Estijos „Telia“, pasirašiusi didelės apimties sutartį su „Eesti Eenergia“, įsipareigojo penkerius metus pirkti didelį atsinaujinančios energijos kiekį, kuris bus pagamintas Telšių vėjo jėgainių parke – didžiausiame Lietuvoje. 70 MW galios vėjo jėgainių parkas estų bendrovei energiją pradėjo tiekti iškart po paleidimo praėjusių metų pabaigoje.

„Šiandien mūsų biurai, serverių parkai, tinklo mazgai ir Estijoje veikiantys mobiliojo ryšio bokštai naudoja elektros energiją, pagamintą Lietuvos vėjo. Iš Telšių vėjo jėgainių parko per penkerius metus planuojame įsigyti 158 GWh atsinaujinančios energijos, ji padengs 50 proc. viso mūsų elektros energijos poreikio“, – sako „Telia Eesti“ vadovas Holgeris Haljandas.

Pasak jo, „Telia“ jau daugelį metų elektrą perka tik iš atsinaujinančių šaltinių, tad energijos įsigijimas iš Lietuvos vėjo jėgainių parko yra dar vienas žingsnis remiant ir žaliosios energijos gamybą regione.

Lietuva piečiau – dairosi į Saulę

„Telia Lietuvos“ verslo užtikrinimo ir transformacijos vadovas Vytautas Bučinskas pasakoja, kad įmonė Lietuvoje jau nuo 2014 m. didžiąją dalį savo veikloje naudojamos elektros energijos perka iš atsinaujinančių energijos šaltinių, o nuo 2019 žalioji energija sudaro 100 procentų įmonės sunaudojamos elektros. Tačiau jis pažymi, kad siekiant didžiausio energijos naudojimo efektyvumo svarbu ne tik elektros kilmė, bet ir kaip efektyviai ji naudojama.

„Lietuvoje esame pasirinkę kitą žaliosios energijos pirkimo modelį – siekdami suvaldyti rizikas dalį elektros perkame už fiksuotą kainą, dalį pagal su birža susietą kainą, tačiau bet kuriuo atveju – tik atsinaujinančios kilmės. Tačiau matome ir didelį saulės energijos potencialą – šiemet 50 mūsų bazinių stočių jau turės saulės modulius, tai padeda sutaupyti apie 15 procentų energijos. Bazinėse stotyse taip pat esame įjungę vadinamą migdymo režimą – naktį, kuomet vartojama mažai duomenų, mūsų stotys „užmiega“ ir greitai „atsibunda“ tik esant poreikiui. Tai, vėlgi, padeda sutaupyti apie 10 procentų energijos“, - teigia „Telia“ atstovas.

Šiuo metu „Telia“ Lietuvoje projektuoja naują duomenų centrą, į kurį ketina investuoti apie 10 mln. eurų. Pasak Vytauto Bučinsko, didelę dalį šio centro elektros poreikio įmonė ketina padengti iš šalia įrengto saulės modulių parko. Bendrovė neatmeta galimybės, kad netolimoje ateityje dalį elektros pirks ir iš konkrečių Lietuvoje esančių žaliosios energijos parkų.

Nulis taršos – 2030 metais

„Visa „Telia Company“ grupė, įskaitant „Telia Estija“ ir „Telia Lietuva“, yra užsibrėžusi tikslą savo veiklą paversti neutralia anglies dioksido ir taršos požiūriu jau 2030 m. Šių ambicingų tikslų planuojame siekti vykdydami atsakingą skaitmenizaciją bei į ją įtraukdami visus savo darbuotojus, partnerius ir tiekėjus. Atsinaujinančiosios energijos naudojimas yra puikus pavyzdys, kaip judame savo tikslų įgyvendinimo link“, – priduria H. Haljandas.

Maksimalaus draugiškumo aplinkai siekį iliustruoja įmonės noras nuo atsinaujinančios energijos kelio nenukrypti net ir elektros tiekimo sutrikimo atvejais. 2022 m. „Telia“ pradėjo bendradarbiauti su Estijos startuoliu „PowerUP Energy Technologies“, siekdama testuoti bazinėms stotims skirtus aplinkai draugiškus vandenilinius elektros generatorius, kurie galėtų pakeisti šiuo metu naudojamus dyzelinius ir nepertraukiamą mobilųjį ryšį užtikrinti dingus elektrai.