Elektros tiekimo bendrovė „Elektrum Lietuva“ šiuo metu turi apie 250 verslo klientų, kuriems tiekia 100 proc. žaliąją elektros energiją. Pasak bendrovės Verslo klientų skyriaus vadovo Artūro Zatulino, pastaruoju metu itin jaučiamas aktyvesnis verslo susidomėjimas žaliąja energetika.

„Ankstesniais metais iš atsinaujinančių šaltinių išgaunamą elektros energiją rinkdavosi tik pavienės įmonės, tai daryta labiau iš idėjos arba dėl mokestinių lengvatų. Šiandien matome, kad vis daugiau verslų kaip pagrindinį prioritetą ir kryptį laiko įmonės tvarumo faktorių – verslas ne tik pradeda rūpintis poveikio aplinkai mažinimu, bet ir imasi aplinkai reikšmingų tvarių iniciatyvų įgyvendinimo“, – teigia A. Zatulinas.

Žalioji elektros energija kainuoja daugiau nei įprasta, nes mokamas priedas prie tarifo – šiuo metu žaliasis sertifikatas papildomai kainuoja apie 1,20 Eur/MWh. Tačiau žaliosios elektros energijos vartotojai yra atleidžiami nuo akcizo mokesčio, kuris šiuo metu lygus 0,52 Eur/MWh.

Akcizo mokestis netaikomas visai žaliajai elektros energijai, pagamintai iš atsinaujinančių neiškastinių išteklių, tokių kaip vėjo, saulės energija, aeroterminiai, geoterminiai, hidroterminiai ištekliai ir vandenyno energija, biomasė, biodujos bei kiti šaltiniai. Vis tik pasak bendrovės atstovo, palankesnės kainos nėra vienintelė priežastis rinktis aplinkai švaresnę elektros energiją.

„Didesnį verslo aktyvumą renkantis žaliąją elektros energiją skatina ir besikeičiantys galutinių vartotojų poreikiai – renkantis produktus ir paslaugas vis daugiau dėmesio teikiama tvarioms, socialiai atsakingoms ir aplinkai draugiškoms įmonėms. Verslas vis labiau įpareigojamas tvarumą pagrįsti ne vien skambiais šūkiais, bet ir konkrečiais darbais, o žaliosios elektros energijos vartojimas yra vienas iš jų“, – vardija A. Zatulinas.

Pasak bendrovės atstovo, kitas verslo žingsnis tvarumo link yra patiems gaminti žaliąją elektros energiją – vis daugiau įmonių Lietuvoje diegia saulės jėgaines ir taip pereina prie atsinaujinančios energetikos vartojimo. Vien per šiuos metus bendrovėje 15 proc. padaugėjo klientų, vartojančių žaliąją elektros energiją. Anot A. Zatulino, susidomėjimas saulės jėgainėmis itin auga sparčiai kylant elektros kainoms biržoje.

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, jau 2017 metais atsinaujinančių energijos išteklių dalis bendrame galutiniame šalies energijos suvartojime pasiekė pagal Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą užsibrėžtą tikslą – 23 proc. dalį šalies bendrajame energijos suvartojime. O Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos duomenys rodo, kad leidimai gaminti energiją iš saulės energijos Lietuvoje iki šių metų birželio mėn. iš viso buvo suteikti 1162 juridiniams asmenims, kurie Lietuvoje yra įrengę 1734 saulės jėgaines.

Pasirinkę žaliąją elektros energiją prie įprastos negrįžta

Aplinkai draugiškesnę elektros energiją vartoti pasirenka įvairios Lietuvos įmonės, nepriklausomai nuo veiklos srities – nuo mažų šeimos įmonių iki didžiausių rinkos lyderių gamybos srityje. Tarp vartotojų – ir viešasis sektorius, ir šalies ūkininkai.

Naujausi „Elektrum Lietuva“ verslo klientai – draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“, „Trakų autobusai“, VERO CAFE kavinių tinklą valdanti UAB „Ex prompto“ – įsitikinę, kad prisidėti prie tvarių pokyčių ir naudoti žaliąją elektrą gali kiekvienas verslas.

„Žaliąją elektros energiją visoms savo biuro patalpoms naudojame nuo 2017-ųjų ir laikome tai būtinu atsakingo verslo pasirinkimu. Kadangi esame didelė bendrovė su beveik 1000 žmonių komanda, suprantame, kad mūsų veikla gali reikšmingai prisidėti prie pozityvių pokyčių įvairiose srityse, taip pat ir tausojant gamtą“, – tvirtina „Lietuvos draudimo“ Strategijos, klientų ir marketingo departamento direktorė Aurelija Kazlauskienė.

Trejiems metams sutartį 100 proc. žaliajai elektros energijai pirkti pasirašę „Trakų autobusai“ ją naudos ne tik įmonės reikmėms, bet ir planuojamiems pirkti 2 elektra varomiems autobusams.

Šiuo metu žalioji elektros energija, pagaminta saulės elektrinėse ir vėjo jėgainėse Lietuvoje, sudaro virš 30 proc. visos šalyje pagaminamos elektros energijos. 2020 m. saulės jėgainių pagalba pagaminta 128,8 GWh elektros energijos – 41 proc. daugiau nei 2019 m.