„A ir aukštesnės energetinės klasės pastatai sunaudoja kur kas mažiau energijos, o tai lemia ne tik mažesnes šildymo sąskaitas gyventojams, bet ir mažesnes šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas bei teigiamą poveikį klimato kaitos mažinimui. Pasiūlę žaliąjį kreditą, tikimės paskatinti vis daugiau gyventojų rinktis taupų ir draugiškesnį aplinkai būstą“, – teigė Šiaulių banko finansavimo paslaugų vystymo departamento produktų vadovė Dovilė Kalvaitienė.

Pasinaudoti Šiaulių banko žaliuoju būsto kreditu galės asmenys, kurie įsigyja A, A+ ir A++ energetinių klasių nekilnojamąjį turtą, pastatytą iki 2021 metų. Po 2021 metų pastatyti pastatai turi atitikti A++ energetinei klasei keliamus reikalavimus, o įsigyjamo būsto pirminės energijos poreikis turi būti 10% mažesnis nei beveik nulinės energijos naudojančių pastatų. Siekiantys gauti žaliąjį kreditą asmenys papildomai turės pristatyti įsigyjamo tik turto energinio naudingumo sertifikatą (kiti pateikiami dokumentai – tokie patys kaip ir įprastiems būsto kreditams).

Žaliesiems būsto kreditams Šiaulių bankas taikys palankesnes sąlygas nei standartinėms būsto paskoloms. Kuo aukštesnė bus planuojamo įsigyti būsto energetinė klasė, tuo mažesnės kredito maržos klientas galės tikėtis. Pavyzdžiui, A++ energetinės klasės būstui (pastatytam po 2021 m. – atitinkančiam ir papildomą sąlygą dėl energinio poreikio) Šiaulių bankas taikys konkurencingą maržą.

Pasak D. Kalvaitienės, suteikiant geresnes kreditavimo sąlygas aukštesnės energetinės klasės būstui, tikimasi paskatinti gyventojus įsigyti naujesnį ir energijos nešvaistantį būstą. Dauguma sovietmečiu pastatytų namų, ypatingai tų, kurie dar nesulaukė renovacijos, yra neekonomiški – pasižymi dideliu šilumos sunaudojimu. Tačiau A ir ypač aukštesnės energetinės klasės pastatams keliami griežti energijos taupymo reikalavimai. Atkreiptinas dėmesys, kad dabar galima gauti leidimą statyti tik ne žemesnės nei A++ klasės pastatus, kurie išsiskiria sandarumu, aukštos kokybės termoizoliacinėmis medžiagomis, pasižymi puikiomis šiluminėmis charakteristikomis, juose turi būti įrengiama rekuperacinė vėdinimo sistema.

„Aukštos energetinės klasės būsto įsigijimas ne tik leidžia sutaupyti komunalinėms išlaidoms, bet ir džiaugtis geresne gyvenimo kokybe“, - pažymėjo Šiaulių banko finansų ekspertė.