„Pandemijos iššūkiai ne tik nesustabdė, bet netgi paskatino Lietuvos įmones ieškoti naujų investicijų galimybių, todėl konkursui paraiškas pateikusios įmonės buvo vertinamos pasitelkus specialiai inovacijų ir Pramonės 4.0 technologijų diegimo audito metodikas. Kasmetinės konferencijos proga organizuotas konkursas buvo ir puiki proga visiems konferencijos dalyviams gyvai pristatyti lietuviškus pavyzdžius, kada Pramonė 4.0 technologijos leidžia skaitmeninti verslo procesus ir padėti įmonėms prisitaikyti prie naujos tarptautinio verslo realybės“, – sakė konkurso vertinimo komisijos pirmininkas ir verslo valdymo sistemas kuriančios bendrovės SAP pardavimų vadovas Lietuvoje Kęstutis Kasakaitis.

Konferencijos organizatorių inicijuotame konkurse „Pramonė 4.0 žvaigždė 2021“ šiais metais paraiškas apie savo pasiekimus diegiant Pramonė 4.0 technologijas pateikė net 8 Lietuvos įmonės. Visus dalyvius aplankė ekspertų komanda ir atliko „Inovacinį auditą“ bei „Industry 4.0 auditą“ pagal bendrovės „Intechcentras“ sukurtas metodikas.

Didelių įmonių kategorijoje nugalėtoja pripažinta bendrovė „Novamet“, kurios gamybą kardinaliai pakeitė OPS (angl. Order Processing System) sistema. Gamybines stakles, kurios Kaune įsikūrusioje bazėje apjungtos į vieną grupę, prižiūrinti sistema užtikrina nuoseklų ir nenutrūkstamą informacijos, reikalingos gamybai, ir gamybos užsakymų perdavimą į automatizuotas stakles. Sistema planuoja, koreguoja ir optimizuoja gamybos srautus, leidžia atlikti pakeitimus automatizuotai, nestabdant gamybos.

Vidutinių ir mažų įmonių kategorijoje laimėjo bendrovė iš Vilniaus „BOD Lenses“, kuri 2021 metais gaminių individualizavimui pradėjo naudoti dirbtinio intelekto (DI) skaičiavimo algoritmus. Tai tapo įmanoma po 2020 metais investuotų daugiau nei 1,5 mln. eurų automatizuojant procesus, juos skaitmenizavus, pradėjus gaminti individualizuotus produktus. Dabar realiu laikomu vykdomi tiek automatiniai atsargų užsakymai, tiek klientai gali stebėti savo užsakymo būklę. Vien pirmojo 2021 metų pusmečio rezultatai rodo, kad naujos galimybės leido apyvartą padvigubinti.

Publikos pasirinkimo kategorijoje simpatijas pelnė Klaipėdos rajone veikianti „Laminn“, kurioje įdiegta verslo valdymo sistema klientų užsakymus iš karto verčia gamybos planais, o integruotas gamybos planavimas automatiškai sudėlioja gamybos užduočių sąrašą kiekvienam darbo centrui. Gamybos valdymo modulis automatiškai pasiekia gamybos įrangą, kuri be žmogaus įsikišimo vykdo užduotis iki gaminio pagaminimo.

Pasak vertinimo komisijos pirmininko Kęstučio Kasakaičio, konkurse dalyvavusios įmonės – akivaizdus įrodymas, kad Lietuvos gamybos pramonė žengia koja kojon su naujausiais verslo automatizavimo sprendimais. Visi dalyviai nusipelnė pagyrimų, nes kiekviena dalyvavusi įmonė gali būti puikiu pavyzdžiu ir gyvu mokymų centru moksleiviams, studentams, o augančius pardavimus ir pelną skaičiuojantys įmonių vadovai – pelnytai gali save vadinti Lietuvos verslo lyderiais.