Vykstant klimato kaitai ir aplinkos būklės blogėjimui, Europa siekia tapti pirmuoju neutralaus poveikio klimatui žemynu. Europos žaliasis kursas – tai veiksmų planas, kuriuo siekiama skatinti veiksmingą išteklių naudojimą, pereinant prie švarios žiedinės ekonomikos, atkurti biologinę įvairovę ir sumažinti taršą.

Šiuo metu vis didesnis dėmesys kreipiamas į paviršinius vandenis išleidžiamų lietaus nuotekų kokybę. Pramonės įmonės pagal aplinkosauginius teisinius aktus yra įpareigotos stebėti lietaus vandens kokybinius rodiklius ir pasirūpinti, kad tarša nuo įmonės teritorijų neviršytų normų. Siekiant sumažinti gamtinės aplinkos taršą, šiandien, kaip niekad, svarbu pasitelkti ne tik efektyvius, bet ir tvarius, gamtai draugiškus sprendimus.

„Atliepdama į dabarties iššūkius, „Roquette Amilina“ pirmoji visoje „Roquette“ įmonių grupėje, įgyvendino šią inovatyvią lietaus nuotekų valymo technologiją, kuri atitinka žaliojo kurso reikalavimus. Propaguojame geriausią praktiką ir prisiimame įsipareigojimus, apie kuriuos viešai pranešame per savo metinę veiklos ir darnaus vystymosi ataskaitą. Stiprinant savo inovacijų procesų tvarumą, diegiant tvariomis perdirbimo technologijomis poveikį aplinkai mažinančius sprendimus, prisidedame prie įsipareigojimo toliau mažinti aplinkai daromą poveikį”, - pasakojo „Roquette Amilina“ vadovas Edvinas Bernotas.

Lietaus nuotekų valymui buvo įrengta, natūraliai gamtoje vykstančiais procesais paremta nuotekų filtravimo per smėlio – nendrių filtrus, sistema. Į šį sprendimą įmonė investavo per pusę milijono eurų. Nemažą dalį išlaidų sudarė beveik kilometro ilgio vamzdyno nutiesimas įmonės teritorijoje, kuriuo perpumpuojamas paviršinis vanduo į nuotekų valymo sistemą. Toks sprendimas ne tik ženkliai prisideda prie bioįvairovės išsaugojimo, bet ir padeda tvariai spręsti užterštumo problemas.

Pasak projekto autoriaus dr. Valerijaus Gasiūno, tai gamtai draugiškos nuotekų valymo sistemos. Nuotekų valymas vyksta filtruojantis nuotekoms per smėlį su jame pasodintais augalais – nendrėmis. Dar tokios nuotekų valymo sistemos vadinamos dirbtinėmis pelkėmis, kadangi jose vyksta tokie pat teršalų šalinimo procesai, kaip natūraliose pelkėse. Tik tiek, kad šuo atveju dirbtinai supilamas smėlis, išvedžiojami vamzdynai ir pasodinami augalai. Svarbiausią vaidmenį čia vaidina smėlis ir jame vykstantys biologiniai bei cheminiai teršalų skaidymo procesai. Užaugusios nendrės prisideda prie šių procesų palaikymo, sudarydamos sąlygas susikurti biocenozėms, t.y. augalų, gyvūnų ir mikroorganizmų visumai, tarp kurių susiformavę nuolatiniai tarpusavio ryšiai ir vyksta energijos ir maisto medžiagų apykaita.

Įprastose nuotekų valymo sistemose daug energijos sunaudojama nuotekų valymo procese, atliekant nuotekų aeravimą, recirkuliavimą, dumblo tvarkymą. „Roquette Amilina“ įmonėje įdiegtoje sistemoje elektros energija valymo procese nenaudojama, jos prireikia tik perpumpavimui į valymo įrenginius. Dumblo tvarkymas atliekamas kompostuojant aikštelėje ir kompostą panaudojant teritorijos žaliųjų plotų patręšimui.

„Roquette Amilina“ įsirengė visus Europos žaliojo kurso reikalavimus atitinkančią lietaus nuotekų valymo sistemą ir įneš svarų indėlį į Europos siekį tapti pirmuoju neutralaus poveikio klimatui žemynu.

Smėlio-nendrių filtrų valymo sistemos privalumai

Minimali priežiūra ir mažos eksploatavimo išlaidos

Smėlio – nendrių filtrų valymo sistemų priežiūra minimali. Nendrių pjauti nereikia. Jos filtro paviršiuje sudaro izoliacinį sluoksnį, saugantį filtrus nuo užšalimo. Eksploatacinės valymo įrenginių priežiūros išlaidos, palyginus su įprastinėmis valymo technologijomis, labai mažos.

Tobulas sprendimas lietaus nuotekų valymui

Smėlio – nendrių sistemos labai tinkamos lietaus nuotekų valymui, kadangi jos nėra jautrios kintamam nuotekų kiekiui. Kai nėra lietaus, filtracija nevyksta, tačiau nendrėms drėgmės užtenka, kadangi jos šaknys eina giliai, iki filtro dugno. Įprastose aeracinėse sistemose, kad ir nėra lietaus, valymo įrenginiai naudotų energiją, jų veikimo palaikymui.