„Prieš ketverius metus startavusi iniciatyva kasmet įgauna vis didesnį pagreitį, o tai atskleidžia, kad šalies gyventojai vis dažniau ištiesia pagalbos ranką ir vieno mygtuko spustelėjimu aukoja už tarą gaunamą užstatą. Džiaugiamės, kad su šia parama vaikų dienos centrai nuveikia milžinišką darbą, keičiantį Lietuvos vaikų gyvenimus. Tikimės, jog šventinis laikotarpis taps dar viena proga susimąstyti apie pagalbą vaikams ir prisidėti prie šviesesnės jų ateities kūrimo“, – sako „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Visuomenės įpročius keičiantis bendradarbiavimas

Vienos iš vaikų dienos centrus prižiūrinčių organizacijų – „Gelbėkit vaikus“ – generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė prisimena, kad prieš ketverius metus gavus pasiūlymą tapti prekybos tinklo inicijuoto projekto dalimi, organizacija nedvejodama sutiko bendradarbiauti.

„Jau tuomet matėme, kad visuomenės gerovė yra mūsų organizacijas vienijanti gija, tad dėl partnerystės nekilo jokių klausimų. Taip pat taromatai prisideda prie švaresnės aplinkos, kurioje auga mūsų vaikai, kūrimo, o aiškus deklaravimas, kad prekybos tinklas prisidės tiek pat, kiek paaukos gyventojai, parodė puikų verslo socialinės atsakomybės pavyzdį“, – teigia R. Dičpetrienė.

Pasak Lietuvos „Caritas“ generalinės sekretorės Deimantės Bukeikaitės, jos vadovaujama organizacija prižiūri daugiau kaip 30 vaikų dienos centrų, kurie kasdien susiduria su skirtingais iššūkiais.

LIDL taromatai

Jos teigimu, šias problemas spręsti padeda „Lidl Lietuva“ inicijuoto socialinio projekto metu surenkamos lėšos, padedančios užtikrinti vaikų maitinimą, organizuoti prasmingas išvykas, įveikti kitus finansinius barjerus.

„Projektui išsiplėtus ir per ketverius metus įgijus šiandieninį mastą, kasdien jaučiame jo kuriamą poveikį – jis viršijo bet kokius mūsų lūkesčius. Galima sakyti, jog „Lidl Lietuva“ ir šalies gyventojų mums suteikiama parama leidžia nepertraukiamai rūpintis vaikų dienos centruose globojamais vaikais. Tai yra puikus pavyzdys, kaip verslo finansinė parama bei nevyriausybinės organizacijos gali duoti tiesioginių rezultatų ir net pakeisti visuomenės įpročius“, – akcentuoja D. Bukeikaitė.

Parama praplečia pagalbos gavėjų spektrą

Maltos ordino pagalbos tarnybos programų vaikams ir jaunimui vadovas Gražvydas Pavalkis pasakoja, kad prekybos tinklo ir šalies gyventojų aukojamos lėšos taip pat yra nuolat naudojamos naujų paslaugų kūrimui, siekiant padėti kuo platesniam vaikų ratui.

„Pastaruoju metu „Lidl Lietuva“ ir gyventojų paramą naudojame vaikų dienos centrų teikiamų paslaugų diapazono plėtimui. Šį rudenį pradėjome „Palydėjimo savarankiškumui“ paslaugą, skirtą jaunimui nuo 16 metų, kurie atkeliauja iš globos namų ar socialiai pažeidžiamų šeimų. Jie kartu su vaikų dienos centro darbuotoju rengia savarankiško gyvenimo planą, ruošiasi suaugusiųjų kasdienybei ir ateityje slypintiems iššūkiams. Tai padeda įtraukti paauglių grupę, kuri yra lygiai tokia pat svarbi kaip ir kiti vaikų dienos centrų lankytojai. Šiuo metu šią paslaugą vystome Marijampolėje ir Telšiuose“, – teigia G. Pavalkis.

LIDL taromatai

Anot jo, kitąmet paauglių integraciją planuojama stiprinti ir Kaune: „Planuojame performuoti vieną iš trijų laikinojoje sostinėje esančių vaikų dienos centrų ir jį orientuoti darbui su jaunuoliais. Mūsų tikslas – pasiruošti specialią metodiką, taisykles ir rutiną, kuri būtų pritaikyta kokybiškų paauglių užimtumo paslaugų teikimui. Tai yra specifinė grupė, o darbui su jais reikia aukštos darbuotojų kvalifikacijos. Vis dėlto šis darbas – ypatingai svarbus. Jau seniai pastebime, kad jaunimas nepritampa vaikų dienos centruose – tai yra suprantama, nes juose daugiausiai dominuoja pradinukai ar vaikai iki 12 metų.“

Kalėdinė auka padės gerinti emocinę savijautą

Maltos ordino pagalbos tarnybos programų vaikams ir jaunimui vadovas pratęsia, kad šiuo metu vaikų dienos centrų lankytojai gyvena Kalėdomis – puošia centrų patalpas, kepa kalėdinius skanėstus ar kitaip ruošiasi gražiausioms metų šventėms.

Jo teigimu, ištiesti pagalbos ranką vaikams ir aukoti Kalėdų metu yra ypatingai svarbu, o vaikų dienos centrai rūpinasi, kad tokio sprendimo naudą mažamečiai ir jaunuoliai jaustų ištisus metus.

„Pastaruoju metu pastebime, kad emociškai išsekę yra tiek vaikų dienos centrų darbuotojai, tiek vaikai. Todėl vienas iš mūsų prioritetų – kitais metais sustiprinti dėmesį jų emocinei sveikatai ir užtikrinti, kad bent trečdalis vaikų, lankančių mūsų prižiūrimus centrus, turėtų galimybę gauti psichologines konsultacijas. Dėl to per šias šventes paaukotos lėšos vaikams užtikrins, kad tokio sprendimo pasekmės padėtų pagerinti jų nuotaiką ir susitvarkyti su emociniais iššūkiais kitąmet“, – sako G. Pavalkis.

Paaukota daugiau nei 265 tūkst. eurų

Prisidėti prie pagalbą vaikams teikiančių organizacijų gali kiekvienas prekybos tinklo „Lidl“ taromatais besinaudojantis žmogus, paspaudęs mygtuką „Aukoti“. Surinktą sumą „Lidl Lietuva“ padvigubina ir perveda vaikų dienos centrus koordinuojančioms organizacijoms – Maltos ordino pagalbos tarnybai, „Gelbėkit vaikus“ ir Lietuvos „Caritui“.

LIDL taromatai

Per pirmuosius projekto metus vaikams buvo paaukota 41 878 eurai, o per antruosius – 59 002 eurai. Pernai vaikų dienos centrams skirta suma buvo dar didesnė ir siekė net 75 873 eurus, o šiemet buvo surinkta rekordinė suma, siekianti 88 620 eurų.

Ši suma lygiomis dalimis išdalinta minėtoms organizacijoms. Jos šias lėšas panaudojo būtiniausioms reikmėms: nuo gyvybiškai svarbių remonto darbų iki savanorių, socialinių darbuotojų bei užimtumo specialistų mokymo ir kt.