„Prieš daugiau nei trejus metus prasidėjęs projektas lėmė, kad socialiai atsakingu galime tapti kiekvienas iš mūsų. Džiaugiamės, kad iniciatyva sėkmingai tęsiasi ir toliau, o šalies gyventojai gali vienu mygtuko paspaudimu prisidėti prie sunkiausiai besiverčiančių šalies vaikų gerovės užtikrinimo. Tikimės, kad atsižvelgdami į sudėtingą laikotarpį, prie saugios aplinkos kūrimo Lietuvos vaikams prisidės vis daugiau „Lidl“ pirkėjų“, – sako „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Pagalbos labiausiai trūksta pažeidžiamiausiems

Pasak „Gelbėkit vaikus“ generalinės direktorės Rasos Dičpetrienės, šiuo nestabiliu laikotarpiu, kai vis dar nežinome, kas mūsų lauks rytoj, nesaugiausiai jaučiasi patys pažeidžiamiausi mūsų visuomenės nariai, o tarp jų – ir vargingiausiai gyvenančios šeimos bei jų vaikai.

„Labai džiaugiamės, kad sulaukdami sistemingos, ilgalaikės ir periodinės „Lidl“ paramos, jau ne vienerius metus galime padėti tiems, kuriems šiuo metu pagalbos ir stabilumo reikia labiausiai. Šiuo metu sušvelnintos karantino sąlygos leidžia vaikams dienos centrus lankyti rotacijos principu, išlaikant ribotą jų skaičių, tad bendravimo ir naujų nuotykių ištroškę vaikai čia tiesiog veržiasi“, – sako R. Dičpetrienė.

Lietuvos „Carito“ generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė antrina, kad „Lidl“ ir visuomenės pastangos prisidėti prie vaikų dienos centrų veikimo yra tikras draugystės ir solidarumo simbolis: „Itin vertiname šią partnerystę ir džiaugiamės, kad praėjus daugiau nei trejiems bendradarbiavimo metams, ši parama nenutrūksta, o atvirkščiai – tik stiprėja. Tai leidžia tiek vaikams, tiek darbuotojams ir savanoriams pasijausti, kad jie – ne vieni.“

Leidžia užtikrinti sklandžią vaikų dienos centrų veiklą

Maltos ordino pagalbos tarnybos generalinė sekretorė Dalia Kedavičienė pasakoja, kad organizacija ir jos globojami vaikai labai džiaugiasi jau ketvirtus metus iš eilės teikiama „Lidl“ ir prekybos tinklo lankytojų parama.

„Tai yra ypatingai svarbus mūsų pajamų šaltinis, kuris padeda papildomai finansuoti vaikų maitinimą, įvairias paslaugas ir darbuotojų kvalifikacijos kėlimą. Taigi, galime sukurti skatinančią augti bei vaikams saugią aplinką. Šiuo metu vaikų dienos centrai vis dar dirba hibridiniu principu – iš dalies nuotoliniu, iš dalies kontaktiniu būdu“, – atvirauja D. Kedavičienė.

Pandemijos metu reikalinga ir mažiausia parama

Anot R. Dičpetrienės, pandemija išaugino organizacijos teikiamos pagalbos šeimoms ir vaikams poreikį, todėl esant tokiai situacijai, be galo svarbi ir reikšminga yra net ir mažiausia parama.

„Mūsų kuruojamuose dienos centruose visoje Lietuvoje kasdien apsilanko apie 1000 vaikų. Esame labai dėkingi „Lidl“ ir gyventojams, kad jie prisideda prie mūsų veiklos. Per šių metų pirmąjį ketvirtį iš prekybos tinklo gautą paramą gaus Alytaus, Zarasų, Vilniaus ir Utenos dienos centrus lankantys vaikai. Jiems ši parama – neįkainojama“, – pažymi „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė.

Vaikai ypatingai laukia šiltesnių orų

Pasak D. Bukeikaitės, per pirmąjį šių metų ketvirtį iš „Lidl“ ir pirkėjų gautą paramą Lietuvos „Caritas“ atidėjo vėlesniam pavasario ir vasaros laikotarpiui, kai bus galima saugiau ir laisviau vaikams pasiūlyti kokybišką užimtumą ir laisvalaikio praleidimą ne tik tarp keturių sienų.

„Tikime, kad vasarą vaikams galėsime organizuoti daugiau įvairių edukacinių užsiėmimų, išvykų, pakviesime juos dalyvauti stovyklose. Tiek mes, tiek vaikai labai laukia, kol galės po ilgo užsidarymo namuose sugrįžti į kiemus ir leisti laiką vieni su kitais gyvai. Taip pat gautą paramą planuojame investuoti į savo darbuotojų ir savanorių kompetencijų ugdymą ir kitus būtiniausius poreikius, nes ji – nepririšta prie griežtų biudžeto rėmų“, – sako pašnekovė.

Lėšas gali panaudoti būtiniausioms reikmėms

D. Kedavičienė priduria, kad „Lidl“ ir jo klientų teikiama parama vaikų dienos centrams padeda išspręsti ir svarbius jų buities iššūkius – sumokėti už šildymą, renovuoti patalpas, sutvarkyti stogus ar skilusias sienas.

„Labai džiaugiamės, kad „Lidl“ pasitiki mumis ir leidžia suteikiamą paramą išnaudoti ten, kur jos reikia labiausiai. Pavyzdžiui, pernai į mūsų prižiūrimų vaikų dienos centrų būrį prisijungė naujas centras Raseiniuose, todėl pirmojo šių metų ketvirčio „Lidl“ paramą skirsime jo įrengimui, daliniams komunaliniams mokesčiams apmokėti“, – teigia Maltos ordino pagalbos tarnybos generalinė sekretorė.

Paaukota daugiau kaip 205 tūkst. eurų

Prisidėti prie pagalbą vaikams teikiančių organizacijų gali kiekvienas prekybos tinklo „Lidl“ taromatais besinaudojantis žmogus, paspaudęs mygtuką „Aukoti“. Surinktą sumą „Lidl“ padvigubina ir perveda vaikų dienos centrus koordinuojančioms organizacijoms Maltos ordino pagalbos tarnyba, „Gelbėkit vaikus“ ir „Caritas“.

Per pirmuosius projekto metus vaikams buvo paaukota 41 878 eurai, o per antruosius – 59 002 eurai. Pernai vaikų dienos centrams skirta suma buvo didžiausia ir siekė net 75 873 eurus. Iš viso per daugiau nei trejus metus vaikų dienos centrams paremti buvo surinkti 205 264 eurai.

Ši suma lygiomis dalimis išdalinta minėtoms organizacijoms. Jos šias lėšas panaudojo būtiniausioms reikmėms: nuo gyvybiškai svarbių remonto darbų iki savanorių, socialinių darbuotojų bei užimtumo specialistų mokymo ir kt.