„Lietuvos kariams Afganistane padėjusius vertėjus ir jų šeimų narius aprūpiname visais buitiniais dalykais, įskaitant drabužius, maistą, vaistus. Taip pat norėjome suteikti interneto ryšį, kad jie galėtų bendrauti su giminaičiais. Džiaugiamės, kad į mūsų pagalbos prašymą buvo taip operatyviai sureaguota, o žmonės nemokamu internetu ir skambučiais galės naudotis ne tik bendrabučio patalpose, bet ir, pasibaigus izoliacijai, išėję į miestą ar išvykę į kitą vietą“, – sako Raseinių savivaldybės meras Andrius Bautronis.

Pastate iš viso įrengti 8 mobiliojo interneto modemai, kurie užtikrina greitą ir neribotą ryšį visame bendrabutyje. Tuo pasirūpinusi bendrovė „Telia“ neatlygintinai šias paslaugas teiks tol, kol savivaldybė jaus tokį poreikį.

Taip pat pabėgėliams iš Afganistano „Telia“ įteikė 50 išankstinio mokėjimo paslaugos „Ežys“ kortelių su 20 GB mobiliojo interneto, 200 minučių pokalbių ir 1500 SMS žinučių Lietuvoje.

„Šie žmonės daugelį metų rizikavo savo gyvybėmis ir talkino Lietuvos kariuomenei. Todėl atėjus metui padėti jiems, nedvejodami suteikėme įrangą ir paslaugas – tai yra mažiausia ką galime padaryti. Afganų pabėgėliams interneto ryšys dabar yra svarbus kaip niekada. Jis leidžia susisiekti su artimaisiais, sužinoti, kas vyksta jų gimtojoje šalyje, rasti reikiamą informaciją“, – sako „Telia“ verslo klientų vadovas Daniel Karpovič.

Jis priduria, kad interneto ryšio afganai išties laukė: modemus į bendrabutį nuvežęs ir įdiegęs „Telia“ inžinierius grįžęs neslėpė emocijų ir sakė seniai bematęs taip besidžiaugiančius žmones.

Afganistano kontrolę rugpjūčio viduryje perėmus Talibanui, kilo pavojus Lietuvos kariuomenei talkinusiems žmonėms ir jų šeimų nariams, todėl jie buvo skubiai evakuoti. Ekstremaliomis sąlygomis Afganistaną palikusios šeimos į Raseinių rajoną atvyko rugpjūčio pabaigoje. Šiems žmonėms taikoma dviejų savaičių izoliacija, paraleliai vyksta jų dokumentų tvarkymas, kuris gali užtrukti apie mėnesį. Visą tą laiką afganai turėtų likti gyventi bendrabutyje, todėl interneto ryšys jiems buvo būtinas.

Lietuva misiją Afganistane vykdė nuo 2002 iki 2021 metų, ten tarnavo apie 5 tūkst. Lietuvos karių. Su Lietuvos kariuomene Afganistane darbo sutartis turėjo daugiau nei šimtas vertėjų.