Nuo š. m. liepos 1 d. Europos Centrinio banko ir Lietuvos banko reikalavimu visos įmonės, besikreipiančios finansavimo, turės pateikti informaciją apie įmonės veiklos tvarumą. „Mano banke“ specialaus klausimyno pagalba įmonės pateiks informaciją apie savo aplinkosauginę, socialinę ir valdysenos veiklą, dėmesį tvarumui, turimus tarptautinius sertifikatus, atitiktį aplinkos standartams arba suteiktus ekologiškumo ženklus.

„Nepaisant Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą, kitų geopolitinių įvykių bei energetinės krizės perėjimas prie žaliosios ekonomikos toliau vykdomas pagal iš anksto numatytą planą, – sako Tadas Kavaliauskas, „Mano banko“ tvarumo vadovas. – Pernai buvo priimta daug ES direktyvų, reguliavimų, kurių tikslas – gryninti ir skatinti tvarias veiklas. Visi šie pakeitimai bus įkelti į valstybinius teisės aktus, jais vadovausis priežiūros institucijos. Didžioji dalis pakeitimų palies finansų sektorių, kaip vieną iš pagrindinių perėjimo prie tvarių finansų įrankių. Žaliojo kurso tikslai toliau išlieka prioritetiniai.“

T. Kavaliauskas pastebi, kad finansų sektoriaus reguliavimas keičiasi ir dėl vis didėjančių aplinkosaugos, socialinės ir valdymo (ASV) rizikų, darančių tiesioginę įtaką pasaulio ekonomikai. Jo teigimu, Lietuvos bankas pernai didelį dėmesį skyrė šios rizikos reguliavimo priemonėms ir su tvarumu susijusios informacijos atskleidimui. Visi bankai iki šių metų liepos 1-osios įpareigoti pradėti vertinti ASV rizikas, kurios gali turėti įtakos bankų veiklai.

„ASV rizikos vertinimas turės apimti visas rizikos rūšis – kredito, rinkos, likvidumo, operacinę, teisinę bei reputacijos“, – akcentuoja T. Kavaliauskas.

Tvarumu nesirūpinančių įmonių ateityje lauks mažiau palankios finansavimo sąlygos

Nuo šių metų pradžios įmonės, norinčios gauti kreditą „Mano banke“, turės pateikti su tvarumu susijusią informaciją, kurios pagrindu bus vertinamas įmonės rizikingumas.

„Tikėtina, kad daliai mūsų partnerių šį tema bus visiškai nauja, todėl kils klausimų. Mes pasirengę tokius klientus asmeniškai konsultuoti ir paaiškinti, kaip teisingai atlikti tvarumo būklės įvertinimą, bei paaiškinti, kodėl šis pokytis reikalingas. Dabar taikomą klausimyną sudaro bazinė informacija, kuri, keičiantis teisiniams reguliavimams, vis plėsis“, – sako „Mano banko“ atstovas.

T. Kavaliausko teigimu, siekiančios tvariai veikti įmonės turi nuolat sekti teisinio reguliavimo pakeitimus ir iš anksto imtis prevencinių veiksmų. Chemijos, apdirbamosios pramonės, naftos produktų gamybos įmonės jau dabar planuoja, kaip atitiks griežtėjančius reikalavimus ateityje. Europos Sąjungos šalyse dideli pokyčiai laukia ir kailinių žvėrelių augintojų. Dalis ES valstybių jau yra nustačiusios, nuo kurių metų jų šalyse nebebus galima auginti žvėrelių kailiui. Lietuvoje šis sprendimas kol kas nėra priimtas, tačiau šia tema jau vyksta diskusijos.

„Šį sektorių galime drąsiai vadinti netvariu – jis neturi ilgalaikės ateities. Todėl scenarijus, kai kailinius žvėrelius auginanti įmonė savo veiklai finansuoti prašytų 3-5 metų kredito, būtų laikomas rizikingu. Gali būti, kad per paskolos gražinimo laiką ji jau nebegalės vykdyti savo veiklos ir kreditas, tikėtina, nebus grąžintas“, – aiškina T. Kavaliauskas.

Tvarumo specialistas atkreipia dėmesį, kad skirtinguose bankuose su tvarumu susijusios informacijos atskleidimas gali skirtis. Tai nulemta skirtingų rizikų vertinimo metodikų atskiruose bankuose ir skirtingų paskolų rūšių. Vis dėlto, nemaža dalis informacijos bus panaši: pvz., gali būti prašoma pateikti informaciją apie šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos (ŠESD) kiekį, aplinkosauginių standartų ir ekologiškų ženklų galiojimą patvirtinančių dokumentų turėjimą arba lygias galimybes užtikrinančių tvarkų turėjimą.

„Ateityje su tvarumu susijusios rizikos svarba vis didės, todėl įmonės turės pateikti vis daugiau informacijos apie savo veiklą, ar prašomo kredito ASV pėdsaką. Siekis ir būtinybė tvariai plėtoti veiklą – tai ne ateitis, o dabartis, kuria turime rūpintis dabar, nes reguliavimas jau taikomas ir visų sektorių verslai bus jo paveikti“, – teigia „Mano banko“ tvarumo vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją