Tačiau prisijaukinti debesį gali būti nelengva užduotis, ypač daug rizikų kyla tada, kai pasirinkta strategija nebūna gerai apgalvota, o sprendimai priimti skubotai. Kodėl verslo organizacijos neturėtų nerti stačia galvą į debesį ir kaip prisijaukinti bei suprasti šią išpopuliarėjusią technologiją? Įžvalgomis dalijasi JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ DevOps praktikų vadovas Marius Guobys.

- Kaip reikėtų pasiruošti verslui, kuris nori pradėti naudotis debesijos technolologija?

- Pradedant debesies prisijaukinimo kelionę (angl. cloud adoption), reikia suprasti, kad tai yra nauja technologija, kurią reikės įsisavinti nuo nulio. Tai kas jums veikė iki šiol, nebūtinai pasiteisins persikėlus į debesijos sprendimus. Todėl tam reikia ruoštis iš anksto ir vengti nėrimo stačia galva, priimant pirmą pasitaikiusį sprendimą, kurį pamatėte ar apie kurį daugiau sužinojote kažkur skaitydami. Svarbiausia to nedaryti vien todėl, kad tai yra madinga. Visų pirma užduokite sau klausimą – kokią problemą jūsų verslui reikia išspręsti. Pavyzdžiui, jei šiuo metu įmonė vis dar naudojasi dešimties metų senumo įranga ir tai reikia žūtbūt atsinaujinti – tai nemažai kainuos. O gal jūsų turimi pajėgumai jau ir nebeatitinka šių dienų vartotojų poreikių? Dabartiniai IT sprendimai kainuoja brangiai, bet debesijos sprendimai nebūtinai jums padės sutaupyti. Tad taip, kaip auga jūsų verslas, lygiai taip pat turi augti ir jūsų taikomi IT sprendimai. Tik atsakius į šį klausimą galima pradėti ieškoti sprendimų.

- „Devbridge“ kuria sudėtingus programinės įrangos sprendimus Vakarų Europos ir Šiaurės Amerikos rinkoms. Ar jums yra tekę susidurti su iššūkiais, padedant klientams transformuotis į debesį?

- Darbuojantis „Devbridge“ per paskutinius kelerius metus pastebėjome gana stipriai išaugusį klientų susidomėjimą debesijos sprendimais. Tai ypač suaktyvėjo pandemijos laikotarpiu. Padedame klientams realizuoti sprendimus, paremtus debesijos technologijomis. Ypatingai tai rekomenduojame tada, kai organizacijos pradeda projektą nuo balto popieriaus lapo. Startuojant nuo nulio, renkamės debesijos sprendimus tik todėl, kad galime iškart pradėti darbus, kadangi turime patikrintus industrijoje ir gerai veikiančius sprendimus. Visa tai padeda greičiau įsibegėti.

Žinoma, yra tekę projekto metu susidurti su iššūkiais, kai klientas norėjo keisti vieną ar kitą specifikaciją, todėl teko daug laiko praleisti ieškant kompromisų. Aišku prioritetai bei specifikacijos gali kisti eigoje, tačiau jeigu pasirinkome naudoti kokią nors kertinę technologiją, nereikėtų mėtytis ir ieškoti kažko naujo, ypatingai jei tai nepatikrintas rinkoje sprendimas. Žinoma, ir naujų technologijų įsisavinimas yra lydimas iššūkių, kadangi reikia prisitaikyti prie technologijų, su kuriomis anksčiau arba mažai, arba išvis nebuvome susidūrę. Tačiau mūsų komanda sėkmingai įsisavino naujas žinias bei sugebėjo tilpti į laiko rėmus. Saugumo klausimas čia irgi yra svarbus, yra tekę daug dirbti su kliento saugos komanda, kuri labai griežtai auditavo visą mūsų kuriamą sprendimą. Kartais atrodo, kad tai menki dalykai, bet į juos negalima numoti ranka.

Marius Guobys

Tačiau ne visada susiduriame su tokio tipo projektais – kartais klientai ateina pas mus su aiškia problema, kurią jie nori išspręsti – nori transformuoti visą savo IT ūkį į naujus standartus, pasitelkiant debesijos sprendimus. Tokiu atveju mes padedame įgyvendinti užsibrėžtą viziją nuo viso plano sudarymo iki realizacijos pasirinkta technologija. Kaip tik neseniai sėkmingai užbaigėmė metus trukusį projektą, kuris padėjo klientui kuriamus produktus perkelti į debesiją.

- Su kokiais sunkumais gali susidurti verslas ir kam derėtų pasiruošti prieš tokią transformaciją?

- Debesijos sprendimai yra nauja technologija, su kuria reikės darbuotis jūsų IT komandai. Tad renkantis debesijos sprendimą būtina atsižvelgti į visos komandos nuomonę. Komanda tikrai nebus motyvuota, jeigu ši technologija bus „nuleista iš dangaus“ ir kurios niekas gerai neišmano. Jeigu įmonės vadovai nusprendė pasirinkti tokį sprendimą tik todėl, kad gavo gerą nuolaidą ir jiems tai atrodo kaip teisingas pasirinkimas, nieko gero neišeis. Tačiau nereikia pasiduoti ir IT komandos spaudimui – visus priimamus sprendimus reikia pamatuoti tam, kad nebūtų taip, jog pagaminsite debesijos zoologijos sodą, kurio niekas gerai nesupras, ypač pasirinkus daug skirtingų sprendimų ir įvairių gamintojų.

Transformacijos laikotarpiu tikrai bus problemų, kurias reikės spręsti, papildomų išlaidų prireiks taip pat – tad tinkamas išlaidų planavimas yra būtinas. Investuokite daugiau laiko į tinkamą pasiruošimą ir venkite atsainaus požiūrio, kad pirmiausia viską perkelsime į debesiją, o paskui pažiūrėsime, kas mums iš to išeis. Problemas, jau priėmus sprendimą, bus sudėtinga spręsti.

Saugumo jausmas, kai viską galite kontroliuoti ir pats prižiūrėti yra ganėtinai patogus, tačiau turi ir savų minusų, pavyzdžiui, nuolat reikia atnaujinti sistemas, įrangą ir t.t. Kai pradėsite debesijos prisijaukinimą, šis jausmas tikrai dings arba sumažės, kadangi debesijos sprendimuose daug kontrolės yra perduodama sprendimų gamintojui. Tokie dalykai, kaip sistemų atnaujinimas, saugumo ir pasiekiamumo užtikrinimas jau nebus jūsų rankose ir reikia išmokti prie to prisitaikyti.

- Tačiau dažnai iš verslo atstovų tenka išgirsti, kad debesijos sprendimai padeda sutaupyti nemažai lėšų ir optimizuoti procesus?

- Čia galime sakyti ir taip, ir ne. Kadangi šis klausimas yra ganėtinai jautrus, būtina tinkamai suplanuoti, ką jūs norite pasiekti naudodami naujausias technologijas. Dažnai pasitaiko, kai organizacijos pradeda transformacijos į debesį procesą ir jų biudžetas pradeda nekontroliuojamai pūstis. Taip nutinka dėl kelių priežasčių – IT komandos pradeda „statyti“ naujus sprendimus, tačiau ne iki galo išsiaiškinę visas subtilybes, kiek kas kainuos ir pan. Pavyzdžiui, savo duomenų centre jūs pastatote serverį ir žinote, kokia yra jo kaina, kiek elektros jis suvartoja ir t.t. O debesijos sprendimuose jūs galite rinktis iš dešimčių skirtingų serverių, kurie skiriasi savo taikymo sritimi (intensyvūs skaičiavimai, web aplikacijos ir t.t.) kurių kainos gali skirtis iki kelių kartų. Tad tinkamai išsirinkti tai, ko jums reikia ir kiek – yra itin svarbu. Kita priežastis, kai vystant debesijos sprendimus jūs sukuriate vieną ar kitą sprendimą ir tiesiog jį pamirštate, nes atsirado naujas prioritetas ir jums reikia užsiimti kažkuo kitu. O jūsų pamirštas sprendimas ir toliau eikvoja resursus bei generuoja sąskaitas. Tad būtina užtikrinti, kad jūs žinote ir matote, ką kuriate ir turite debesijos sprendimuose. Šiandien galima jau ir samdyti specialistus, kurie atliks viso jūsų debesijos sprendimo auditą ir patars kur jūs išleidžiate nereikalingus pinigus bei padės jums sudaryti veiksmų planą, kaip galėtumėte sutaupyti.

- Ar verslo atstovai investavę nemažai lėšų gali jaustis ramūs, perkėlę jautrius duomenis į debesį? Kaip užtikrinamas tokių duomenų saugumas?

- Duomenų saugumas yra dar vienas svarbus aspektas, į kurį būtina atsižvelgti. Kai yra perkeliami duomenys į debesį, jie jau yra tam tikra prasme nebe jūsų. Jie yra duomenų centruose, pavyzdžiui, JAV ar Vakarų Europoje. Tad talpinant duomenis į debesijos sprendimus itin būtina atsižvelgti, kaip tuos duomenis pasieksite, kas juos ir kaip naudos ir ypatingai atsižvelgti į standartų atitikimą tokių, kaip GDPR, PCI ir t.t. Derėtų nepamiršti, kad jeigu prieigą prie duomenų atversite visiems, debesijoje juos tikrai kas nors suras ir pasinaudos. Todėl būtina nuolatinė saugumo kontrolė ir auditavimas to, kaip jūs tvarkote duomenis ir juos saugote. Atsakomybė tenkanti už jūsų produktų, duomenų saugumą yra ne tik debesijos sprendimo gamintojo, bet ir jūsų. Debesijos sprendimų kūrėjai suteikia įrankius, kurie įgalina atlikti būtinus veiksmus, bet visko už jus neatliks. Kai renkatės debesijos sprendimus, jūs neišvengiamai prisirišite ir prie šio gamintojo ar kūrėjo sprendimų. Tad jeigu keičiasi technologijos debesijos sprendimo kūrėjų pusėje, jums taip pat reikės prisitaikyti. Ir šis tobulėjimo ir galimų pokyčių procesas bus nuolatinis, tad reikia tam nusiteikti ir pasiruošti.

- Kokias galimybes verslui atveria toks persikėlimas į debesiją?

- Kartais debesijos sprendimas gali atverti ne tik naujas galimybes, bet ir naujas rinkas verslui greičiau ar net paprasčiau. Tarkime jūs teikiate e-komercijos paslaugas Europoje ir priviliojate naują klientą iš Šiaurės Amerikos. Klientas skundžiasi, kad sistema veikia lėtai, puslapiai lėtai kraunasi ir vartotojai nenori naudotis tokiu produktu. Jūs žinote , kad jūsų duomenų centras yra Europoje ir neturite stiprios jungties su Šiaurės Amerika. Jūs galite nuomotis naują duomenų centrą Šiaurės Amerikoje, klientui diegti naują sistemą ten. Tačiau tai gali užtrukti tikrai labai ilgai. Arba galima pasinaudoti vienu iš didžiųjų debesijos sprendimų gamintojų teikiamomis paslaugomis ir per keletą valandų sukurti naujus serverius Šiaurės Amerikoje. Debesijos sprendimai taip pat gali atverti ir naujas galimybes produktų vystymo srityje – yra daug sprendimų, kurie iš anksto paruošti debesijos sprendimų kūrėjų, tad reikia juos įsisavinti ir pradėti vartoti. Tokie sprendimai taip pat ir pasiūlo standartų, kuriuos turi atitikti. O tai reiškia, jog produkto vystymas tampa švaresnis ir tvarkingesnis.