„Barker Textiles“ savo veiklą pradėjo dar 1843 metais Turku mieste, Suomijoje. Prieš du dešimtmečius įmonė persikėlė į Kauną, kaip pagrindinį to meto tekstilės pramonės centrą vidurio Europoje. Jų specializacija ir pagrindinis produktas – skandinaviško dizaino natūralios vilnos ir medvilnės pledų gamyba. Kaune nuausti pledai iškeliauja ne tik po Europos šalis, bet ir po visą pasaulį. Įmonė yra auganti ir šiuo metu turi 80 darbuotojų.

Įdomu tai, kad pandemijos laikotarpis „Barker Textiles“ tapo vienu iš geriausių – užsakymų kiekis išaugo net 60 proc. Kompanijos vertinimu, tai lėmė keli faktoriai: karantininiai laikotarpiai išaugino namų tekstilės paklausą, o verslai, norėdami išvengti galimų gamybos ir tiekimo vėlavimų, pirko didesnius gaminių kiekius.

Tačiau iššūkių, žinoma, nestinga. Kaip sako „Barker Textiles“ vadovas Janne Ari Maki, be daugumai tekstilės pramonės gamintojų aktualių temų – infliacijos ir žaliavų kainų svyravimo, kaip niekad svarbus tapo planavimas į priekį. Vilnos pluoštas išperkamas akimirksniu, tad norint įsigyti kokybiškos žaliavos, reikia gerokai iš anksto pasirūpinti užsakymu.

 Janne Ari Maki

Vis dėlto viena opiausių temų tekstilės pramonėje vis dar išlieka taršos klausimas: „Mes neignoruojame šios problemos, siekiame maksimaliai sumažinti gamybines atliekas ir jas perdirbti. Iš gamybinių likučių verpiame naujus siūlus ir kuriame naujus gaminius. Vienintelė problema ta, kad Lietuvoje sunkų rasti gamintojus, kurie užsiimtų perdirbimu nuo pluošto pagaminimo iki suverpimo į siūlą, todėl mums tenka tai atlikti kitose šalyse. Prie taršos mažinimo prisidedame ir atnaujindami įrenginius, kurie daro mažesnį poveikį aplinkai,“ – pasakoja J. A. Maki.

Tvarumo galima siekti nebrangiais, bet efektyviais pokyčiais

Ieškodami būdų, kaip patobulinti įmonės darbo procesus tiek plečiant gaminių pasiūlą, tiek ieškant tvaresnių sprendimų, tekstilės gamintojai nusprendė dalyvauti dizaino inovacijų programoje „5X5® Kaunas“. Į pagalbą jiems atėjo projekte dalyvaujanti kostiumo dizainerė Vida Strasevičiūtė, kurios pagrindinė darbinė ir kūrybinė veikla yra tvarios aprangos dizainas: nuo prekės ženklo „Upcycled by LT“ vystymo, kurio gaminiams yra naudojami aprangos pramonės gamybos likučiai, iki socialinių, kultūrinių projektų, siekiančių atskleisti gilesnį žmogaus santykį su drabužiu ir jo istorija.

 Vida Strasevičiūtė

„Savo profesiniame kelyje jau esu nagrinėjusi tvarios plėtros galimybes tekstilės pramonės įmonėse ir galimą dizainerio indėlį įmonės vystymuisi šia kryptimi. Pirmą kartą atradusi design thinking – dizaino mąstysenos metodologiją, supratau ir patikėjau, kad ne tik brangių technologinių inovacijų diegimas darbo procesuose gali būti žingsnis tvarios gamybos link: mąstysenos pokytis ir darbo metodų pakeitimas gali būti pigesnis pokyčių būdas. Labai džiaugiuosi turėdama galimybę jungtis prie „Barker Textiles“ komandos ir išmėginti jėgas praktiškai. Juolab kad vilna ir medvilnė yra man labai patinkančios žaliavos. Įdomu pažinti jų skirtingus audimo ir gamybos procesus iš arti, tikiuosi juose atrasti naujų galimybių,“ – sako dizainerė.

 Barker textile

Kuria aprangos iš vilnos kapsulę

Rezultatas, kurio „5X5® Kaunas“ projekte siekia gamybininkų ir dizainerių komanda – sukurti vilnonių aprangos aksesuarų kapsulę, kuri praplės įmonės asortimentą ir galimai bus startas naujai produkcijos linijai bei, ne mažiau svarbu, prisidės prie gamybinių likučių mažinimo.

„Šiuo metu jau kuriame pirmus prototipus. Vienas pagrindinių tikslų yra sukurti produktą, panaudojant antrines žaliavas. Taip pat siekiame sukurti tokias produktų konstrukcijas, po kurių kirpimo neliktų atraižų. Apskritai darbas pagal dizaino mąstysenos metodiką mums nėra naujiena, nes dalyvaujame mokymuose su puikia šios srities žinove, lektore Viktorija Matusevičiūte. Ji mus supažindino su produkto vystymo metodais, padedančiais sklandžiau, tikslingiau ir tvariau pasiekti rezultatų. Būna, kad kartais sukurtas naujas gaminys taip ir neišvysta dienos šviesos arba nesulaukia klientų susidomėjimo. Tad mokydamiesi dizaino mąstysenos metodo supratome, kaip svarbu pirminiame etape išanalizuoti ir įsigilinti į galutinio vartotojo poreikius. Laiku atlikę efektyvų tyrimą ir išbandę prototipus, galime išvengti nepasiteisinančių sprendimų ir investicijų,“ – sako „Barker Textiles“ dizainerė-technologė Liucija Kostiva.

 Liucija Kostiva

Inovacijų ir technologijų teikiamų galimybių tekstilininkai sakosi ieškantys nuolat: pavyzdžiui, prieš dešimtmetį pristatė 3D piešiniais dekoruotus pledus, o 2019-siais – medvilninius antibakterinius pledus su SILVERPLUS® technologija, kuri ne tik palaiko pledo higieną, bet ir leidžia produktą skalbti rečiau, žemesnėje temperatūroje, taip prisidedant prie aplinkos tausojimo. Neseniai gamyboje pradėti naudoti nauji apdailos įrenginiai, pagerinę gaminių kokybę ir mažinantys taršos poveikį aplinkai.

Tai, ką pavyks sukurti „5X5® Kaunas“ programos metu, „Barker Textiles“ ir dizainerės Vidos Strasevičiūtės komanda pademonstruos spalio mėnesį finaliniame renginyje – parodoje, kuri taps „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ dizaino programos dalimi.

Flandrijos vyriausybės remiamą dizaino inovacijų programą „5X5® Kaunas“ įgyvendina Lietuvos architektų sąjungos (LAS) Kauno skyrius, „Designregio Kortrijk“ (Belgija, Flandrija) ir Kaunas 2022 kartu su partneriais Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmais bei Lietuvos dizaino asociacija. Iš viso programoje dalyvauja penkios smulkaus ir vidutinio verslo įmonės, kartu su dizaineriais įgyvendinančios dizaino inovacijomis paremtus projektus.