenys buvo klastojami.

Taip pat sustabdyti 188 vairuotojai, kurie buvo apsvaigę nuo alkoholio, o 41 – nuo narkotikų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)