Nuo gegužės „Lidl“ naudoja tris biometanu varomus vilkikus prekėms iš logistikos centro Kaune pristatyti. Šias tvaresnes transporto priemones kartu su kitomis logistikos paslaugomis prekybos tinklui suteikia bendrovė „Hegelmann Logistics“.

Mažina ŠESD emisiją ir prisideda prie žiedinės ekonomikos

„Lidl Lietuva“ kartu su 31-oje šalyje veikiančia „Lidl“ įmonių grupe siekia iki 2030 metų pabaigos sumažinti savo operatyvinės veiklos metu susidarančią ŠESD emisiją 80 procentų. Prekybos tinklas taip pat stengiasi įvairiais būdais mažinti emisiją ir tiekimo grandinėje.

„Per 2021 finansinius metus transportuojant prekes iš logistikos centro į „Lidl“ parduotuves susidarė per 6,7 tūkst. tonų anglies dvideginio. Siekdami mažinti ŠESD emisiją šioje srityje, pasitelkėme tvaresnes kuro rūšis. Biometano dujomis varomi vilkikai leis sutaupyti 13,5 proc. ŠESD emisijos, lyginant su dyzeliniais vilkikais“, – teigia Aivaras Docius, „Lidl Lietuva“ Logistikos departamento vadovas.

Šis įmonės sprendimas taip pat leidžia visiškai atsisakyti iškastinio kuro, nes biometanas yra gaminamas iš organinių atliekų.

„Biometanu varomi vilkikai transporto sektoriuje jau dabar padeda ne tik mažinti ŠESD emisiją, bet ir prisideda prie žiedinės ekonomikos. Vertinant ateities perspektyvas, biometanas kartu su elektriniu bei vandeniliu varomu transportu neabejotinai taps viena iš pagrindinių alternatyvų iškastiniam kurui“, – sako Andrius Šumskis, „Hegelmann Logistics“ direktorius.

Lidl logistikos centras

Naudoja atsinaujinančius energijos šaltinius

Biometanu varomų vilkikų naudojimas taip pat prisideda prie žiedinės ekonomikos principų įgyvendinimo. Pasak ekspertų, biometano dujų gamybai pasitelkiamos organinės atliekos: nuotekų dumblas, maisto, žemės ūkio atliekos ir kt.

„Biometanas, kuris yra atsinaujinantis energijos šaltinis, gaminamas fermentacijos būdu specialiose biodujų jėgainėse. Čia mikroorganizmams skaidant organines medžiagas išsiskiria metanas ir kitos priemaišos. Šios biodujos vėliau yra išvalomos, siekiant gauti biometaną, atitinkantį gamtinių dujų kokybės reikalavimus“, – pasakoja A. Šumskis.

Deginant biometaną susidaro tik anglies dioksidas ir vandens garai, todėl į aplinką nepatenka kenksmingos kietosios dalelės ar nuodingos dujos, susidarančios deginant benziną ar dyzeliną. Be to, suslėgtų dujų varikliai veikia tyliau, todėl gali dirbti tose miestų teritorijose, kur yra taikomi triukšmo apribojimai.

Klimatą tausojančių priemonių – ir daugiau

„Lidl Lietuva“ savo veikloje tausoja įvairius išteklius, didina jų panaudojimo efektyvumą bei optimizuoja vidinius procesus taip, kad jie turėtų kuo mažesnį poveikį aplinkai ir žmonėms.

Visi „Lidl Lietuva“ parduotuvių, logistikos centro ir administracijos pastatai yra sertifikuoti pagal energijos vadybos sistemą ISO 50001, daugelyje pastatų įrengtos sistemos leidžia stebėti elektros energijos naudojimą nuotoliniu būdu, pastebėti nuokrypius ir rasti geriausius taupymo sprendimus.

Lidl

„Lidl Lietuva“ daug dėmesio skiria atsinaujinančios elektros energijos vartojimui. Įmonė nuo 2016 metų perka tik atsinaujinančių šaltinių elektros energiją ir ją gamina pati savo saulės elektrinėse. Šiuo metu prekybos tinklas turi 14 ant parduotuvių stogų veikiančių saulės elektrinių ir netrukus jų tinklą išplės iki 52-jų. 2023 metais įmonė taip pat išplėtė elektromobilių įkrovimo stotelių tinklą iki 15 stotelių bei sudarė klientams patogesnes įkrovimo sąlygas.

Be to, prekybos tinklas palaipsniui pereina prie natūralių šaltnešių naudojimo produktų šaldymo sistemose. Natūralūs šaltnešiai, kitaip nei sintetiniai, dujų nuotėkio atveju beveik neprisideda prie šiltnamio efekto didinimo. Šiuo metu net 43-ijų parduotuvių ir logistikos centro produktų šaldymo įrangoje yra naudojami natūralūs šaltnešiai.