Visoje Vidurio Europoje „Technology Fast 50“ sąrašas yra plačiai pripažįstamas kaip labiausiai prestižinė ir itin svarbi verslo kūrybiškumo bei inovacijų vertinimo priemonė. „Visos įmonės, kurios pateko į „Technology Fast 50“ sąrašą, yra puikus pavyzdys, ko galima pasiekti tinkamai derinant praktinę patirtį, inovacijas, energiją, viziją ir ambicijas. Nepaisydamos gausybės dėl pandemijos atsiradusių iššūkių, geriausios ir sumaniausios sugebėjo pakeisti kryptį, atsinaujinti, persitvarkyti bei augti,“ – pabrėžė „Deloitte“ Baltijos šalių vadovaujančioji partnerė Kristine Jarve.

Čekijos Respublika išsiskiria kaip Vidurio Europos šalis, kurioje sparčiausiai augančių įmonių yra daugiausia: į penkiasdešimtuką pateko net 19 Čekijos bendrovių. Sąraše yra ir dvi Baltijos šalių įmonės – po vieną iš Estijos ir Lietuvos, tačiau Latvijos įmonių penkiasdešimtuke šįmet nėra. Iš viso į sąrašą pavyko patekti devynių Vidurio Europos šalių įmonėms. „Technology Fast 50“ laimėtojai nustatomi pagal pajamų augimo per ketverius finansinius metus (šį kartą 2017–2020 m.) tempus, išreikštus procentais.

2021 m. galima vadinti rekordų metais. Vidutinis įmonių, patekusių į 2021 m. „Technology Fast 50“ sąrašą, augimo tempas buvo išskirtinai puikus ir siekė 2,278 % (2020 m. atitinkamai 1,460 %). O nugalėtojas – Čekijos finansinių technologijų pionierius FTMO – savo augimo tempais (39,432 %) smarkiai pranoko 2020 m. nugalėtoją (9,077 %). FTMO tvirtai plėtojo pavykusią verslo idėją: nepriklausomiems prekiautojams finansinėmis priemonėmis, kurie jau yra patyrę ir sėkmingai veikia, tačiau kuriems trūksta nuosavo kapitalo, suteikti galimybę veikti FTMO prekiautojo statusu. Antroji vieta bendrajame sąraše atiteko Lietuvos sveikatos priežiūros ir gyvybės mokslų sektoriaus bendrovei „Kilo.Health“, kurios augimo tempai siekė 17,710 %.

„Džiaugiamės patekę tarp trijų geriausių sąrašo lyderių. Tai garbė, dar kartą patvirtinanti, kad einame teisingu keliu. Pastarieji keleri metai mums parodė, kad „Kilo Health“ viskas įmanoma. Visiškai pakeitėme savo įmonę iš tik dešimties žmonių komandos į 500+ talentų ir atidarėme penkis naujus biurus 3 šalyse, – džiaugėsi įmonės vadovas Tadas Burgaila. – Visa tai atsirado dėl to, kad esame drąsūs, nebijantys eksperimentuoti ir išsiskirti savo ambicijomis“.

Nepaisant to, kad „Technology Fast 50“ sąraše dominuoja programinės įrangos įmonės (net 33), augančių bendrovių esama ir aparatinės įrangos (5), žiniasklaidos ir pramogų (4), finansinių technologijų (3), sveikatos priežiūros ir gyvybės mokslų (3) bei ryšių (2) sektoriuose.

„Deja, į „Technology Fast 50“ sąrašą šįmet nepateko nė viena Latvijos bendrovė. Tačiau reikia pasakyti, kad šiais metais dalyvauti programoje užsiregistravo rekordinis įmonių skaičius – beveik 450. Žvelgdami į ateitį ir mėgindami įvertinti, kaip toliau vystysis verslas mūsų regione, aiškiai matome, jog vienintelis svarbiausias sėkmės veiksnys ateityje bus pažangiausios technologijos, kurios sudaro galimybę didinti efektyvumą, gerinti kokybę, supaprastinti procesus bei remti darnų vystymąsi,“ – komentuodama sąrašą, pasakė „Deloitte“ Baltijos šalių vadovaujančioji partnerė K. Jarve.

Vidurio Europos „Technology Fast 50“ sąrašą „Deloitte“ skelbia jau 22 metus. Siekiant atskirai pažymėti tas įmones, kurios demonstruoja didžiulį potencialą, tačiau veikia dar labai neseniai ir neatitinka pagrindinio „Deloitte“ Vidurio Europos „Technology Fast 50“ kategorijos kriterijaus, šįmet buvo įvestos dvi naujos apdovanojimų kategorijos – „The Investment Star“ (Investicijų žvaigždė) ir „Growth Stars“ (Augimo žvaigždės). Į „Growth Stars“ sąrašą pateko ir dvi Lietuvos įmonės.

Be to, šįmet antrą kartą paskelbtas „The Impact Star“ (Poveikio žvaigždė) kategorijos sąrašas. „The Impact Star“ ypatingas tuo, kad į jį patekti gali tik tos įmonės, kurios sugeba savo puikius produktus arba paslaugas sėkmingai susieti su teigiamu poveikiu bent vienai kriterijuose įvardytai sričiai – visuomenei, verslui, inovatyvumui, aplinkai ir įvairovei. Šiame sąraše matome ir tris Latvijos įmones: „PrintOnPack“, „Twino“ ir „Alina“.

Daugiau informacijos ir išsamią ataskaitą rasite čia: Technology Fast 50 2021 | Deloitte Central Europe