„Elektronikos specialistų trūkumą jaučiame nuolat, dėl jų vyrauja didesnė konkurencija, nei dažnas įsivaizduoja. Technologijų sritis – viena perspektyviausių ir greičiausiai besivystančių, tad rūpintis talentų auginimu bendromis įmonių bei švietimo įstaigų jėgomis – puiki idėja ir net būtinybė. Nepaisant pastarųjų metų iššūkių, didelė dalis šios srities kompanijų ne tik nemažino darbinių pajėgumų, bet ir augino savo komandas. Inžinerijos darbuotojų poreikis ateityje didės eksponentiškai“, – sako Giedrius Kukauskas, „Teltonika Networks“ vadovas.

„Ne kiekvienas praeidamas pro KTU „Santakos” slėnio pastatą, K.Baršausko gatvėje žino, kad kitapus gatvės, būtent Kaune – gimsta inovatyvūs kompiuterinio tinklo gaminiai. Vėliau, ji pasiekia šimtų kompanijos partnerių rankas, kuriose tampa nepakeičiama jungiamąja grandimi daiktų interneto (IoT) bei infrastruktūros sprendimuose, daugiau nei 140-yje šalių visame pasaulyje. Būtent „Teltonika Networks“ projektavimo laboratorijose, kasdieną darbuojasi didelė elektronikos inžinierių komanda kurdami naujus įrenginius padėsiančius organizacijai įgyvendinti užsibrėžtus ateities tikslus. O jie ambicingi – tiek apyvarta, tiek darbuotojų skaičiumi „Teltonika Networks“ sėkmingai auga po vid. 50% kasmet ir šio tempo atsisakyti nesiruošia. Dabartiniame IT specialybių bumo kontekste, labai svarbu paminėti, kad geri elektronikos inžinieriai – nepakeičiamas esamo ir ateities organizacijos augimo ingredientas“, – sako G. Kukauskas.

„Teltonika Networks“, „Teltonika IoT Group“ dalis, yra sparčiai auganti technologijų kompanija, profesionalios tinklo įrangos gamintoja. Paradoksalu, kad būdama lietuviška įmonė, „Teltonika Networks“ ko gero yra geriau žinoma tarptautiniame kontekste. Per ilgalaikę patirtį, atliekant mokslinius tyrimus bei kuriant pramoninius tinklo prietaisus IoT ir M2M komunikacijai, kompanija sukūrė platų produktų portfelį sudėtingiausioms „Industry 4.0“, išmanaus miesto bei žaliosios energetikos sritims ir įgijo stiprias pozicijas tarp rinkos lyderių. „Teltonika Networks“ kontroliuoja kiekvieną gaminio kūrimo ciklo etapą, dėl to geba greitai ir lanksčiai reaguoti į rinkos poreikius bei pokyčius, o tuo pačiu užtikrinti patikimumą, saugumą ir lengvą naudojimąsi įrenginiais.

„Vienas didžiausių iššūkių kompanijai šiandien – tai naujų inžinerinio profilio talentų paieška. Kompanijai nuolat vystantis per artimiausius kelis metus planuojame vien Kaune į darbą priimti apie tūkstantį elektronikos krypčių studijas baigusių kandidatų. Susiduriame su šia problema jau ne vienerius metus, tad jau kuris laikas bandome ją spręsti ne tik siūlydami vienus aukščiausių atlyginimų Lietuvoje, bet ir aktyviai prisidėdami prie talentų auginimo. Jau kuris laikas bendradarbiaujame su Lietuvos aukštosiomis mokyklomis remdami jų renginius, priimdami studentus praktikai bei vizitams ir taip leisdami studentams susipažinti su įmonės veikla bei prisidėti prie pasaulį keičiančios pasaulinės IoT plėtros. Esame įkūrę ir Teltonikos IoT akademiją – pirmąją tokio pobūdžio įstaiga Lietuvoje, kurios tikslas yra skatinti verslo ir aukštojo mokslo sinergiją, aktyviai prisidedant prie vertės kūrimo įprasminant teorines žinias praktiniais įgūdžiais. Dalis dabartinių „Teltonika Networks“ darbuotojų būtent ir yra atėję iš aukštųjų mokyklų praktikai ir pasilikę dirbti toliau bei sukūrę sėkmingas karjeras“ – sako G. Kukauskas.

Apie iniciatyvą „Ateitis – elektronikams!“ G. Kukauskas atsiliepė itin entuziastingai: „Elektronikos inžinerija yra progresyvi bei perspektyvi specialybė ir nusipelnė daugiau dėmesio, nei jai šiuo metu yra skiriama. Kaip elektroninės tinklo įrangos gamintojas, siekiame šią kryptį stiprinti ir parodyti jaunimui jos potencialą bei didinti prestižą. Elektroniniai prietaisai keičia pasaulį, padeda gyventi patogiau, o verslams dirbti našiau, tad ši specialybė bus vis paklausesnė. Mūsų įmonėje inžinieriai turi galimybę prisiliesti prie viso gaminio kūrimo proceso: nuo idėjos iki paleidimo į prekybą. Tai neįtikėtinai įdomus darbas, kuriantis pridėtinę vertą pasauliniu mastu. Su nekantrumu laukiame esamų ir ateities talentų savo ambicingoje ir draugiškoje komandoje!“.

Apie „Ateitis-elektronikams iniciatyvą:

Penkios didžiausios elektronikos komponentų ir įrenginių gamybos įmonės Kauno regione – „Continental Automotive Lithuania“, „HELLA Lithuania“, „Kitron“, ir „Littelfuse LT“ ir „Teltonika Networks“ – nusprendė suvienyti jėgas ir imtis veiksmų, padėsiančių išspręsti būsimų specialistų pasiūlos problemą, Kartu su Kauno miesto turizmo, verslo ir investicijų plėtros bei tarptautinės miesto rinkodaros agentūra „Kaunas IN“, Kauno technologijos universitetu (KTU) ir Kauno technikos kolegija (KTK), jos pradėjo naują iniciatyvą „Ateitis – elektronikams“. Tikimasi, kad ši iniciatyva jau per artimiausius dvejus metus padės padvigubinti naujų elektronikos inžinerijos studentų skaičių Kaune.

Kampanijos metu siekiama patraukliai supažindinti vyresniųjų klasių moksleivius, jų tėvus ir mokytojus su keturios didžiausių Kauno regiono elektronikos komponentų gamybos įmonių veikla, plėtros planais ir siūlomomis karjeros galimybėmis, aktyviai siekti tolygiai augančio ilgalaikio elektronikos inžinerijos studijų populiarumo.