„Nuo pat šio karo pradžios ministerija koordinuoja paramos Ukrainai logistiką. Per daugiau nei 4 paramos mėnesius padėjome pervežti daugiau nei 100 vilkikų humanitarinės, medicininės ir kt. pagalbos. „Vilniaus vandenys“ buvo vieni pirmųjų, kurie į Susisiekimo ministeriją kreipėsi prašydami pagalbos pervežant itin svarbią Ukrainos žmonėms natrio hipochlorito siuntą. Pasirūpinsime, kad siunta saugiai pasiektų Lvivą ir būtų perduota už vandens tiekimą atsakingoms Ukrainos įmonėms“, – sako Tomas Pilukas, Susisiekimo ministerijos Kelių ir transporto politikos grupės vyriausiasis patarėjas.

Natrio hipochloritas yra jau antroji bendrovės „Vilniaus vandenys“ paramos siunta karo niokojamai Ukrainai. Kovo pradžioje „Vilniaus vandenys“ ir Vilniaus miesto savivaldybė į Ukrainą išsiuntė 20 tonų cheminių medžiagų, skirtų vandens dezinfekcijai, siuntą.

Natrio hipochloritas

„Aprūpinimo prasme Ukrainai reikia pagalbos netgi labiau nei karo pradžioje. Didelė dalis inžinerinės, viešosios infrastruktūros yra apgadinta, tiekimo grandinės sutrūkinėjusios, logistika – sutrikusi, todėl ne visų gyventojų namus pasiekia tokie patogumai kaip geriamas vanduo. Mūsų tikslas yra užpildyti dėl karo atsiradusias spragas ir kiek įmanoma normalizuoti vietinių vandentvarkos įmonių veiklą“, – sako Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas.

Ukraina geriamąjį vandenį ruošia iš paviršinių vandens telkinių vandens, todėl iš vandens būtina pašalinti mikrobiologinę taršą jį dezinfekuojant. Įprastai tam naudojamas natrio hipochloritas, kurį vandenvalos įmonėms tiekia Kyjive įsikūrusi įmonė „Eurochloras“. Anksčiau chemines medžiagas, naudojamas vandenvalai, įmonė pirkdavo iš Rusijos ir Baltarusijos bei Ukrainoje veikiančios gamyklos „Dnieproazot“. Tačiau tiekimas iš Rusijos ir Baltarusijos šiuo metu nebevykdomas, o gamykla Ukrainoje prasidėjus karui sustabdė veiklą. Tad cheminių medžiagų vandens dezinfekcijai itin trūksta.

Natrio hipochloritas

„Šią vasarą pradėjome inicijuodami kampaniją „Vanduo – gyvenimas. Dalinkis!“, kurios pagrindinis tikslas yra paskatinti žmones gerti vandenį iš čiaupo, kuris mūsų šalyje yra aukštos kokybės, skanus ir sveikas vartoti. Ukrainoje daugelis vietinių šiuo metu neturi tokios galimybės, daugelyje miestų ten nebėra centralizuoto vandentiekio, o vandens tiekimo galimybės yra labai sudėtingos. Todėl kviesdami dalintis kitus, rodome pavyzdį ir patys dalinamės tuo, ką turime geriausio – ne vandeniu, bet medžiaga skirta jam išvalyti, kuri šiuo metu ukrainiečiams yra gyvybiškai būtina“, – sako bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Saulius Savickas ir dėkoja partneriams, be kurių, pasak jo, pristatyti chemines medžiagas į Ukrainą būtų labai sudėtinga ar net neįmanoma.

Natrio hipochloritas

Bendrovė „Vilniaus vandenys“ kovo mėnesį Lietuvoje veikiančiai nevyriausybinei, Ukrainos ginkluotąsias pajėgas bei nuo karo nukentėjusius civilius remiančiai, organizacijai „Blue/Yellow“ taip pat perdavė ir savo veikloje nebenaudojamus visureigius.