Tiesa, pasak Nacionalinio kraujo centro vadovo Daumanto Gutausko, pandemijos metu kraujo rezervu padėjo pasirūpinti Lietuvos kariuomenė ir kitos jėgos struktūros, o ramiu laikotarpiu pakankamą rezervą gali padėti užtikrinti socialiai atsakingas verslas.

Kodėl vis dar girdime apie kraujo rezervo trūkumą?

Pranešimus apie senkančius vienos ar kitos kraujo grupės rezervus įprasta skaityti ir girdėti vasarą, kuomet nemaža visuomenės dalis atostogauja, ir antroje žiemos pusėje. Pasak NKC vadovo Daumanto Gutausko, vasarą NKC mobiliosios kraujo donorystės komandos važinėja ir po atokiausius Lietuvos kampelius, kad užtikrintų pakankamas kraujo atsargas.

„Vasaros metu ir dėl dešimties žmonių gerumo, noro donuoti važiuojame ir šimtą kilometrų. Kodėl? Todėl, kad privalome užtikrinti nenutrūkstamą kraujo donorystę, turėti pakankamai kraujo komponentų, kad galėtume patenkinti ligoninių paklausą. Rudenį prasideda ligų sezonas, tad dovanoti kraujo negali visi norintys, mat donoras turi būti sveikas, pailsėjęs ir kt. Artėjant Kalėdoms, žmonės nori padaryti gerą darbą, „užsidirbti karmos taškų“ ir tuomet plūsta į mūsų centrus donuoti kraujo. Po didžiųjų švenčių vėl turime būti pasirengę savotiškam štiliui“, – sako D. Gutauskas.

Daumantas Gutauskas

Gerosios praktikos pavyzdys – socialiai atsakingas verslas

NKC vadovas pabrėžia, jog krizinio kraujo atsargų trūkumo padeda išvengti civiliai, neatlygintinai kraujo donuojantys kelis kartus per metus, be ypatingos progos ar raginimo. Kita ženkli dalis – jėgos struktūros (Lietuvos kariuomenė, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Policija ir kt.) visuomet labai aktyviai dalyvauja kraujo donorystėje. Būtent šios struktūros padėjo nepritrūkti kraujo resursų pandemijos metu.

„Tiesa, pastaruoju metu matome augantį socialiai atsakingo verslo iniciatyvumą kraujo donorystėje. Lietuvoje yra nemažai įmonių, kurios sutinka įsileisti NKC komandą donorystei, tačiau yra didžiulis skirtumas tarp tų, kurie sutinka mus įsileisti, ir tų, kurie, kaip Allianz Lietuva gyvybės draudimas, aktyviai dirba šiuo klausimu jau šešiolika metų.

Šį rudenį, per kiek daugiau nei mėnesį trukusią kraujo donorystės iniciatyvą Allianz sukvietė dovanoti kraujo daugiau nei 400 žmonių ir kartu su NKC komanda surinko virš 180 litrų kraujo. Tai iki šiol didžiausias mums žinomas donorų skaičius atėjęs iš verslo iniciatyvos. Ypatingai gera girdėti, kad šioje įmonės iniciatyvoje dalyvauja ne tik įmonės darbuotojai, bet ir jų artimieji, bičiuliai ar net klientai. Svarbiausia šio gero darbo rezultatas – perpiltas kraujas tiems pacientams, kuriems to reikia labiausiai. Toks planavimas ir tokia pagalba mums iš verslo Lietuvoje dar yra retas dalykas“, – tikina D. Gutauskas.

Allianz Lietuva gyvybės draudimas Generalinė direktorė Asta Grabinskė tikina, jog kraujo donorystės iniciatyva kartu su NKC įmonėje gyvuoja jau daugiau nei dešimtmetį.

Asta Grabinskė

„Tai nėra vienadienio gerumo išraiška. Prieš šešiolika metų iniciatyvą pradėjome gana nedrąsiai, tačiau pamatėme, jog darbuotojų susidomėjimas ir noras prisidėti kasmet auga. Kiekvienoje mūsų atstovybėje visoje Lietuvoje turime iniciatyvių žmonių, kurie padeda sukviesti bendruomenės narius kilniam tikslui. Allianz žmonės laukia kraujo donorystės iniciatyvos, kad galėtų pasirūpinti tais, kuriems to reikia labiausiai. Kai kurie ir iš asmeninių patirčių žino, koks svarbus yra kraujas gulinčiam ligos patale ir ką reiškia, kai reikiamos kraujo grupės atsargų mažai. Tikimės, jog kitąmet galėsime suburti dar daugiau kraujo donorų ir išgelbėti dar daugiau gyvybių“, – sako A. Grabinskė.

Tikslas – ne tik užtikrinti kraujo atsargas

Allianz Lietuva generalinė direktorė mano, jog verslo įsitraukimas į kraujo donorystę ne tik padėtų išvengti minėtų kraujo rezervų svyravimų, bet ir prisidėtų prie visuomeniškumo ugdymo įmonių, verslo organizacijų viduje.

„Allianz kraujo donorystę suvokiame kaip visuomeninę pareigą, savanorišką, žinoma, tačiau rūpindamiesi vieni kitais stipriname visuomenės ryšius. Geri darbai suartina kolektyvą, suvienija bendram tikslui ir atneša suvokimą, jog darbas yra daugiau nei tiesioginės pareigos“, – svarsto A.Grabinskė.

NKC vadovas taip pat akcentuoja, jog privataus verslo iniciatyvumas kraujo donorystėje yra ne tik visuomeniškumo pavyzdys, bet gali padėti ir užtikrinti pakankamas kraujo ir jo komponentų atsargas.
„Jeigu Lietuvoje didieji verslai pasektų Allianz pavyzdžiu, tikėtina, kad kraujo centrai išvengtų kraujo resursų svyravimų, tai būtų be galo didelė paspirtis. Jei būtų didelė simbiozė tarp verslo ir kraujo donorystės įstaigų – šiuo atveju NKC – kraujo poreikio išaugimą būtų galima greitai kompensuoti kraujo surinkimu iš didelių privačių kompanijų. Gal tuomet ir nebereikėtų informuoti apie senkančias vienos ar kitos grupės kraujo atsargas ir labai kruopščiai skaičiuoti kraujo maišelius skirstant juos ligoninėms“, – mintimis dalijasi D.Gutauskas.