Dėmesys vaikų ugdymui

Prasidėjus karui Ukrainą paliko daugiau nei 5 mln. žmonių, iš kurių keliasdešimt tūkstančių atvyko į Lietuvą. Mūsų šalyje nuo karo negandų prisiglaudė ir daugiau nei 20 tūkst. mokyklinio amžiaus vaikų bei jaunuolių iš Ukrainos. Dalis jų ilgai negalėjo lankyti mokyklos ir pasiilgo bendravimo su bendraamžiais. Todėl skirdama paramą kokybiškam jaunųjų ukrainiečių švietimui, „Norfa“ siekė padėti vaikams atsigriebti už prarastą laiką.

Net 10 tūkst. eurų įmonė suteikė Ukrainos vaikų vasaros mokyklai „Varnų sala“. Visą vasarą veikiančioje mokykloje užsiėmimus lanko daugiau nei 100 mokinių. Jie mokosi lietuvių ir anglų kalbų bei kartojasi įvairių dalykų kursus tam, kad sklandžiai pasivytų bendramokslius. Be to, drauge su šeimomis vaikai dalyvauja įvairiose edukacinėse programose ir ekskursijose. Šią vasarą jie jau spėjo apsilankyti Lietuvos nacionaliniame muziejuje, Gedimino pilies bokšte, Trakuose, Klaipėdos jūrų muziejų bei kitose gražiausiose vietose.


7000 eurų „Norfa“ parėmė Vilniuje „Naktinio Vilniaus avilio“ patalpose veikiančią šeštadieninę mokyklėlę. Finansinė parama leido pasirūpinti vaikų maitinimu, lavinimu ir tam reikalingomis priemonėmis. Mokinių tėveliams mokykloje organizuotos ir kūrybinės dirbtuvės bei choro pamokos. „Norfa“ taip pat nusprendė padengti lietuvių ir ukrainiečių tapybos darbo, kuris papuoš „Naktinio Vilniaus avilio“ sieną, išlaidas.

Mokyklų įkūrėjai džiaugiasi, kad gauta parama leidžia įtraukti ukrainiečių šeimas į prasmingus užsiėmimus, kurie skatina žmones atsiverti ir išlieti susikaupusias emocijas. „Džiaugiuosi, kad visi taip susivienijome teikdami paramą ir norėdami padėti ukrainiečiams. Tai, ką jie išgyvena, sunku suvokti“, – sakė „Naktinio Vilniaus avilio“ vadovas Paulius Serapinas.

Vasara – neįsivaizduojama be laisvalaikio pramogų

Lietuvoje apsigyvenę ukrainiečiai pasakoja, kad mintys apie tėvynę ir joje likusius artimuosius lydi kiekvieną dieną. Todėl siekiant nors trumpam praskaidrinti karo pabėgėlių kasdienybę, „Norfa“ prisidėjo ir prie ukrainiečiams skirtų laisvalaikio bei kultūrinių veiklų organizavimo. Net 120 tūkst. eurų įmonė skyrė prodiuserio Lauryno Šeškaus ir jo komandos organizuotoms ukrainiečių vaikų dienos stovykloms.

Nuo pat karo Ukrainoje pradžios kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį vaikai buvo kviečiami susiburti Vilniuje ir Kaune vykusiuose užsiėmimuose. Vėliau stovyklos persikėlė po atviru dangumi, kur penkis birželio ir liepos šeštadienius Vilniuje prie Baltojo tilto buvo rengiamos „Draugų dienos“. „Norfa“ ne tik suteikė finansinę paramą šioms stovykloms, bet ir pagamino išskirtinius ledus „Draugų dienų“ dalyviams. Susirinkusieji į renginius įsitraukė į sportinius žaidimus, meninius užsiėmimus ir talentų šou. Stovyklų svečiai taip pat galėjo pramogauti batutų parke, stebėti koncertus ir cirko pasirodymus. Be to, „Draugų dienų“ metu Ukrainos vaikams buvo padovanoti 3500 dviračių, riedučių, paspirtukų ir kt..


L. Šeškus džiaugėsi, kad socialiai atsakingų verslų bei gyventojų dėka kiekvieną savaitgalį stovyklose dalyvaudavo šimtai vaikų. „Šie renginiai buvo skirti padėti socializuotis ir integruotis nuo karo pabėgusiems žmonėms, kurių psichologinė ir emocinė būsena labai sudėtinga. (...) Partnerių dėka stovyklų dalyvius visą laiką nemokamai vaišinome įvairiais skanėstais. Drauge stengdavomės vaikams sukurti šventinę atmosferą su ledais, cukraus vata, gaiviaisiais gėrimais ir visomis kitomis gėrybėmis“, – pasakojo renginio sumanytojas.

Parama studentams – investicija į ateitį

Dėl Ukrainoje kilusio karo sudėtingoje situacijoje atsidūrė ir daug studijų nebegalinčių tęsti jaunuolių. Dalies jų pečius užgulė atsakomybė pasirūpinti ne tik savo profesine ateitimi, bet ir nuo karo bėgančiais giminaičiais. Kadangi studentų iš Ukrainos bendruomenė Lietuvoje nuolat auga, „Norfa“ nusprendė skirti po 10 tūkst. eurų Vilniaus universiteto (VU) ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ukrainos studentų stipendijoms.

VU parama studijoms ir pragyvenimui Lietuvoje yra reikalinga daugiau nei 100 studentų iš Ukrainos, o VDU – 200 jau priimtų ir apie 200 prašančių priėmimo jaunuolių. „Nuo pat karo Ukrainoje pradžios pilietinė visuomenė, mokslo bendruomenė ir verslo pasaulis susitelkė ir parodė dar nematytą lyderystę padedant Ukrainai apsiginti nuo rusų okupantų. (...) Dėkojame prekybos tinklui „Norfa“ už paramą VU iniciatyvai skirti bent 120 stipendijų Ukrainos studentams, taip pat įdarbinti kuo daugiau iš Ukrainos pabėgusių mokslo darbuotojų“, – teigė VU fondo direktorius Justinas Noreika.

Lietuvių svetingumą ir suteiktą paramą vertina ir patys ukrainiečiai. Pasak neseniai antrąjį informatikos sistemų programos kursą VDU užbaigusio Bohdano Zhyhun, nors Lietuva maža šalis, tačiau čia ukrainiečiams atsiveria plačios galimybės. „Vertiname mums suteiktą pagalbą. Aš ir kiti į Lietuvą atvykę studentai iš Ukrainos gavo visą reikalingą pagalbą – stipendijas, apgyvendinimą ir finansinę paramą. Čia jaučiamės saugūs“, – sakė studentas.


Nemenkstanti pagalbos svarba

„Norfos“ paramos ir labdaros fondas dėmesį skiria ne tik Lietuvoje apsigyvenusiems, bet ir tėvynėje likusiems ukrainiečiams. 50 tūkst. eurų įmonė parėmė Charkovo nacionalinio operos ir baleto teatro gastroles Lietuvoje, o 10 tūkst. eurų – Kijevo Carito organizaciją. Kalbėdamas apie palaikymą Ukrainai, prekybos tinklo „Norfa“ vadovas Dainius Dundulis džiaugiasi, jog piniginė parama virsta pozityviomis patirtimis ir padeda ukrainiečiams mokytis, tobulėti ir dar greičiau integruotis naujoje aplinkoje.

„Karas Ukrainoje tebesitęsia, todėl labai svarbu ir toliau visapusiškai remti šią mums brolišką tautą. Negalime likti abejingi, kai ją užklupo sukrečianti neteisybė. Todėl Lietuvoje prieglobstį suradusiems Ukrainos žmonėms norime padėti susikurti jaukius ir saugius antruosius namus. Džiaugiuosi, kad čia jie gali toliau mokytis, dirbti, bendrauti, užsiimti juos džiuginančiomis veiklomis ir siekti savo svajonių.

Padėdami tūkstančiams Lietuvoje apsigyvenusių moterų, vaikų ir jaunuolių iš Ukrainos taip pat užtikriname, kad tėvynės laisvę ginti pasilikę jų šeimos nariai gali jaustis ramūs dėl artimųjų likimo. Tikime, kad mūsų ir kitų pagalbą teikiančių verslų bei gyventojų pavyzdys ir toliau įkvėps dar daugiau žmonių dalintis gerumu“, – teigia D. Dundulis.