Bendras „Oxylabs" ir Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) projektas buvo nominuotas „Poveikio aplinkai" kategorijoje ir apdovanojimą pelnė „Socialinių iniciatyvų" subkategorijoje. Viso konkursui buvo pateikta 240 paraiškų iš Lietuvos, Latvijos bei Estijos, o išrinkti 8 nugalėtojai.

Apdovanojimą bendrovei pelnęs dirbtinio intelekto įrankis padeda aptikti potencialiai žalingą turinį internete. Ši, unikaliai RTT veiklai pritaikyta dirbtinio intelekto valdoma interneto analizavimo priemonė, automatiškai skenuoja Lietuvos IP adresus ir ieško kenksmingų vaizdų, daugiausia susijusių su seksualine prievarta prieš vaikus ir pornografija. Radus galimai draudžiamą ar žalingą turinį, jis automatiškai persiunčiamas RRT specialistų vertinimui.

„Tikiu, jog šis įrankis gali padėti apsaugoti vaikus nuo žalingo turinio internete ir prisidėti prie tvaresnės ir saugesnės internetinės aplinkos bei visuomenės kūrimo ateityje," – teigia RRT pirmininkė Jūratė Šovienė.

„Oxylabs" sukūrė šį įrankį pro bono, o per pirmuosius du mėnesius juo buvo patikrinta 288 000 svetainių, iš kurių net 19 buvo pripažintos neatitinkančiomis nacionalinių ar ES įstatymų, 11 tinklalapių perduoti Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai, 8 Lietuvos policijai tolimesniems tyrimams, o dėl dviejų pradėti ikiteisminiai tyrimai.

„Šio įrankio kūrimas mūsų komandai buvo ne tik intriguojantis iššūkis, bet ir galimybė prisidėti prie labiausiai pažeidžiamų visuomenės grupių apsaugos. „Baltic Sustainability Awards" apdovanojimas patvirtino, kad tokie projektai yra itin svarbūs ir mums suteikė dar daugiau motyvacijos toliau įsitraukti į visuomeninius projektus", – teigia „Oxylabs" vadovas Julius Černiauskas.

Jis priduria, jog norint sukurti saugią bei teisingą aplinką visiems šalies gyventojams, verslas turi bendradarbiauti su viešuoju sektoriumi. Bendrovė tikisi, kad ši pro bono iniciatyva bei įvertinimas įkvėps ir kitus Lietuvos verslus tokiu būdu prisidėti prie šalies ir visuomenės gerovės.

„Baltic Sustainability Awards" apdovanojimais siekiama parodyti, kiek daug ir įvairių sričių gali apimti tvarumas, pagerbti novatorius ir lyderius šioje srityje. Konkursą organizuoja Latvijos inovacijų valdymo įmonė „Helve" su partneriu „Rimi Baltic".