Elektroninių atliekų iššūkis

Elektroninės atliekos (e-atliekos) yra vienas iš aktualiausių iššūkių, su kuriais šiandien susiduria mūsų visuomenė. Remiantis Žiedinės ekonomikos spartinimo platformos (PACE) ir JT E-atliekų koalicijos1 ataskaita, kasmet susidaro apie 50 milijonų tonų elektroninių atliekų, kurios daugiausia siunčiamos į Afriką ar kitas besivystančias rinkas. Be to, nemaža dalis naudotų monitorių yra vežami į Afriką pakartotiniam naudojimui. Afrikoje dauguma elektroninių atliekų nėra tinkamai perdirbamos, mat trūksta tinkamų įrenginių ir išteklių. Turint tik mažas įmontuotas montažines plokštes, dėl kurių perdirbimas būtų naudingesnis, ir panaudotas chemines medžiagas, tokias kaip švinas ir gyvsidabris, kompiuterių monitoriai buvo išskirtinai laikomi probleminiu perdirbimo ir žiedinės ekonomikos vaiku. Dėl šios priežasties vien šios medžiagos laikomos pagrindine netinkamo ekranų tvarkymo priežastimi: nėra pinigų, kuriuos galima uždirbti tinkamai juos perdirbus.

Besikaupdami sąvartynuose, išmesti monitoriai kelia didelį pavojų žmonių sveikatai ir aplinkai, nes toksiški komponentai ir cheminės medžiagos gali patekti į požeminį vandenį, kelti pavojų jūrų gyvybei ir teršti aplinkinę žemę. Dėl ilgo karščio ir saulės poveikio cheminės medžiagos gali išgaruoti į orą, sukelti oro taršą ir pakenkti atmosferai. Nuolat didėjant buitinės elektronikos vartojimui, skubiai reikia veiksmingų sprendimų, kaip tvarkyti elektronines atliekas.

„Philips monitors“: problemos sprendimas pasitelkiant atliekų kompensaciją

Su „Closing the Loop“ (CTL) ir „TCO Development“ „Philips monitors“ žengia tvarų žingsnį siekdami įveikti elektroninių atliekų keliamus iššūkius. „ECoN“ bandomajame projekte „Philips“ monitoriai remia CTL ir tarpvalstybinių partnerių, tokių kaip tyrimų institutas, „Öko-Institute“ e.V. ir vietiniai Nigerijos partneriai „Verde Impacto“, „Hinckley Recycling“ ir „SRADev“, siekdami išplėsti įrodytą atliekų kompensavimo schemą, įtraukiant į jas ir monitorių atliekas bei išplėsti sertifikavimą „TCO Certified Edge“, kuris kompensuoja e-atliekas. Projektą finansuoja „PREVENT Waste Alliance“ platforma, kuri yra Vokietijos federalinio ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros ministerijos (BMZ) iniciatyva.

Atliekų kompensacija uždaro elektronikos gyvavimo ciklą - už tam tikrą mokestį, kurį moka elektronikos pirkėjai, CTL bendradarbiauja su vietiniais partneriais, kad surinktų prietaisus ir saugiai juos perdirbtų. Surinktos atliekos paverčiamos į naujus produktus, taip pasiekiama, kad įrenginių atliekos taptų neutraliomis. Norėdami išplėsti kompensavimo sistemą įtraukdami monitorius, CTL ir „Philips monitors“ bendradarbiauja su Vokietijos „Öko-Institut“, pirmaujančia nepriklausoma aplinkos tyrimų ir konsultacijų organizacija, siekdami įrodyti ir patvirtinti monitoriams taikomą procesą. CTL užtikrina surinktų atliekų atsekamumą, gabenimą ir saugų perdirbimą, o Öko-Institut daugiausia dėmesio skiria aplinkai ir socialinei rizikai, taip pat užtikrinant, kad paslauga būtų patikima.

“Mūsų pasaulis sparčiai kinta - tiek technologijų, tiek aplinkos požiūriu. Vykdydami „ECoN“ projektą, esame įsipareigoję kovoti su vienu didžiausių elektronikos pramonės iššūkių ir remiame bandomąjį projektą, kurio tikslas - išspręsti šią problemą. Ne tik mažinant atliekų pėdsaką, bet ir sukuriant sertifikuotą procesą -nustatant naują tvarumą. monitorių pramonės standartus“, - sako Stefanas van Sabbenas, Pasaulio CSR ir tvarumo MMD vyresnysis vadovas iš „Philips monitors“.

“Labai džiaugiamės galėdami apjungti jėgas su „Philips monitors“, idant galėtume patvirtinti, jog elektroninių atliekų kiekio sumažinimas yra naudingas verslui, aplinkai ir visuomenei. Smagu, kad galime dirbti su partneriu, kuris dalijasi mūsų motyvacija pakeisti mūsų planetą į gerąją pusę ir yra pasirengęs „business for good“ iniciatyvą perkelti į kitą lygį: dalyvaudamas „ECoN“ bandomajame projekte, finansuodamas teisėtą ir atsakingą e-atliekų kiekio mažinimą besivystančiose šalyse. Turėdami šalia „Philips monitors“, esame tikri, kad kompensacijų už atliekas išplėtimas į ekranų sektorių bus sėkmingas.“ sako Joost de Kluijveris, CTL įkūrėjas ir generalinis direktorius.
Kompensacijos už atliekas koncepcija jau yra viešųjų pirkimų norma ir pripažįstama kaip žalias arba „neutralus atliekoms“ pirkimo sprendimas telefonams, nešiojamiesiems kompiuteriams ir planšetiniams kompiuteriams. Per pastaruosius aštuonerius metus CTL neleido daugiau nei 3 milijonams mobiliųjų telefonų atsidurti sąvartynuose, saugiai juos rinkdama ir perdirbdama, taip padėdama daugiau nei 2000 vietinių gyventojų užsitikrinti papildomas pajamas saugios darbo vietos aplinkoje.