„Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė pažymi, kad projekto „Už saugią aplinką mūsų vaikams“ metu surenkamos lėšos kasdien padeda auginti Lietuvos vaikus – tai leidžia užtikrinti nenutrūkstamą vaikų dienos centrų veikimą ir kokybiškas juose teikiamas paslaugas.

„Daliai vaikų, o ypač tiems, kurie auga sunkumų patiriančiose šeimose, dienos centras ir jame verdantis gyvenimas reiškia labai daug: tai ir pramoga, ir gaunamas maistas, ir žmogiškas ryšys. Mes matome, kaip lankant dienos centrą gerėja vaikų fizinė ir emocinė sveikata, bendravimo įgūdžiai, mokymosi motyvacija, rezultatai. Vaikai ir šeimos drąsiau dalyvauja visuomenės gyvenime, kultūriniuose renginiuose. Tai yra savotiškas langas į pasaulį. Kadangi iš „Lidl“ ir gyventojų gaunama parama padeda gyvuoti vaikų dienos centrams, tai reiškia, kad sprendžiamos vaikų nepriežiūros problemos, kuriama šviesesnė Lietuvos ateitis“, – sako R. Dičpetrienė.

Dienos centrų poreikiai – itin skirtingi

Pasak Lietuvos „Carito“ generalinės sekretorės Deimantės Bukeikaitės, vaikų dienos centrai nuolat susiduria su skirtingais iššūkiais ir turi įvairius poreikius, kuriuos atliepti padeda „Lidl“ ir šalies gyventojų surenkama parama.

„Gaunamas lėšas nukreipiame pagal individualius centrų prašymus, kurie – itin skirtingi. Pavyzdžiui, vieniems prireikia paramos kritinės būklės patalpų remontui, kuriose užimtumą organizuoti buvo tapę sudėtinga, kitiems galime užtikrinti kokybišką vaikų maitinimą, organizuoti prasmingas išvykas, užsiėmimus, spręsti kitus finansinius klausimus“, – teigia D. Bukeikaitė.

Vasarą – jaudinančios kelionės prie jūros

Maltos ordino pagalbos tarnybos programų vaikams ir jaunimui vadovas Gražvydas Pavalkis įsitikinęs, kad vasara yra atostogų metas, todėl šiuo laikotarpiu daugiausia orientuojamasi į turiningo vaikų laisvalaikio ir užimtumo užtikrinimą.

„Organizuojame įvairius edukacinius užsiėmimus, ekskursijas. Pavyzdžiui, šią vasarą jau penki dienos centrai lankėsi Karklėje, ruošiasi dar trys. Kelionės į pajūrį – itin jaudinančios, nes dalis vaikų Baltijos jūros bangas pamato pirmą kartą. Tokias situacijas jautriai priima ir mūsų darbuotojai, matydami, kaip vaikai susigraudina žvelgdami į jūrą. Dar šeši dienos centrai atvyks į ekskursijas Vilniuje. Šias išvykas padeda finansuoti „Lidl“ ir šalies gyventojų parama – dengiame transporto ir maitinimo išlaidas, autobusų nuomas. Džiaugiamės, kad prekybos tinklas leidžia mūsų organizacijai augti ir stiprėti ne tik skaičiais, bet ir savo dėmesiu“, – tvirtina G. Pavalkis.

Mintys nukreiptos į naujų dienos centrų steigimą

D. Bukeikaitė pastebi, kad Lietuvoje yra daugiau kaip 400 vaikų dienos centrų, jų poreikis šalyje vis dar yra didelis. Anot jos, Lietuvos „Caritas“ svarsto apie naujo vaikų dienos centro veiklos pradžią.

„Kol kas dar esame situacijos ir poreikio įsivardinime, tačiau matome, kad vietų, kur vaikai galėtų produktyviai leisti laisvalaikį – trūksta. Tikėtina, kad dalis „Lidl“ paramos lėšų bus nukreiptos į šio centro steigimą“, – sako pašnekovė.

G. Pavalkis priduria, kad apie naują dienos centrą paaugliams svarsto ir maltiečiai: „Kaune turime tris dienos centrus, tačiau pastebime, kad į juos dažnai ateina ir paaugliai. Dabartinis formatas jiems nėra itin tinkamas, todėl turime idėją Kaune steigti specializuotą ir į paauglius orientuotą dienos centrą. Jame būtų priderinti atitinkami metodai, taisyklės, pritaikytas vėlesnis darbo grafikas, kuris yra palankesnis vyresniems vaikams. Tikimės, kad išsigryninus idėją, prie jo steigimui panaudosime ir „Lidl“ bei šalies gyventojų paramą.“

Paaukota beveik 230 tūkst. eurų

Prisidėti prie pagalbą vaikams teikiančių organizacijų gali kiekvienas prekybos tinklo „Lidl“ taromatais besinaudojantis žmogus, paspaudęs mygtuką „Aukoti“. Surinktą sumą „Lidl“ padvigubina ir perveda vaikų dienos centrus koordinuojančioms organizacijoms – Maltos ordino pagalbos tarnybai, „Gelbėkit vaikus“ ir Lietuvos „Caritui“.

Per pirmuosius projekto metus vaikams buvo paaukota 41 878 eurai, o per antruosius – 59 002 eurai. Pernai vaikų dienos centrams skirta suma buvo didžiausia ir siekė net 75 873 eurus. Iš viso per daugiau nei trejus metus vaikų dienos centrams paremti buvo surinkti 228 041 euras.

Ši suma lygiomis dalimis išdalinta minėtoms organizacijoms. Jos šias lėšas panaudojo būtiniausioms reikmėms: nuo gyvybiškai svarbių remonto darbų iki savanorių, socialinių darbuotojų bei užimtumo specialistų mokymo ir kt.