Pasak Lietuvos Raudono Kryžiaus vadovės Kristinos Meidės, Lietuvos žmonių ir verslo atstovų noras padėti migrantų šeimoms džiugina. Kai kurios paramos, pavyzdžiui, drabužių iš Lietuvos žmonių, rinkimas šiuo metu yra pristabdytas, tačiau labai laukiama parama kasdieniams migrantų poreikiams patenkinti, reikmenys vaikų užimtumui. Šiuo metu į didesnes stovyklas perkeliamiems migrantams trūksta daugelio daiktų: buities rakandų, arbatinukų, skalbimo ir tvarkymosi priemonių, nuolat reikia maistelio ir sauskelnių kūdikiams.

„Aukojantys žmonės ir verslai nemato, su kokiu džiaugsmu yra priimama kiekviena dovana, itin laukiami būtiniausius poreikius išpildantys daiktai, tokie kaip higienos priemonės, šilta apranga ir avalynė, gardesnis maistas vaikams. Užvis labiausiai dėmesio ir užsiėmimų yra pasiilgę vaikai – jie džiaugiasi kiekvienu pieštuku ar spalvinimo knygele“, – pranešime cituojama K. Meidė.

Šiuo metu Lietuvoje prisiglaudę per 1000 migrantų vaikų iki 16 metų, iš jų 600 – iki 10 metų amžiaus. Parama skiriama ir iš Afganistano parskraidintoms Lietuvos kariams talkinusioms afganistaniečių vertėjų šeimoms – jose vaikų yra apie 120.

Pabėgėlių vaikams „Elmenhorster“ sulčių padovanojusios sulčių gamintojos „Eckes-Granini Lietuva“ vadovas Marius Gudauskas teigia, kad padėti stokojantiems turėtų būti kiekvieno atsakingo verslo misija.

„Kolega vienoje žinių laidoje pamatė reportažą, kaip vienas iš afganistaniečių dėkoja Lietuvai, suteikusiai saugų prieglobstį jam ir jo šeimai, jis sukluso išgirdęs, kad, nors gyvenimo sąlygos yra neblogos, vaikams itin trūksta vaisių ir sulčių. Pasitarę nusprendėme padovanoti pabėgėlių vaikams jų trokštamų sulčių. Labai tikimės, kad tokiu būdu prisidėsime tiek prie dabartinės jų mitybos pagerinimo, tiek prie skaidresnės nuotaikos“, – sako M. Gudauskas.

Pasak jo, dovanotų sulčių vaikams turėtų pakakti mėnesiui. Be to, sužinoję apie bendrovės teikiamą paramą, „Eckes-Granini Lietuva“ darbuotojų vaikai savo iniciatyva pabėgėlių vaikams papildomai padovanojo ir įvairių žaislų.