Skaidrumas – neginčijama vertybė

Anot „Devbridge“ žmonių ir organizacijos vystymo vadovės Raimondos Alonderienės, nuo pat įmonės įkūrimo pradžios su darbuotojais yra dalijamasi visa informacija – nuo finansinių rezultatų, pajamų ar net uždirbto pelno. Darbuotojai žino ne tik savo ir kitų pareigų lygį ir atlyginimo rėžius, bet ir visada yra iš anksto informuojami apie numatomą premijų dydį metų pabaigoje, numatomą kitą algos persvarstymo datą ir aiškius kriterijus, pagal kuriuos yra vertinami savo kasdieniniame darbe.

„Skaidrumas visada buvo ir yra viena iš pamatinių „Devbridge“ vertybių, todėl įmonėje kiekvieną darbuotoją vertiname individualiai, nepriklausomai nuo jo lyties, įsitikinimų ar sektoriaus specifikos. Nors IT sektoriuje ženkliai dominuoja vyriškos lyties atstovai, tačiau jau daugelį metų ne tik aktyviai siekiame pritraukti daugiau moterų į IT, bet ir užtikriname visiems lygias galimybes darbovietėje. Šis įvertinimas – yra mūsų visos komandos įdirbio rezultatas, kuriuo norime siųsti aiškią žinutę visoms Lietuvos įmonėms ir galbūt tiems žmonėms, kurie norės prisijungti prie mūsų ateityje. Mums įdomu kalbėtis su bet kurios socialinės grupės kandidatais, o darbo galimybės ir atlygis priklauso nuo sukaupto kompetencijų bagažo ir kiek asmeninių pastangų kiekvienas įdės, siekdamas išsikeltų savo, komandos ir visos organizacijos tikslų“, – įsitikinusi R. Alonderienė.

Atiteko pirmoji vieta

„Baltic Salary Survey“ atlygio konsultanto Povilo Blusiaus teigimu, kasmetiniuose tyrimuose įmonės buvo vertintos pagal keturis pagrindinius, skirtingą svorį turinčius kriterijus. Pirmasis kriterijus – atlygių homogeniškumas, kai matuojamas bazinių atlygių tose pačiose pozicijose „žirklių“ (skirtumas tarp mažiausią ir didžiausią atlygį gaunančių darbuotojų) plotis. Antrasis – rinkos standartai, kur vertinama kokios darbuotojų dalies atlygis nesiekia apatinio rinkos standarto (10 procentilės). Trečiasis kriterijus analizuoja kiek skiriasi svertiniai lyčių atlygio skirtumai tose pačiose pozicijose, o ketvirtuoju stebima lyčių proporcija įmonės vadovybėje. Šiemet įmonės apdovanotos išskiriant kategorijas pagal darbuotojų skaičių. Mažų įmonių (iki 500 darbuotojų) kategorijoje pirmoji vieta atiteko „Devbridge“.

„Kovoje dėl lyderių pozicijų kasmet dalyvauja didelis skaičius įmonių. Šis tyrimas yra išskirtinai empirinis, apimantis objektyvius faktinius duomenis, kurie analizuojami pasitelkiant algoritmą, apimantį šiuos minėtus keturis kriterijus. Džiugu, kad dauguma tyrime dalyvaujančių įmonių puikiai tvarkosi šių rodiklių atžvilgiu. Ypač smagu, kai bendrovės skatina sveiką lyčių proporciją vadovybėse, tą pastebėjome ir „Devbridge“ įmonėje, o IT sektoriuje tai nėra labai dažnas atvejis. Taip pat „Devbridge“ atlygiai tose pačiose pozicijose vidutiniškai skiriasi tik 8 procentais, tai užtikrina lygiavertį atlygį, paliekant vietos individualių darbuotojų skirtumams diferencijuoti“, – teigia P. Blusius.

JAV programavimo paslaugų imonės „Devbridge“ žmonių ir organizacijos vystymo direktorė, ISM profesorė dr. Raimonda Alonderienė

Atlygis yra svarbus, bet lemia ne viską

Pasak R. Alonderienės, kiekvienas kuriamas IT produktas yra unikalus, tad darbuotojai nuolat tobulėja gilindamiesi į technines ir į kliento verslo subtilybes. Dirbant IT srityje reikia nuolat auginti kompetencijas, atnaujinti technines žinias, o visos šios pastangos ir sudėtingas darbas turi būti įvertinti teisingai, tiek finansine prasme, tiek ir suteikiant darbuotojams puikias galimybes augti tiek kompetencijų, tiek pozicijų atžvilgiu, tiek ir užtikrinant sveiką bei jaukią atmosferą darbe.

„Naudos darbuotojams neturėtų apsiriboti tik atlyginimu, nemokamais pietumis į namus ar kažkokiu vienu populiaru bei vienadieniu bonusu. Skani kava, nemokami pietūs, renginiai ar pilnas šaldytuvas skanėstų – tai jau higieniniai dalykai. Taip pat nesikoncentruojame į vieną konkretų dalyką, kaip tik atlygis, geras sveikatos ar gyvybės draudimas, kurį kiekvienais metais atnaujiname, atliepiant į darbuotojų poreikius. Norime matyti sistemiškai bendrą žmogaus būseną. Net ir mūsų naudų paketas mums reikalingas toks, kuris užtikrintų įvairovę ir kad mūsų komandos narys būtų net tik laimingas, bet ir sėkmingas savo darbe. O tam yra būtina palaikyti ne tik jo emocinę, fizinę būseną, bet ir suteikti galimybes tobulėti, augti“, – įsitikinusi „Devbridge“ žmonių ir organizacijos vystymo direktorė.

Įvertinti ir JAV

Šiemet „Devbridge“ įmonės gerosios HR praktikos buvo įvertintos ir už Atlanto. Geriausių ir ryškiausių darbdavių ( angl. The Best and Brightest Companies to Work For) konkurse buvo renkamos įmonės, pasižymėjusios išskirtinėmis žmogiškųjų išteklių valdymo praktikomis bei besąlygišku dėmesiu savo darbuotojams.

Renkant geriausias organizacijas konkurse atsižvelgiama į tokius kriterijus kaip komunikacija, siūlomas darbo ir laisvalaikio balansas, įvairovė kompanijos viduje, papildomai įsteigtos darbuotojų skatinimo bei vertinimo programos, bei daugelis kitų. Konkurse dalyvaujančios kompanijos taip pat turi galimybę palyginti savo pasiekimus žmogiškųjų išteklių srityje su kitų kompanijų rezultatais bei efektyvumo rodmenimis, nesvarbu, ar kompanija įkurta ir veikia Atlantoje, Los Andžele, Niujorke, Nešvilyje, Čikagoje.

„Geriausių ir ryškiausių darbdavių“ konkursas kasmet atrenka įtakingiausias kompanijas, kurių vidinė praktika nustato tendencijas kitoms kompanijoms tiek valstybiniu, tiek regioniniu lygmeniu. Labai didžiuojamės, kad šiais metais buvome konkurse paminėti kaip viena iš labiausiai išskirtinių HR srityje ir darbuotojams pasišventusių įmonių Jungtinėse Amerikos Valstijose. Darbuotojų gerovė ir karjeros sėkmė dažnai prasideda nuo įmonės pasirinkimo, todėl patyrę specialistai itin atsakingai renkasi darbdavį. Jiems yra svarbi organizacijos kultūra, vertybinis pagrindas, veikimo principai, struktūros ir procesai. O mums labai džiugu, kad tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje visus šiuos darbuotojų lūkesčius sugebame atliepti ir užtikrinti“, – akcentavo vadovė.