„Pokyčiai yra būtini ne tik pritraukti naujas investicijas į Lietuvą, bet ir išnaudoti šalies potencialą patiems užsiauginti talentus. IT produktų inžinieriai jau dabar kuria sprendimus pasaulinio lygio kompanijoms, tačiau akivaizdus jų trūkumas verčia sukti galvą, kaip šį skirtumą būtų įmanoma kompensuoti. Vis dėlto tokius sunkumus reikėtų spręsti pačiam verslui, o ne tikėtis, kad kažkas išspręs problemas ar suras idealų sprendimą “, – įsitikinęs įmonės vadovas.

Vietinių specialistų visiems neužteks

Anot įmonės vadovo, Lietuvos rinkoje jau dabar trūksta 14 tūkst. IT darbuotojų, tad naivu tikėtis, kad šią spragą padės užpildyti vietiniai specialistai. O ir į Lietuvą ateinantys patrauklūs užsienio investuotojai, natūraliai išaugino dar didesnę konkurenciją dėl geriausiųjų darbuotojų.

„Nors tai sukuria išskirtinai geras sąlygas specialistams, tačiau verslui tai atveria galimybes ne tik aktyviau plėstis į kaimyninius regionus ir ten didinti investicijas, bet ir stengtis pritraukti talentus iš užsienio, įdiegti įmonės sukurtą darbo kultūrą ir modelius, dalytis gerosiomis praktikomis su partnerių komandomis. Mūsų augimo trajektorija nustatyta – siekiame kasmet augti bent po 25 – 30 proc. Tad dar šiemet sieksime išauginti globalias komandas, tačiau viso sektoriaus sėkmė bei Lietuvos, kaip ICT paslaugų eksporto lyderės vaidmuo Baltijos šalyse priklausys ir nuo to, kiek pavyks pritraukti kvalifikuotų specialistų, užauginti naujų specialistų šalies viduje, kaip seksis juos išlaikyti ir leisti jiems tobulėti Lietuvoje“, – įsitikinęs vadovas.

Darbdavys talentus turi užsiauginti

V. Gurgždys pabrėžia, kad nors ir šiemet augo informacines technologijas ir matematikos studijas pasirinkusių pirmakursių skaičius. Lyginant su pernai metais, IT studijas šiemet pasirinko 2096 studentai (1856 pernai), vis dėlto šis pokytis darbuotojų trūkumo problemos neišspręs.

„Lietuvoje nors ir nedideli konkursai įstoti studijuoti IT studijų krypties, beveik garantuota darbo vieta ir dvigubai didesnis už šalies vidurkį atlyginimas, tačiau stojančiųjų skaičius galėtų būti ir didesnis. Akivaizdu, kad prie šito prisideda ir kiekvienais metais blogėjantys matematikos rezultatai. Neparuošdami tiksliuosius mokslus suprantančių mokinių natūraliai mažiname studentų, galinčių dirbti IT srityje, imtį. Ne kiekviena IT pozicija reikalauja matematikos supratimo, tačiau jei kalbame apie reikšmingus darbo rinkos statistikos pokyčius, reikia galvoti apie pamatinius mokslus ir jų stiprinimą nuo pradinės mokyklos. Todėl aktyviai inicijuojame pokyčius švietimo sistemoje, investuojame tiek į neformalųjį vaikų ugdymą, tiek ir siekiame, kad programavimo pamokos būtų dėstomos visos šalies pradinukams nuo pirmosios klasės. Skaičiuojama, kad iki 2030 m. IT specialistų trūkumas visame pasaulyje gali pasiekti daugiau nei 4 mln., todėl būtina jau dabar pritraukti IT profesionalus ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyniniuose regionuose. Reikia ne tik išplėsti talentų paieškos lauką, bet ir vis daugiau IT įmonių kviesti investuoti į jaunųjų specialistų rengimą, nes tik taip galėsime prisidėti prie technologijų sektoriaus įvaizdžio gerinimo visame pasaulyje“, – teigia V. Gurgždys.

Būtina ilgalaikė verslo strategija

Anot įmonės vadovo, technologijų pažanga, IT sektoriaus plėtra ir sparčiai didėjantys užsakovų norai augina naujų darbuotojų paklausą, tad būtina ieškoti būdų, kaip užsitikrinti reikiamą specialistų poreikį jau netolimoje ateityje ir didinti konkurencingumą visoje rinkoje.

„Aktyviai ugdome ne tik būsimus profesionalius programuotojus, bet ir padedame ruošti naujų karjeros iššūkių siekiančius skirtingų profesijų atstovus. Įmonės inicijuotoje nemokamoje „Sourcery “ akademijoje dalyviai iki šiol buvo mokomi programavimo pagrindų ne tik Lietuvoje, tačiau tokia galimybe jau pasinaudojo ir studentai iš Vakarų Afrikos, taip pat jau antrus metus sėkmingai skaičiuoja įkurta programuotojų akademija Lenkijoje. Tikimasi, kad „Devbridge” profesionalų Lietuvoje sukurta ir ištobulinta mokymosi programa ne tik padės kokybiškai paruošti jaunuolius darbo rinkai visame pasaulyje, bet ir gilins jų savarankiškai įgytas teorines žinias“, – vardijo V. Gurgždys.

Reikia padėti jauniems darbuotojams

V. Gurgždžio teigimu, šiandien verslas turi ne tik nuolat investuoti ir prisidėti, bet ir padėti augti naujai į darbo rinką ateinančiam žmogui. Kiekvienos pažangios IT įmonės formulė į greitesnį augimą – tai patiems ugdyti jaunus specialistus ir paruošti juos prisijungti prie profesionalų bendruomenės.

„Šiandien mūsų esminis įmonės plėtros variklis – tai daugiau nei 700 narių profesionalų bendruomenė, dirbanti penkiose pasaulio šalyse, bei nuolatinis siekis padėti klientams žvelgti į verslo procesus per inovatyvių skaitmeninių produktų kūrimo prizmę. Tačiau vos prisijungus naujiems, o ypač labai jauniems, kolegoms skiriame jiems labai daug dėmesio, daugelis jų turi mentorių – savo srities specialistą, kuris dažniausiai ne tik padeda perprasti techninę sritį, bet ir susiformuoti kaip asmenybei, ne vien tik iš profesinės pusės. Tai padeda užtikrinti kuriamų IT produktų tęstinumą bei išlaikyti aukštą kokybę.

Prie įmonės prisijungę naujokai nori dirbti su talentingais kolegomis ir įgyvendinti sudėtingus projektus. Matydami būsimus stiprius bendradarbius, jauni specialistai supranta, kad netrūks palaikymo, o kartu galės priimti didesnius ir efektyvius sprendimus. Jauni žmonės būna labai motyvuoti, nes susipažinę su įmonės kultūra, nori tapti jos dalimi ir augti ne tik iš profesinės pusės, bet ir tobulėti stiprioje, motyvuotoje, ir svarbiausia, gilias tradicijas puoselėjančioje įmonėje, kurioje daugiau nei 80 proc. dirba ilgametę patirtį sukaupę profesionalai“, – sako V. Gurgždys.