Panaudotus PET butelius ir iki šiol buvo verta rūšiuoti bei grąžinti - dalis jų virsdavo nauja gėrimų tara, nors didžiausi antrinės žaliavos kiekiai vis dėlto tapdavo tik paprasta pakavimo juosta ar kitais, žemesnės vertės plastiko produktais. Pagrindinė to priežastis - ribotos ligšiolinių mechaninio perdirbimo technologijų galimybės išvalyti panaudotų pakuočių žaliavą nuo užterštumų-priemaišų ir kitų priedų.

Šį iššūkį sprendžia klaipėdiečių komandos išradimas, specialia švelniosios glikolizės technologija išvalantis ir paruošiantis antrinę žaliavą iki tokių kokybinių parametrų, kurie leidžia perdirbtą plastiką sėkmingai įtraukti į naujų PET granulių gamybą. Paprasčiau kalbant, “NEO GROUP” technologija gali naujam gyvenimui prikelti daugiau ir įvairesnių panaudotų pakuočių ir iš jų gaminti pirminei žaliavai kokybe niekuo nenusileidžiančią produkciją. Dar svarbiau tai, kad klaipėdiečių išradimas senus butelius leidžia paversti naujais neribotą kiekį kartų, šitaip kurdamas tikrąją žiedinę ekonomiką.

Pasak “NEO GROUP” tyrimų ir technologijos vadovo ir vieno iš sprendimo išradėjų Kęstučio Narmonto, naudodama naująją technologiją bendrovė pirmiausia gamino granules su 15% antrinės perdirbtos žaliavos, šiandien jau pasiektas 25% rodiklis, o artimiausių metų siekis yra net 50%.

Kęstutis Narmontas, R&T Manager

“Žinoma, visi klausia dėl 100%. Tai – mūsų ambicija, tačiau siekiant jos, visi PET ekosistemos dalyviai turės įdėti nemažai komandinio darbo. Vis dėlto siekdami visiško iškastinių žaliavų atsisakymo savo gamyboje, planuojame derinti mūsų įrangą bei procesus su kitomis technologijomis, leidžiančiomis perdirbti plastiko pakuotę iki pradinių molekulių. Toks derinys suteiks galimybę gaminti pakuotę iš 100% antrinės žaliavos pramoninėje PET pakuotės rinkoje”, - komentuoja K. Narmontas.

Jam antrina ir kitas išradimo bendraautoris - „NEO GROUP“ mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros vadovas Petras Žutautas – teigiantis, kad esminis išliekantis iššūkis yra nepakankamai aktyvus vartotojų PET grąžinimas surinkimui ir perdirbimui visoje Europoje.

"Ne vienas tyrimas rodo, kad PET plastikas yra tvariausia ir aplinkai draugiškiausia medžiaga pakuotėms įvertinus jos lengvumą, efektyvų perdirbamumą ir daugelį kitų aspektų. Šiandien užpatentavome mūsų tyrimų komandos ir inžinierių išrastą procesą, leidžiantį dar daugiau sugrąžintos PET taros paversti naujais, nepriekaištingos kokybės buteliais ir taip maksimaliai "užžiedinti" PET ekosistemą. Tikimės, kad ši galimybė dar labiau skatins atsakingą vartojimą, taip pat surinkimo ir perdirbimo infrastruktūros plėtrą visoje ES”, - sako P. Žutautas.

Petras Žutautas, R&D Manager

Jo teigimu, gautas patentas visų pirma patvirtina pasiekimo unikalumą ir išskirtinumą, taip pat sustiprins bendrovės padėtį rinkoje. Galiausiai, pasak P. Žutauto, tai yra didelis signalas Lietuvai ir pasauliui - mūsų talentai geba kurti pasaulinio lygio išradimus vienoje strateginių ES sričių.

Komandos nuopelnas

Laboratorinius ir pilotinius naujosios technologijos bandymus "NEO GROUP" pradėjo dar 2019 m., patentavimo procedūrą - 2020 m. pavasarį, pirmąsias tvariųjų PET granulių partijas klientams išsiuntė 2021 m. pradžioje, o ES patentą oficialiai gavo Lietuvai simbolinę dieną - 2022 m. vasario 16.

Tiesa, naujosios technologijos ištakos prasidėjo prieš daugiau kaip 10 metų, kuomet “NEO GROUP” mokslininkų komanda ieškojo ir atrado būdą pramonines liekanas paversti komerciniais produktais, plačiai naudojamais statybų pramonėje.

"Itin didžiuojamės ne tik mūsų tyrimų komanda, bet ir daugeliu kitų prie naujų technologijų vystymo prisidedančių mūsų kolegų - įrangos operatoriais, proceso valdymo specialistais, inžinieriais, gamybą aptarnaujančių padalinių darbuotojais ir kitais komandos nariais", - tvirtina “NEO GROUP” vadovas Ruslanas Radajevas.

Ruslanas Radajevas, CEO

Pasak jo, išradimo dėka pagamintas tvariąsias PET granules naudojančių klientų atsiliepimai puikūs: dėl aukštos granulių kokybės galutinės produkcijos parametrai kone identiški pirminiam PET, o galimybė pirkti granules su perdirbta žaliava iš vienų rankų yra gerokai efektyvesnė nei perkant pirminę ir antrinę žaliavą atskirai. ES 2025 m. įsigalios reikalavimas gaminti PET butelius su 25% antrinės žaliavos, o “NEO GROUP” jau yra techniškai pasiruošusi padėti pakuotės gamintojams siekti šių tikslų ir kartu toliau tobulins savo gamybos bei tiekimo procesus.

Nors su naująja technologija pagamintos PET pakuotės savaime tampa tvaresnėmis ir “žiediškesnėmis”, bendrovė ir toliau prašo vartotojų elgtis atsakingai - rūšiuoti ir grąžinti tarą. Tik nuo kiekvieno iš mūsų veiksmų priklauso tikrosios žiedinės ekonomikos kūrimas, t.y. galimybės pakuotėms virsti ne šiukšlėmis ar žemesnės kokybės produktu, o nauja, identiškos kokybės tara. O nuo šiol - ir neribotą kiekį kartų.

Skatins ir žiediškumą, ir talentus

Aplinkos ministro Simono Gentvilo teigimu, "NEO GROUP" pasiekimas pranoko ES tikslus, padės Lietuvai pasiekti geresnius antrinių žaliavų naudojimo gamyboje rodiklius bei įkvėps naujuosius inžinierius.

"Pasaulio mastu pripažįstama, kad plastikas yra puiki pakuotė, bet prastas jos surinkimas ir perdirbimas teršia aplinką. Lietuvoje puikiai veikia depozito pakuotės surinkimas, tad labai džiugu, kad su "NEO GROUP" pagalba įsibėgės ir perdirbimas. Kol kas Lietuvoje naujų gaminių sudėtyje yra vos 4% antrinės žaliavos, kai ES vidurkis siekia 12%. Norime iki 2024 m. pasiekti ES vidurkį, todėl tokios iniciatyvos reikšmingai prisidės siekiant šio tikslo", - kalba S. Gentvilas.

NEOPET granulės

Pasak jo, "NEO GROUP" patentas turėtų paskatinti ir jaunuosius talentus atkreipti daugiau dėmesio į švariųjų technologijų sektorių.

"Žaliasis kursas ir aplinkosauga neišvengiamai taps vis didesne mūsų asmeninio ir profesinio gyvenimo dalimi. "NEO GROUP" patentas įrodo, kad mes ne tik importuojame užsienyje sukurtas technologijas, bet ir Lietuvos mokslininkų bei inžinierių dėka gebame jas kurti čia, Lietuvoje. Didelė pagarba šios technologijos kūrėjams - tai puikiausias pavyzdys, kad pasaulinio lygio inovacijos gimsta Klaipėdoje ar Lietuvoje", - sako aplinkos ministras.

UAB „NEO GROUP“ – viena didžiausių polietileno tereftalato (PET) granulių gamintojų Europoje, įsikūrusi netoli Klaipėdos uosto. Savo veiklą Lietuvoje pradėjusi 2004 metais, iki šiol NEO GROUP gamykla – didžiausia privati plyno lauko investicija Lietuvoje. Dabar per metus gamykloje pagaminama per 450 tūkst. tonų, t.y. 14 proc. Europoje pagaminamo PET granulių, skirtų gaminti maisto ir gėrimų pakuotes, kiekio.