Europos Sąjunga, norėdama atitikti Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos reikalavimus, iki 2050 m. yra užsibrėžusi tikslą tapti klimatui neutraliu žemynu. Tai reiškia, kad ES sieks pašalinti didžiąją dalį šiltnamio dujų emisijų, o likusį jų kiekį kompensuoti, pavyzdžiui, surenkant anglies dvideginį iš atmosferos technologijų pagalba arba natūraliais absorbavimo būdais.

Tačiau norint pasiekti šį tikslą, prisidėti turi visi – tiek pavieniai asmenys, tiek valstybės ir privatūs verslai. Todėl, norėdamas prisidėti prie klimato atšilimo slopinimo, „Lidl“ nuolat matuoja į aplinką dėl įmonės veiklos patenkantį šiltnamio dujų kiekį ir stengiasi jį mažinti.

Plečia klimatui neutralių prekių asortimentą

Pasak „Lidl Lietuva“ Pirkimų departamento socialinės atsakomybės vadovės Rasos Didjurgytės, vienas iš būdų kaip galima mažinti šiltnamio dujų pėdsaką – vietoj taršių gyvūninės kilmės produktų vartoti kuo daugiau augalinio maisto. O jei jų šiltnamio efektą sukeliančios dujos (ŠESD) yra kompensuojamos, tuomet poveikio klimatui apskritai nėra.

„Mes prisiimame atsakomybę už savo veiksmus, kuriais darome poveikį žmonėms ir aplinkai. Nuo pat prekybos tinklo starto Lietuvoje siekiame, kad mūsų pirkėjai turėtų galimybę įsigyti tvariau užaugintų ir pagamintų produktų. Šiais metais savo asortimentą papildėme veganiškais produktais, kurių auginimo ir gamybos metu susidariusias ir taip santykinai nedideles šiltnamio dujų emisijas kompensuojame pasitelkdami specialius klimato apsaugos projektus. Todėl šiandien savo klientams galime pasiūlyti mūsų privataus prekių ženklo „Vemondo“ veganiškus produktus, kurie yra neutralūs klimatui. Tai reiškia, kad renkantis juos, nėra didinamas žmogaus paliekamas CO2 pėdsakas Žemėje“, – sako R. Didjurgytė.

Remia socialiai atsakingus projektus

Specialistė pratęsia, kad auginant, gaminant ir transportuojant „Vemondo“ produktus susidarančios ŠESD yra kompensuojamos bendradarbiaujant su tarptautine organizacija „ClimatePartner“ ir remiant tam tikrus besivystančiose šalyse vykdomus projektus.

„Pirmasis projektas – saulės baterijų parkas Indijos Taro dykumoje. Antrasis projektas vystomas Eritrėjoje – čia yra tvarkomi vandens gręžiniai, kad žmonės turėtų švaraus geriamo vandens. Tokiu būdu ne tik ženkliai pagerinamos jų gyvenimo sąlygos, bet ir išvengiama CO2 emisijų, susidarančių kertant miškus ir nuolat virinant užterštą vandenį ant laužo. Paskutinis projektas – miškų atsodinimas Ugandoje, taip sudarant sąlygas natūraliam CO2 absorbavimui. Be to, kartu su mišku atsikuria ir biologinė įvairovė. „Vemondo“ produktų ŠESD emisijas kompensuojame finansuodami būtent šiuos projektus, kurie vienu ar kitu būdu jas mažina. Be to, šie projektai ne tik mažina poveikį klimatui, bet ir sukuria papildomą pridėtinę vertę bei gerina gyvenimo sąlygas vietos bendruomenėms“, – teigia pašnekovė.

Prekybos tinklo „Lidl“ pirkėjai nuo liepos 26 d. galės įsigyti įvairių veganiškų produktų – „Vemondo“ veganiškos picos ar kepsnelių, veganiškų virtinių įdarytų daržovėmis bei valgomųjų ledų, veganiškų sausainių ar augalinio pieno gėrimo bei dar daugiau.

„Tikimės, kad šį asortimentą išbandys ne tik vegetarai ir veganai, bet ir kiti, pailsėti nuo mėsos produktų norintys pirkėjai. Juolab kad įsigydami „Vemondo“ produktus, renkatės tvaresnį gaminį, kuris neprisideda prie klimato kaitos“, – sako R. Didjurgytė.

CO2 taupo ir kitais būdais

Anot jos, prekybos tinklas stengiasi šiltnamio dujų kiekį mažinti ir kitais būdais: „Nuo 2017 m. įsidiegėme energijos vadybos standartą ISO 50001, padedantį reikšmingai taupyti energiją ir apkarpyti šiltnamio dujų emisijas. Taip pat dar pradėdami projektuoti pirmąsias parduotuves Lietuvoje, ieškojome efektyvių statybos būdų ir taupiai energiją naudojančios įrangos, o 100 proc. sunaudotos elektros energijos gauname iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Be to, ant keleto „Lidl“ parduotuvių yra sumontuotos saulės baterijos, o šalia jų – elektromobilių įkrovimo stotelės.“