3 hektarų plotą užimantis saulės parkas yra pirmasis „Elektrum Lietuva“ lokalus žaliosios energijos gamybos šaltinis šalyje.

„Latvenergo“ grupė istoriškai turi didelius žaliosios elektros gamybos pajėgumus – hidroelektrines, tačiau Baltijos šalyse intensyviai stiprina ir savo pozicijas saulės elektros gamyboje. Prisidėdami prie grupės gamybos portfelio diversifikavimo siekiame Lietuvoje žaliąją elektros energiją paversti įprastu, kasdieniu produktu, kuris, be kita ko, prisidės prie Europos Sąjungos pastangų kovojant su klimato kaitos krize“, – sako „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

Saulės parkas skirtas elektrą gaminantiems vartotojams, o jais gali tapti tiek privatūs asmenys, namų ūkiai, tiek ir įmonės ar valstybinės institucijos. Pirkti elektros energiją iš nutolusio saulės parko yra puiki alternatyva tiems, kas neturi stogo ar žemės, ant kurios galėtų statyti saulės jėgainę, tačiau kuriems rūpi tvarumas, norisi būti nepriklausomiems nuo elektros kainų pokyčių. Tokiems vartotojams saulės parkas išties užtikrina stabilumą ir yra saugi investicija.

Nuo pajūrio bendrovės saulės parkas yra nutolęs vos 13 kilometrų, todėl pasižymi itin didele saulės spindulių apšvita. Įmonė planuoja, kad vienas parko kilovatas per metus sugeneruos apie 1100 kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos.

Saulės energijos parke įdiegta pasaulinės saulės modulių gamybos lyderės, Kanados „Canadian Solar“ įranga. Įtampos keitiklius tiekė „Huawei“, o jiems suteikiamos garantijos yra bene ilgiausios rinkoje.

„Elektrum Lietuvos“ vadovas sako, kad į saulės parką investuota įvertinant svarbiausius ir jautriausius aspektus.

„Turėdami galimybę pasirinkti ekonomiškai efektyviausią saulės parko vietą, įsikūrėme pajūryje, kur saulės daugiausia. Net ir pasirinkus pačius moderniausius modulius, galutinis pagaminamos elektros kiekis vis tiek smarkiai priklausys nuo gamtos sąlygų. Be to, žinodami, kad įtampos keitikliai, vadinamieji inverteriai, yra dažniausiai gendanti įrangos dalis, užsitikrinome jai dviejų dešimtmečių trukmės garantiją. Tai reiškia, kad parko klientai bus apsaugoti nuo galimų papildomų išlaidų“, – teigia M. Giga.

Tarp „Elektrum Lietuva“ saulės parko klientų yra Aukštaitijos nacionalinio parko, Labanoro regioninio parko, taip pat ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija. Parko klientu jau visai netrukus bus galima tapti pasinaudojus „Elektrum Lietuva“ platforma – šiuo metu parkas yra parduodamas, tačiau netrukus bus siūlomos ir kitokios alternatyvos naudotis saulės parke generuojama elektros energija.

„Mums be galo svarbu, kad santykis su klientais būtų maksimaliai sąžiningas. Todėl vieninteliai Lietuvos rinkoje suteikiame galimybę atpirkti saulės elektrinę po 5 metų, jei pasikeistų aplinkybės ir klientas norėtų atsisakyti nepriklausomo elektros gamintojo statuso. Kartu tokia atpirkimo garantija suteikia užtikrintumo, jog saulės parko pirkėjai bus apsaugoti nuo piktnaudžiavimo papildomais mokesčiais, o įmonė profesionaliai rūpinsis saulės parku, kad jis neštų didžiausią naudą. Žinoma, atpirkimo galimybė suteikia veikimo laisvę įmonei, organizacijai ar namų ūkiui, kurie turės erdvės priimti jiems naudingiausią sprendimą“, – sako įmonės vadovas.

Šis saulės parkas netoli pajūrio yra pirmasis, tačiau „Elektrum Lietuva“ šių metų planuose – ir daugiau ne mažiau ambicingų tikslų saulės parkų srityje.

„Elektrum Lietuva“ aptarnauja daugiau kaip 18 tūkst. buitinių elektros vartotojų, taip pat dirba su 8,5 tūkst. verslo klientų.