Maisto atliekas iš viešojo maitinimo įstaigų, mokyklų, ligoninių ir prekybos centrų surenkanti ir perdirbanti UAB „Horeca sprendimai“, skatinanti žiedinės ekonomikos įsigalėjimą, fiksuoja, kad praėjusiais metais, lyginant su 2019 metais, iš prekybos tinklų „Maxima“, „Rimi“, „IKI“, „Norfa“ ir „Lidl“ perdirbimui surenkamo maisto kiekis vienai parduotuvei sumažėjo iki 5 proc. ir tas sudaro daugiau kaip 1000 tonų per metus visoms parduotuvėms bendrai. Bendras atliekų kiekis padidėjo 10 proc. iki 27 tūkst. tonų, nes Lietuvoje kuriamos naujos parduotuvės – didieji prekybos tinklai per 2020 m. atidarė daugiau nei 20 naujų prekybos centrų.

„Nors karantino metu prekybos tinklų apyvartos augo, tačiau labai džiugina tendencija, kad tinklų parduotuvėse mažėja išmetamų maisto produktų kiekis. Tai rodo, kad prekybos tinklai geriau planuoja, stengiasi paisyti tvarumo principų, gerina tiekimo grandinę, taip pat stengiasi maisto produktus perduoti ten, kur juos galima panaudoti – ūkininkams, „Maisto bankui“ ir pan.“, – sako UAB „Horeca sprendimai“ vadovas Vytautas Keršys.

Prekybos tinklai taip pat nuosekliai mažina ir „Horeca sprendimams“ priduodamų riebalų kiekius. Visuose prekybos tinkluose augalinės ir gyvulinės kilmės riebalų kiekis mažėjo vidutiniškai apie 15 proc.

„Džiaugiamės, kad didieji prekybos tinklai renkasi elektroninių važtaraščių administravimo sistemą, taip pat Lietuvoje savo klientams siūlome automatinę GPAIS (gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos sistema) platformą. Šie IT moduliai prekybos tinklams leidžia sumažinti tiesioginius veiklos kaštus ir taip prisidėti prie tvarumo principų diegimo, todėl ir toliau skirsim didelį dėmesį duomenų skaitmenizacijai ir gamybos robotizacijai“, – teigia įmonės vadovas V.Keršys.

UAB „Horeca sprendimai“ maisto atliekas surenka ne tik iš prekybos centrų – įmonė taip pat bendradarbiauja su viešojo sektoriaus įmonėmis, gamybos ir pramonės įmonėmis, valstybės institucijomis ir kt. Maisto produktų švaistymo mažinimui daug dėmesio skiriančios „Horeca sprendimai“ surinktų ir perdirbtų maisto atliekų kiekis praėjusias metais siekė daugiau kaip 27 tūkst. tonų ir tai buvo 10 proc. daugiau nei 2019 metais.

„Džiaugiamės, jog nei vienas maisto atliekų kilogramas nenukeliauja į sąvartynus, visos surenkamos maisto atliekos jau 15 metų yra perdirbamos, todėl visos įmonės aktyviai prisideda prie saikingo ir atsakingo vartojimo skatinimo“, – sako „Horeca sprendimai“ vadovas V. Keršys.

Maisto produktų švaistymo mažinimui daug dėmesio skirianti įmonė „Horeca sprendimai“ su visais savo klientais siekia užmegzti glaudžią partnerystę, juos konsultuoja ir kartu ieško sprendimų, kaip sumažinti maisto atliekų kiekius. Perdirbimui skirtos maisto atliekos reiškia praradimus prekybos įmonėms.

„Pagrindinis įmonės tikslas – iš maisto atliekų pagaminti pridėtinės vertės produktą. Šiandien tai biodujos, kurios virsta elektra ir šiluma. Todėl „Horeka sprendimai“ be galo svarbus žaliųjų inovacijų ir investicijų skatinimas bei atliekų mažinimas sąvartynuose. Didelį dėmesį skiriame alternatyvių perdirbimo būdų paieškoms. Vienas iš pasirinkimų – biometano gamyba iš maisto atliekų. Manome, jog tai vienas efektyviausių perdirbimo sprendimų, siekiant pakeisti iškastinį kurą į gamtines dujas bei sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD), CO2 emisijas transporte, pramonėje, energetikoje ir kituose sektoriuose“, – teigia V. Keršys.

Maisto atliekų perdirbimo lyderės Lietuvoje UAB „Horeca sprendimai“ konsoliduota praėjusių metų apyvarta siekė iki 2,8 mln. eurų. Įmonė, sukaupusi 15-likos metų patirtį, atliekas surenka ne tik visoje Lietuvoje, bet plečia veiklą ir kitose Baltijos šalyse. Latvijoje bendrovė pradėjo veiklą paskutinį praėjusių metų ketvirtį ir pasiekė 100 tūkst. eurų apyvartą. Estijoje veiklą pradėti numatoma 2022 metais.