„Mūsų pagrindinis tikslas – užtikrinti kuo didesnį plastikinių pakuočių perdirbimo lygį ir kokybę, taip pakeičiant pakuotėms naudojamas pirmines medžiagas. Iki šiol mūsų pakuočių rūšiavimo veikla ganėtinai daug priklausė nuo rankų darbo, kuris, nors ir užtikrina aukštą kokybę, bet riboja greitesnį gamybos pajėgumų didinimą. Įdiegus naują automatizuotą liniją, mūsų gamybos pajėgumai padidės iki 300 tonų arba 30 proc. per mėnesį. Be to, ši investicija padės mums didinti ir efektyvumą, ir tarptautinį konkurencingumą bei užtikrinti nuolatinį aukščiausios kokybės produkcijos srautą mūsų klientams", – sako „Nordic Plast“ direktorius Andris Trumars.

Naujoji įranga skirta įvairaus grynumo medžiagoms perdirbti, skatinant ir problematiškų, sunkiau apdorojamų pakuočių srautų perdirbimą. Dėl šios investicijos „Nordic Plast“ dar labiau prisidės prie Europos Sąjungos nustatytų plastikinių pakuočių perdirbimo tikslų, kuriais siekiama iki 2025 metų padidinti perdirbimo lygį nuo dabartinių 22 proc. iki 50 proc. viso parduodamų plastikinių pakuočių kiekio.

„Eco Baltia” misija – atrasti vertę daiktuose, kuriuos kiti jau laiko nereikalingais. Atliekas laikome ištekliais, iš kurių galima kurti naujas medžiagas ir skatinti žiedinę ekonomiką. Todėl nuolat kuriame galimybes perdirbti įvairesnes pakuotes ir kitas medžiagas. Investicijos į „Nordic Plast“ modernizaciją yra svarbus žingsnis siekiant šio tikslo ir sukuria pagrindą naujų perdirbtų produktų kūrimui. Tuo pat metu tęsiame darbą prie kitų svarbių plėtros projektų, numatydami reikšmingas investicijas į „Eco Baltia“ grupės įmonių, kurios vis labiau įrodo savo pranašumus ne tik regioniniu lygmeniu, bet ir prisideda prie visos Europos tvarumo, efektyvumo ir konkurencingumo didinimą“, – pabrėžia „Eco Baltia“ valdybos pirmininkas Māris Simanovičius.

 Nordic Plast įrenginiai

Pasak „INVL Baltic Sea Growth Fund“ partnerio ir „Eco Baltia“ stebėtojų tarybos pirmininko Vytauto Plunksnio, fondas laikosi strategijos, kad jo visos portfelio įmonės turi augti ne tik per įsigijimus, bet ir organiškai.

„Investicija į „Nordic Plast“ pajėgumų didinimą yra puikus to pavyzdys“, – sako V. Plunksnis.

Investicijos į naujos „Nordic Plast“ linijos diegimą iš dalies finansuojamos panaudojant lėšas, gautas iš Europos Sąjungos fondo projekto „Polimerų perdirbimo parkas SIA „Nordic Plast".

Apie „Nordic Plast“

„Nordic Plast" yra viena pirmaujančių plastikų perdirbimo įmonių Baltijos šalyse, perdirbanti naudotas polietileno (PE) plėveles, HDPE kietąjį plastiką ir polipropileno (PP) gaminius. Nuo įmonės įkūrimo 2001 m. „Nordic Plast” nuolat didino gamybos pajėgumus ir 2022 metais pasiekė 12 000 tonų. Perdirbimo proceso metu gaunamas aukštos pridėtinės vertės galutinis produktas – LDPE, HDPE ir PP granulės, kurios naudojamos įvairių detalių ir šablonų gamybai automobilių, plastikinių mišinių, pakuočių, plastikinių gaminių gamybos ir kitose pramonės šakose.

„Nordic Plast“ priklauso didžiausiai Baltijos šalyse aplinkos ir atliekų tvarkymo grupei „Eco Baltia“, kuri teikia viso ciklo atliekų tvarkymo sprendimus – nuo atliekų surinkimo ir rūšiavimo iki antrinių žaliavų logistikos, didmeninės prekybos ir žaliavų perdirbimo, PET ir PE/PP plastiko perdirbimo.

2022 metais „Eco Baltia“ grupės pro-forma preliminarios pajamos siekė apie 240 mln. eurų, kai 2021 metais jos buvo 150 mln. eurų. 2022 metų rugsėjį grupė išplėtė savo veiklą už Baltijos šalių ribų: „PET Baltija", viena didžiausių PET perdirbimo įmonių Šiaurės Europoje, įsigijo pirmaujančią Čekijos pluošto gamintoją „TESIL Fibres".

Grupės įmonėse Latvijoje, Lietuvoje ir Čekijoje dirba daugiau nei 2,2 tūkst. žmonių Didžiausios grupės valdomos įmonės: „PET Baltija“, „Eco Baltia Vide“, „Latvijas Zalais Punkts“, „Nordic Plast“, JUMIS, „TESIL Fibres" Čekijoje ir „Ecoservice" Lietuvoje.

„Eco Baltia“ akcininkai yra privataus kapitalo fondas „INVL Baltic Sea Growth Fund“ (valdo 52,81 proc. akcijų), Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (30,51 proc.) ir bendrovės vadovybė (16,6 poc.).

Apie „INVL Baltic Sea Growth Fund“

165 mln. eurų dydžio fondas „INVL Baltic Sea Growth Fund“ yra vienas iš didžiausių privataus kapitalo investicinių fondų Baltijos šalyse, kurio pagrindinis investuotojas yra Europos investicijų fondas (EIF).

EIF, kuris yra Europos investicijų banko dalis, įsipareigojo investuoti 30 mln. eurų, o šias investicijas remia Europos strateginių investicijų fondas, kuris yra Investicijų plano Europai arba Junkerio plano pagrindinė dalis. EIF taip pat įsipareigojo skirti išteklių iš Baltijos inovacijų fondo, „fondų fondo“ iniciatyvos, sukurtos bendradarbiaujant su Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybėmis. Iniciatyva siekiama padidinti kapitalo investicijas į Baltijos šalių mažas ir vidutines įmones, turinčias didelį augimo potencialą.

Fondas siekia suformuoti diversifikuotą portfelį, orientuodamasis į daugumos arba reikšmingos mažumos paketus ir investuodamas 10-30 mln. eurų į bendroves, turinčias didelį augimo potencialą bei gebančias veikti augančios pasaulinės konkurencijos sąlygomis.

Fondas orientuojasi į investicijas Baltijos šalyse ir tokiuose kaimyniniuose regionuose kaip Lenkija, Skandinavija ir Vidurio Europa. Fondas jau yra investavęs į septynias bendroves, veikiančias sveikatos priežiūros, sveikatinimo ir medicininės reabilitacijos, inžinerinių paslaugų, aplinkos tvarkymo (plastiko perdirbimo ir atliekų surinkimo), veterinarijos paslaugų bei kosmetikos ir higienos priemonių gamybos srityse.

Fondą valdo Baltijos šalyse pirmaujanti investicijų valdymo ir gyvybės draudimo grupė INVL. Šios grupės įmonės valdo pensijų, investicinius fondus ir gyvybės draudimo kryptis, individualius portfelius, privataus kapitalo ir kitas alternatyvias investicijas. Grupės bendrovėms daugiau kaip 300 tūkst. klientų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje bei tarptautiniai investuotojai patikėjo valdyti daugiau kaip 1,75 mlrd. eurų vertės turto. Jau daugiau nei 30 metų veikianti grupė sukaupė svarią patirtį, valdydama privataus kapitalo turtą ir kurdama savo sričių pirmaujančius rinkos žaidėjus Baltijos šalyse ir Vidurio bei Rytų Europos regione.