Darbuotojų sugalvota iniciatyva

Aukcione, kuriame buvo galima įsigyti geros būklės, tačiau banko biuruose nebenaudojamų baldų, elektroninės įrangos, sporto ir kito inventoriaus, sudalyvavo beveik 1000 „Danske Bank“ darbuotojų. Daugelis jų įsigijo ne po vieną daiktą, o didžiausia vieno žmogaus paaukota suma siekė 1300 eurų. Parama rinkta nevyriausybinėms organizacijoms „Sengirės fondas“, „Savarankiškas gyvenimas“ bei „Gyvūnų apsaugos ir teisių organizacija“ (G.A.T.O).

„Idėja surengti aukcioną, kurio metu būtų galima įsigyti įvairių naudotų daiktų – nuo kavos staliuko iki nešiojamo kompiuterio, stalo futbolo ar paspirtuko – visas lėšas skiriant nevyriausybinėms organizacijoms, kilo patiems organizacijos darbuotojams. Uždarius keletą laikinų banko biurų liko daug puikios būklės, tačiau nebenaudojamų baldų ir kitų naudingų daiktų. Dalis jų dar pavasarį buvo atiduoti kelioms Lietuvoje veikiančioms organizacijoms. Visgi, darbuotojams kilo dar geresnė mintis – surengti internetinį aukcioną, kurio metu daiktus įsigytų mūsų kolegos, o visos už juos gautos lėšos atitektų visuomeninėms organizacijoms, atrinktoms aktyvių kolegų klubo“, – pasakoja „Danske Bank“ Lietuvoje administracijos vadovas Vilius Lukauskas.

Socialinė atsakomybė – organizacijos kultūros dalis

V. Lukausko teigimu, internetinio aukciono platformą savanoriškai sukūrė, ištestavo ir į dienos šviesą paleido patys darbuotojai, kuriems patiko kolegų sugalvota idėja. Anot V. Lukausko, tai puikus pavyzdys, kaip aktyvių ir neabejingų darbuotojų dėka gimsta ir yra įgyvendinamos prasmingos iniciatyvos.

„Socialinė atsakomybė mūsų organizacijoje nėra paprasčiausiai „iš viršaus“ padiktuojami veiksmai. Veikiau tai yra natūrali ir gyvybinga mūsų kultūros dalis, daugeliui kolegų artimi principai. Išties daug iniciatyvų šioje srityje yra sugalvojama pačių darbuotojų, o kiekvieno idėjos gali būti realizuotos. Be kita ko, organizacijoje veikia ir į socialinius pokyčius orientuotas bendraminčių klubas, kurio nariai savanoriškai skiria savo laiką ir pastangas panašių iniciatyvų įgyvendinimui“, – sako V. Lukauskas.

V. Lukauskas pastebi, kad aukcionas leido prisidėti ir prie poveikio aplinkai mažinimo – Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros mokslininkų skaičiavimais, naudotiems daiktams suteikdama antrą gyvenimą organizacija sutaupė beveik 40 tonų anglies dioksido emisijos.

Padės išsaugoti senuosius Lietuvos miškus

Vienas iš „Sengirės fondo“ įkūrėjų, dokumentinio filmo „Sengirė“ režisierius Mindaugas Survila sako, kad „Danske Bank“ fondui skirta parama, siekianti beveik 15 tūkst. eurų, yra išties reikšminga ir padės išsaugoti apie 1,5–3 hektarų vertingiausių senųjų miškų, kuriuose auga apie 450–900 brandžių medžių, o taip pat ir tūkstančius įvairiausių organizmų.

„Danske Bank“ darbuotojų surengtame labdaringame aukcione suaukota 50 tūkst. eurų

„Esame dėkingi už palaikymą, kurio sulaukiame tiek iš gyventojų, tiek iš įmonių ir organizacijų. Parama ne tik padeda fondui išsaugoti miškų plotus, bet ir suteikia platformą bendruomeniškam požiūriui į aplinkosaugą skatinti. Lietuvoje griežtai saugomų miškų likę vos 1,2 proc., o senieji – apie 200 metų amžiaus – medynų fragmentai sudaro tik 0,009 proc. šalies ploto. Tačiau būtent tie miškai, kuriuose nevykdoma jokia ūkinė veikla, yra ne tik natūralus prieglobstis tūkstančiams gyvūnų, augalų ir grybų rūšių, bet ir stabdo klimato kaitos procesus bei jų sukeltus ekstremalius reiškinius“, – sako M. Survila.

Dėmesys neįgaliųjų integracijos iniciatyvoms

Asociacijos „Savarankiškas gyvenimas“ prezidentas Ričardas Dubickas taip pat pripažįsta, kad per pandemiją užsitikrinti organizacijos veiklai reikalingą finansavimą tapo sudėtingiau. Todėl jis džiaugiasi, kad daug aukciono dalyvių rinkosi lėšas skirti ir neįgalių asmenų problemų sprendimui. Šiai organizacijai iš viso paaukota virš 20 tūkst. eurų.

„Deja, tačiau neįgaliųjų teisės dar neretai pamirštamos, o šių žmonių problemos ne visuomet sulaukia reikiamo dėmesio. Todėl išties džiugu matyti, kad yra tikrai daug neabejingų žmonių, prisidedančių prie geresnės neįgaliųjų integracijos į visuomenę. Aukciono metu surinktos lėšos bus panaudotos žmonių su negalia mokymams rengti, o taip pat bendradarbiaujant su „Lietuvos aktyvios reabilitacijos asociacija“ neįgaliesiems pritaikyto automobilio įsigijimui“, – sako R. Dubickas.

Per pandemiją parama tapo dar svarbesnė

Tuo metu „ Gyvūnų apsaugos ir teisių organizacijos“ vadovė Brigita Kymantaitė sako, kad pandemijos laikotarpis organizacijai buvo sudėtingas, todėl aukciono dalyvių skirta virš 14 tūkst. eurų parama taps reikšminga paspirtimi.

„Pandemijos laikotarpiu dėl atsiradusios nežinomybės dalis didelių tarptautinių organizacijų sustabdė savo paramos teikimą, kuris tik dabar palaipsniui sugrįžta. Dėl to verslo ir gyventojų parama šiuo laikotarpiu mūsų veiklai tapo dar reikalingesnė ir reikšmingesnė. Visos „Danske Bank“ Lietuvoje aukciono mūsų organizacijai skirtos lėšos bus panaudotos Lietuvoje prastomis sąlygomis nelaisvėje laikomų laukinių gyvūnų gelbėjimo operacijoms. Turime ilgą pagalbos laukiančių gyvūnų sąrašą. Kartu su valstybinėmis institucijomis atliekame privačių laukinių gyvūnų laikytojų patikrinimus ir siekiame, kad blogomis sąlygomis laikomi gyvūnai būtų perkelti į saugesnę aplinką“, – sako B. Kymantaitė.

„Bid2Give“ iniciatyvą planuojama tęsti ir kitąmet, į ją bus siekiama įtraukti kitas šalis grupės lygmeniu. „Danske Bank“ taip pat nuolat bendradarbiauja su įvairiomis nevyriausybinėmis ir labdaros organizacijomis. Pavyzdžiui, banko biurų valgyklose nesunaudoti maisto produktai atiduodami labdaringoms virtuvėms, tokiu būdu kasdien maistu aprūpinant iki 100 vargingai gyvenančių žmonių.