Ketinimų protokole užfiksuotas susitarimas dėl visų trijų šalių sinergijos ir bendradarbiavimo sąlygų parengiant ir įgyvendinant vėjo jėgainių parkų Baltijos jūroje Lietuvoje eksploatacijos ir priežiūros paslaugų (O&M) strategiją.

Iš pradžių vėjo jėgainių parkų Baltijos jūroje eksploatacijos ir priežiūros paslaugų (O&M) strategiją numatyta rengti dėl galimos dviejų vėjo jėgainių parkų Baltijos jūroje Lietuvoje eksploatavimo galimybės, o sėkmės atveju bendradarbiavimas plėstųsi ir apimtų ir daugiau projektų. Strategiją planuojama parengti iki 2023 m. vidurio.

Siekiant užtikrinti tvarų KN augimą šiuo metu rengiamasi bendrovės strategijos atnaujinimui. Joje daug dėmesio bus skiriama KN veiklų transformacijai jas pritaikant naujai verslo aplinkai bei atliepiant tvaresnės veiklos poreikį ateityje.

Jūrinio vėjo jėgainių parkai neabejotinai turės lemiamą vaidmenį Vidurio Europos energetikos transformacijos procese. Jūrinio vėjo energetika yra viena iš pagrindinių ORLEN grupės strategijos ORLEN 2030 sričių, kurioje numatyta 47 mlrd. zlotų investicija į mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančioms ir jo neišskiriančioms veikloms plėtoti. Per „ORLEN Neptun I“ įmonę, atsakingą už jūrinio vėjo jėgainių parkų plėtrą visoje grupėje, ORLEN prisiima vėjo jėgainių parkų Baltijos jūroje lyderės vaidmenį.

„Atsižvelgdami į globaliu mastu vykstančius energetikos sektoriaus pokyčius, dedame maksimalias pastangas ieškodami tiek papildomų esamos infrastruktūros ir turimų žinių išnaudojimo galimybių, tiek ir naujų veiklos krypčių alternatyvų. Matome naujų plėtros galimybių ir potencialą kurti vertę vėjo energetikos sektoriuje. Neabejojame, kad vėjo jėgainių parkai Baltijos jūroje gali būti daug žadantis švarios energijos šaltinis“, - sako Rytis Valūnas, KN Administravimo ir korporatyvinio valdymo direktorius.

Anot R. Valūno, KN jau kuris laikas dairosi partnerių vėjo energetikos srityje, o bendradarbiavimas su ORLEN koncerno bendrovėmis susiklostė natūraliai, nes koncernas yra ilgametis bendrovės partneris kitose svarbiose KN verslo srityse. Šiuo susitarimu KN ir ORLEN strateginė partnerystė išsiplečia į naujus veiklos horizontus.

„Tikime, kad suvieniję jėgas, pasikeitę patirtimi ir žiniomis su KN prisidėsime prie stiprios ir tvarios jūrinio vėjo jėgainių parkų plėtros Lietuvoje ir padėsime užtikrinti energetinį saugumą mūsų regione", - sako Anna Łukaszewska-Trzeciakowska, „ORLEN Neptun I“ generalinė direktorė.