„Kryptingas tvarių sprendimų diegimas mums leidžia prisidėti prie klimato krizės mažinimo o tai atitinka mūsų vertybes. Socialinis atsakingumas atitinka ir ambicingus mūsų akcininkės, įmonės „Alimentation Couche-Tard“ iškeltus žaliuosius tikslus. Beprecedenčio energetikos brangimo laikotarpiu ypač pasiteisino dalies įprastų elektros gamybos resursų pakeitimas žaliaisiais. Tai mums padėjo sutaupyti daugiau kaip 200 tūkst. eurų, kuriuos galime nukreipti verslo plėtrai ir kitoms reikmėms“, – sako Lietuvos bendrovės vadovas Skirmantas Mačiukas.

Ambicingas tinklo akcininkės Kanados bendrovės „Alimentation Couche-Tard“ tikslas – 20 proc. sumažinti elektros energijos vartojimą vienam verslo objektui. Tam bus sukurta centralizuota energijos programa, parengtas atsinaujinančios energijos didinimo planas, investuojama į energijos valdymo sistemas.

Pasak S. Mačiuko, būtent energetinių sprendimų pakeitimas įmonei leidžia tiksliai ir konkrečiai įvertinti pokyčių naudą. „Circle K“ ne tik perka žaliąją elektros energiją, bet ir naudojasi jai dedikuotais saulės parko Lietuvoje pajėgumais. Be to, ant 31 degalinių stoginių yra įrengti saulės moduliai, kurių gaminama elektra yra skirta patenkinti degalinių poreikius.

„Circle K“ planuose – toliau plėsti žaliosios elektros energijos gamybos pajėgumus ir įdarbinti daugiau saulės modulių ant degalinių stogų ir stoginių.

„Tęsiame saulės jėgainių projektą. Priklausomai nuo objektyvių aplinkybių ir galimybės pasinaudoti finansine parama, šiais metais saulės elektrines norėtume įrengti dar 10-20 „Circle K“ tinklo degalinių. Neabejoju, kad ir tai nėra galutinis saulės elektrinių skaičius mūsų tinkle. Tausus energijos išteklių taupymas mums yra ne mažiau svarbus. Visose tinklo degalinėse įdiegėme automobilių plovyklų šildymo nuotolinio valdymo ir stebėjimo programą, kad galėtume optimaliai naudoti resursus, kuomet jų reikia, ir eliminuotume žmogiškąjį klaidos faktorių“, – teigia S. Mačiukas.

Lietuvoje pamažu daugėjant elektromobilių vairuotojų, „Circle K“ Vilniuje, Talino g. esančioje degalinėje rugpjūtį pradės jiems teikti greito įkrovimo paslaugą – iš pradžių ji bus nemokama.

Degalinių tinklą valdančios bendrovės vadovas teigia, jog aplinkai draugiški sprendimai Lietuvos tinkle smarkiai viršija prognozuotus rodiklius. Tačiau kol kas įmonė pasiekimus vertina ne pagal sutaupytus anglies dvideginio (CO2) emisijų kiekius, o per finansinių rodiklių pokyčius, kuriuos įvertinti yra lengviausia.

„Circle K“ degalinių tinklą valdanti Kanados bendrovė „Alimentation Couche-Tard“ užsibrėžė tikslą iki 2025 metų 12 proc. sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų pėdsaką nuo parduodamų degalų pasiūlos. To pasiekti ketinama didinant atsinaujinančių degalų pasiūlą, užtikrinti daugiau elektromobilių įkrovimo infrastruktūros sprendimų, išbandant anglies dvideginio neišskiriančių degalų diegimą Danijoje, kur tinklas įsigijo 50 mln. litrų tvaresnio, su elektros pagalba pagaminto metanolio, bei 346,1 mln. JAV dolerių investicijas į mažą CO2 kiekį generuojančius projektus.

Be dėmesio neliks ir maisto pakuočių segmentas, kuriame tvarių pakuočių kiekį iki 2025-ųjų numatoma padidinti 25 proc. bendradarbiaujant su pakuočių tiekėjais ir imantis daugkartinių kavos puodelių iniciatyvų.

Degalinių tinklą „Circle K“ Lietuvoje, Latvijoje ir Švedijoje pastarosios šalies agentūra „SB Insight“ didžiausiame Europoje tvarumo vertinime „Sustainable Brand Index“ pripažino pačiu tvariausiu savo segmente.

„Alimentation Couche-Tard“ ketina išlaikyti 35 proc. vadovaujamas pareigas užimančių moterų dalį: iš jų 30 proc. direktorių valdyboje, beveik 46 proc. – vadovų pareigose, pradėti pasaulinę mentorystės programą ir ugdyti lyderius tarp mažumų atstovų.

Įvairiomis prevencijos programomis, iniciatyvomis ir dar stipresniu darbuotojų paruošimu tikimasi 50 proc. sumažinti apiplėšimų ir su darbu susijusių traumų skaičių darbo vietoje.

Lietuvoje „Circle K“ 2022 metų Reputacijos indekso tyrime yra pirma tarp kitų šalies degalinių tinklų ir užima antrąją vietą visos šalies mastu.

95-ias degalines Lietuvoje valdanti bendrovė „Circle K“ yra didžiausia pagal pajamas Lietuvos mažmeninės naftos prekybos įmonė. Didžiąją dalį jos degalinių tinklo sudaro viso aptarnavimo degalinės – jų yra 85, dar 10 – automatinių. Pagal 2021 metais sumokėtus mokesčius „Circle K“ Lietuvoje užėmė šeštą vietą.