Šiandien paskelbti „Ignitis grupės“ emisijų mažinimo tikslai apima tiek tiesiogines, tiek netiesiogines jos veiklose susidarančias ŠESD emisijas – Grupė įsipareigojo mažinti emisijas visose trijose ŠESD emisijų srityse. „Ignitis grupės“ ŠESD emisijos 2030 m. turėtų būti net 47 proc. mažesnės negu 2020-aisiais, o iki 2050 m. Grupė ketina pasiekti nulinį emisijų balansą.

Įvertinusi „Ignitis grupės“ tikslus, SBTi patvirtino, jog jie atitinka naujausias mokslininkų rekomendacijas dėl veiksmų, kurių reikėtų imtis siekiant, kad klimato šiltėjimas neviršytų 1,5 laipsnio pagal Celsijų, lyginant su prieš pramonės revoliuciją buvusiu lygiu. Tokios ribos, pasak mokslininkų, nederėtų peržengti siekiant išvengti katastrofiškų gamtos reiškinių, neigiamos įtakos gyventojų sveikatai ir turtui.

„Energetikos sektorius visame pasaulyje yra atsakingas už ženklią dalį į atmosferą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Todėl energetikos bendrovių veiksmai mažinant emisijas yra itin svarbūs kelyje į žaliąją ekonomikos transformaciją. SBTi patvirtinimas, kad mūsų emisijų mažinimo tikslai atitinka aukščiausius reikalavimus – tai ir įvertinimas mums, ir mūsų įsipareigojimas dar aktyviau siekti, kad mūsų veikla darytų kuo mažesnę įtaką aplinkai“, – sako Darius Maikštėnas, „Ignitis grupės“ vadovas.

Siekdama išsikeltų tikslų „Ignitis grupė“ mažins jos veikloje susidarančių emisijų kiekį bei sieks į šį procesą įtraukti ir savo partnerius, tiekėjus bei klientus. Planuojamos emisijų mažinimo priemonės apima žaliosios gamybos pajėgumų didinimą, vartotojams parduodamos ir pačių Grupės įmonių suvartojamos žaliosios elektros dalies auginimą, skatinimą palaipsniui atsisakyti gamtinių dujų naudojimo, gamtinių dujų skirstymo tinklo nuostolių mažinimą, transporto priemonių parko pildymą elektromobiliais ir kt.

 Screenshot 2021-11-26 at 14.43.29

„Ignitis grupės“ darnaus vystymosi vadovas Valentas Neviera sako, kad itin svarbų vaidmenį siekiant emisijų mažėjimo turės Grupės inovacijų projektai ir partnerystės su švietimo institucijomis bei mokslo organizacijomis, siekiančiomis rasti ir rinkai pasiūlyti emisijų mažinimo, efektyvesnio energijos vartojimo sprendimus, taip pat emisijų šalinimo iš atmosferos priemones. Apie progresą siekiant Tikslų įgyvendinimo Grupė kasmet praneš viešai skelbiamose tvarumo ataskaitose, o apie artimiausio

laikotarpio tikslus ir planuojamus konkrečius veiksmus – kiekvienais metais atnaujinamame Grupės strateginiame plane.

Iki 2050 m. pasiekti nulinį ŠESD emisijų balansą ir išsikelti konkrečius trumpesnio laikotarpio emisijų mažinimo tikslus bei suderinti juos su SBTi „Ignitis grupė“ įsipareigojo 2019 m. pabaigoje prisijungusi prie „Business Ambition for 1.5°C“ iniciatyvos.

Įmonėms nusistatyti emisijų mažinimo tikslus padedanti SBTi atsirado iš žinomų pasaulinių organizacijų – CDP, Jungtinių Tautų Pasaulinio susitarimo (angl. United Nations Global Compact), Pasaulio išteklių instituto (angl. World Resources Institute) ir Pasaulio gamtos fondo (World Wide Fund for Nature, WWF) – partnerystės siekiant apriboti pasaulio klimato šiltėjimą iki 1,5 °C ir apsisaugoti nuo blogiausių klimato kaitos pasekmių. Šiuo metu patvirtintus mokslu pagrįstus emisijų mažinimo tikslus turi kiek daugiau nei 1000 organizacijų visame pasaulyje, dar daugiau nei 1000 tokius tikslus išsikelti ketina netrukus.

Daugiau informacijos apie „Ignitis grupės“ ŠESD emisijas ir mokslu grįstus emisijų mažinimo tikslus galima rasti Grupės interneto svetainėje adresu.