Pirmą kartą įvyksianti „Tvarumo savaitė“ prasideda pirmadienį, gegužės 31 d., ir tęsis iki penktadienio. Jos metu nuotoliniuose diskusijose ir renginiuose dalyvaus bei savo patirtimi dalinsis „Swedbank“, „Telia Lietuva“, „GovTech Lab“, VšĮ „Žaliosios politikos institutas“, Vilniaus miesto savivaldybė, „Katalista Ventures“, „Impact Meetup“, Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų centras, „Cogastro“, „Ioon technologies“, „Plan A“, „Impacftul“, „Eastnine“ ir kitų organizacijų atstovai.

„Tikimės, kad „Tvarumo savaitės“ renginiai pristatys platesnį požiūrį į tvarumą. Lietuvoje ši tema vis dar yra nauja, todėl iniciatyvos ėmęsi verslai gali tapti lyderiais, kuriant geresnį ir darnesnį pasaulį. Tvarumas yra tarsi nuolatinė kelionė, kuri turėtų tapti mūsų kasdienybės dalimi, todėl mūsų tikslas – padėti suprasti, kaip tai galėtų teigiamai paveikti mūsų gyvenimą, ekonomiką bei verslą“, – sako renginį organizuojančio centro „Rockit“ vadovė Šarūnė Smalakytė.

Anot jos, savaitę besitęsiantys renginiai bus naudingi ir pradedantiems verslams, ir tiems, kurie jau įsitvirtinę rinkoje, tačiau stokoja įkvėpimo ar supratimo, kaip kurti tvarią organizacijos kultūrą. Ekspertai sutinka, kad šiandieninėmis aplinkybėmis įmonėms neužtenka tik kalbėti ar deklaruoti savo tvarumo, būtina imtis ir įgyvendinti realius veiksmus, kurie lemtų pokyčius.

 Šarunė Smalakytė

Kad Lietuvoje veikiantiems verslams ir jų vadovams trūksta holistinio požiūrio į tvarumą, parodė privataus kapitalo fondo ir tvarių startuolių akseleratoriaus „Katalista Ventures“ šiemet atlikta apžvalga. Joje atskleidžiama, kad bendrovių dėmesys tvarumui Lietuvoje yra ganėtinai siauras. Jos dažnai laikosi vieno ar dviejų aspektų – pavyzdžiui, kalba tik apie aplinkosaugą, bet neprisideda prie vartotojų ar darbuotojų edukacijos.

„Tvarumo savaitės“ dalyvius atidarymo metu sveikinsiantis Europos komisijos narys Virginijus Sinkevičius sako, kad šis renginys prisidės prie ambicingų tikslų, kuriuos užsibrėžė įgyvendinti Europos Sąjunga.

„Europos Sąjungai siekiant tapta klimatui neutraliu žemynu, būtinas kiekvieno indėlis, o ypač verslo bendruomenės. Verslai gali ne tik kurti patrauklias darbo vietas, bet ir spręsti ekologines problemas: arba keičiant verslo modelius į tvaresnius, arba kuriant inovatyvius sprendimus šiandien nepaprastai būtinus transporto, žemės ūkio, aplinkosaugos, energetikos, urbanistikos ar kitose srityse. Aš žinau, kiek potencialo turi Lietuvos verslas, todėl neabejoju, kad Lietuva gali tapti viena iš šio proveržio lyderių“, – sako V. Sinkevičius.

Renginio organizatorių teigimu, itin geras galimybes kurti tvarius verslus turi būtent FinTech sektorius ir nauji startuoliai.

„Šie metai gali tapti kertiniais metais verslams judant tvarumo link. Pinigai iš Europos atsigavimo fondo turėtų reikšmingai prisidėti prie Europos žaliojo kurso įgyvendinimo. Be to, jau darosi akivaizdu, kad tvarumas įmonėms nereiškia mažesnio pelningumo. Vienoje iš diskusijų kalbėsime apie tai, kad naujai besikuriantys verslai, kurie vadovaujasi tvarumo principais, turi daugiau potencialo pritraukti investuotojų ir klientų pasitikėjimą“, – teigia Š. Smalakytė.

Tarp „Tvarumo savaitės“ programos įdomybių – bičių globos programa ir pažintis su bitininkyste mieste, aplankant specialiai ant „Rockit“ pastato stogo įkurdintus bičių avilius. Visi dalyviai taip pat bus kviečiami sudalyvauti nuotolinėse funkcinėse, jogos ar „ballet fitness“ treniruotėse su profesionaliais treneriais, prisijungti prie pasivaikščiojimų ir protmūšio.

„Ši savaitė ir įvairiapusiška jos programa yra puikus pavyzdys, kad tvarus gyvenimo būdas apima ne tik aplinkosaugą, rūpinimąsi gamta ar klimatu, bet ir sveiką gyvenseną, sportą bei lavinimąsi“, – šypsosi centro „Rockit“ vadovė Š. Smalakytė.

„Tvarumo savaitė“ vyks gegužės 31 d. – birželio 4 d. Renginiai yra nemokami, juose gali dalyvauti visi užsiregistravę dalyviai. Susipažinti su renginio programa ir registruotis galima čia.