„NEO GROUP“ išradimo esmę sudaro panaudotų PET pakuočių grąžinimas į gamybą, jų paruošimas ir išvalymas švelniosios glikolizės būdu. Ši technologija dabar jau leidžia naujų PET granulių gamyboje naudoti apie 25% antrinės žaliavos be kompromisų galutinio produkto kokybei, bet ateityje klaipėdiečiai ketina antrinio PET dalį padidinti iki 50%. Laboratorinius ir pilotinius technologijos bandymus „NEO GROUP“ pradėjo dar 2019 m., patentavimo procedūrą – 2020 m. pavasarį, pirmąsias tvariųjų PET granulių partijas savo klientams išsiuntė 2021 m. pradžioje, o ES patentą oficialiai gavo Lietuvai simbolinę dieną – 2022 m. vasario 16

„NEO GROUP“ vadovas Ruslanas Radajevas komentuoja, kad kompanijos technologija prie ES tvarumo ir žiedinės ekonomikos siekių prisideda bent keletu aspektų. Visų pirma, šis išradimas yra unikalus pasauliniu mastu ir papildo dabartinio mechaninio perdirbimo galimybes. Jo dėka PET gamybos procese galime naudoti žaliavas iš panaudotų pakuočių ir reikšmingai mažinti iškastinių žaliavų kiekį. Be to, „NEO GROUP“ valymo ir paruošimo technologija leidžia plastiką suskaidyti iki pradinių molekulių, todėl jį galima bus perdirbti neribotą kiekį kartų, taip atveriant duris tikrajai žiedinei ekonomikai. Galiausiai, „NEO GROUP“ išradimo pagrindu gaminama PET žaliava klientų gamyklose nereikalauja jokių naujų technologijų, procesų ar investicijų – tvariąsias granules galima įtraukti į esamas linijas, o pagamintų pakuočių kokybiniai parametrai nesiskirs nuo produkcijos, pagamintos iš įprastos pirminės žaliavos.

 Ruslanas Radajevas

„Mūsų technologijos dėka jau gaminame ir klientams sėkmingai tiekiame „NEOPET CYCLE“ granules su 25% antrinės žaliavos. Klientų atsiliepimai puikūs: dėl aukštos granulių kokybės galutinės produkcijos parametrai kone identiški pirminiam PET, o galimybė pirkti granules su perdirbtu PET iš vienų rankų yra gerokai efektyvesnė nei perkant pirminę ir antrinę žaliavą atskirai. ES 2025 m. įsigalios reikalavimas gaminti PET butelius su 25% antrinės žaliavos, todėl jau esame techniškai pasiruošę padėti pakuotės gamintojams siekti šių tikslų ir kartu toliau tobulinsime savo gamybos bei tiekimo procesus“, – sako R. Radajevas.

Pasak jo, bendrovė toliau tobulina savo technologiją – ilgalaikis „NEO GROUP“ tikslas yra pasiekti 50% antrinės žaliavos dalį galutinėje produkcijoje neprarandant kokybinių parametrų. 100% dalis, R. Radajevo teigimu, teoriškai taip pat įmanoma, bet šiai dienai rinkoje trūksta perdirbimui tinkamos žaliavos, todėl reikalingos permainos visoje grandinėje – PET pakuotės ir gėrimų gamintojų, plastiko surinkimo, rūšiavimo ir paruošimo infrastruktūroje visoje ES.

Prie „NEO GROUP“ technologijų kūrimo prisideda ne tik tyrimų komanda, bet ir daugelis kitų įmonės specialistų – su įranga dirbantys operatoriai, proceso valdymo operatoriai ir inžinieriai, gamybą aptarnaujančių padalinių darbuotojai. Pasak R. Radajevo, pats patento faktas yra aukščiausio lygio klaipėdiečių komandos idėjų, išskirtinumo ir kompetencijų patvirtinimas, taip pat leisiantis stiprinti pozicijas rinkoje.

„Tai kartu ir ženklas politikos formuotojams, įstatymų leidėjams ir tvarumo ieškantiems vartotojams. Tikimės, kad galėsime įkvėpti ir kitas įmones vystyti savo idėjas ne tik laboratoriniame, bet ir pramoniniame lygyje“, – tvirtina R. Radajevas.

 NEOPET granulės

Skatins ir žiediškumą, ir talentus

Aplinkos ministro Simono Gentvilo teigimu, „NEO GROUP“ pasiekimas pranoko ES tikslus, padės Lietuvai pasiekti geresnius antrinių žaliavų naudojimo gamyboje rodiklius bei įkvėps naujuosius inžinierius.

„Pasaulio mastu pripažįstama, kad plastikas yra puiki pakuotė, bet prastas jos surinkimas ir perdirbimas teršia aplinką. Lietuvoje puikiai veikia depozito pakuotės surinkimas, tad labai džiugu, kad su „NEO GROUP“ pagalba įsibėgės ir perdirbimas. Kol kas Lietuvoje naujų gaminių sudėtyje yra vos 4% antrinės žaliavos, kai ES vidurkis siekia 12%. Norime iki 2024 m. pasiekti ES vidurkį, todėl tokios iniciatyvos reikšmingai prisidės siekiant šio tikslo“, – kalba S. Gentvilas.

Pasak jo, „NEO GROUP“ patentas turėtų paskatinti ir jaunuosius talentus atkreipti daugiau dėmesio į švariųjų technologijų sektorių.

„Žaliasis kursas ir aplinkosauga neišvengiamai taps vis didesne mūsų asmeninio ir profesinio gyvenimo dalimi. „NEO GROUP“ patentas įrodo, kad mes ne tik importuojame užsienyje sukurtas technologijas, bet ir Lietuvos mokslininkų bei inžinierių dėka gebame jas kurti čia, Lietuvoje. Didelė pagarba šios technologijos kūrėjams – tai puikiausias pavyzdys, kad pasaulinio lygio inovacijos gimsta Klaipėdoje ar Lietuvoje“, – sako aplinkos ministras.