Mintis organizuoti renginį kilo po Lietuvos banko atlikto ir publikuoto tyrimo, kurio metu išanalizuotos 20 finansų įstaigų praktinio sankcijų taikymo priemonės ir procesai. Renginio metu Lietuvos banko atstovų buvo paprašyta pristatyti rezultatus ir lūkesčius.

Neseniai pagrindine kompetentinga institucija, Lietuvoje užtikrinančia finansinių sankcijų įgyvendinimą, tapo FNTT. Jos atstovas taip pat pasidalino įžvalgomis, kaip vertina dabartinę sankcijų teisinę aplinką, ko tikisi iš fintech įmonių ir kas pasikeitė jai perėmus visą priežiūrą į savo rankas. Renginio diskusijoje dalyvavo taip pat ir Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos atstovė.

„Fintech Hub LT“ pinigų plovimo prevencijos (AML) grupės vadovas ir asociacijos valdybos narys Andrius Merkelis sakė, kad pagrindinis fintech sektoriaus lūkestis šiuo metu – kuo didesnis aiškumas. „Naujos kartos finansines paslaugas teikiančios bendrovės nori suprasti, ar jos teisingai taiko tarptautinių sankcijų prevencijos priemones. Rinkos dalyviams aktualu sužinoti, ko tikisi Lietuvos bankas, o taip pat ir FNTT iš finansų įstaigų, kur reikalingi greiti ar net esminiai pokyčiai“, – apie norą sužinoti daugiau ir bendradarbiauti su Lietuvos banku bei kitomis kompetentingomis institucijomis sakė A. Merkelis.

Lietuvos banko pinigų plovimo prevencijos skyriaus vadovė Reda Stanytė tikisi licencijuotų finansų įstaigų, įskaitant elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigas, brandaus požiūrio į tarptautinių sankcijų reikalavimus ir atsakingo jų įgyvendinimo. „Labai svarbu, kad finansų įstaigos suprastų, kaip tarptautinės sankcijos veikia, tinkamai valdytų rizikas, nuolat stebėtų pokyčius ir stiprintų vidaus kontrolės sistemą. Reikalavimas įgyvendinti tarptautines sankcijas visada buvo tiesioginis ir privalomas, tačiau rusijos karo prieš Ukrainą kontekste kaip niekada išryškėjo šio reikalavimo įgyvendinimo svarba – siekis paveikti, susilpninti agresorių. Dėl to labai svarbu, kad į sankcijas nebūtų žvelgiama formaliai, kad jos būtų įgyvendinamos tinkamai ir visa apimtimi“, – sakė R. Stanytė.

ankcijų klausimas Lietuvoje tapo ypač aktualus po 2014-ųjų, o po plataus masto rusijos karo prieš Ukrainą pradžios 2022 vasario 24 d., kuomet per trumpą laiko tarpą įvesti net keletas reikšmingų sankcijų paketų, tai jau vienas svarbiausių kasdienių finansų įstaigų rūpesčių. Nuo praėjusių metų, kai buvo pritaikytos sankcijos Baltarusijai, jų svarba nuolat didėjo. Ir jeigu pernai fintech įmonėms sankcijų taikymas nebuvo toks aktualus kaip kredito įstaigoms, tai nuo karo Ukrainoje pradžios kiekvienai finansų įstaigai teko priimti sprendimus dėl sankcijų ir apsispręsti dėl rizikos apetito, susijusių su pinigų pervedimais vykdančių valstybių.

„Džiugina, kad fintech įmonės reagavo operatyviai į agresiją prieš Ukrainą ir palaikė bendrą poziciją, jog negalime remti agresoriaus šalies jokia forma, įskaitant ir finansinių paslaugų teikimą. Naujų sankcijų kontekste pakankamai dideliu iššūkiu yra dvigubo panaudojimo prekių, t.y. tokios prekės ar technologijos, kurios gali būti naudojamos tiek taikiems, tiek ir kariniams tikslams, kontrolė. Kaip tinkamai ir efektyviai kontroliuoti atsiskaitymą už tokias prekes, užtikrinti, kad jos nebūtų eksportuojamos pažeidžiant galiojančius draudimus, yra tikrai rimtas iššūkis finansų įstaigoms“, – aiškino A. Merkelis.

Pasak „Fintech Hub LT“AML grupės vadovo, šiuo metu ši kontrolė fintech sektoriui yra labai svarbi, nes didieji bankai jau ilgą laiką vykdo tarptautinės prekybos sandorių finansavimą, todėl, akivaizdu, jie turi daugiau patirties, priemonių ir resursų įgyvendinti ekonominių sankcijų prevenciją šioje sektorinių sankcijų srityje.

„Mūsų, kaip fintech sektoriaus atstovų, pareiga – sklandžiai užtikrinti sankcijų prevenciją. Kad tie, kam taikomos sankcijos, supratę, jog nebegalės atsiskaityti per bankus, nepultų išnaudoti, jų manymu, labiau pažeidžiamos fintech sektoriaus nišos. Mes kaip asociacija savo veikla, tame tarpe ir šiuo renginiu, norime užtikrinti, kad dėl nežinojimo ar nesupratimo fintech sektoriaus įstaigos nebūtų išnaudojamos sankcijų apėjimams“, – apie renginio tikslą kalbėjo Andrius Merkelis.