Dalis besikreipiančių pagalbos patys anksčiau nusisukdavo nuo jos prašančiųjų

„Pandemijos laikotarpiu sulaukiame vis daugiau prašymų padėti. Dėl kelis kartus išaugusių paramos gavėjų skaičiaus padidinti maisto kiekius prašo mūsų remiamos organizacijos, kurių šiuo metu yra beveik šeši šimtai. Atsiranda ir naujų organizacijų, kurios iki šiol žmonėms teikė kitokias paslaugas, tačiau pajuto, kad jų globojami žmonės taip pat stokoja maisto ir bando surasti jiems pagalbą“, – sako „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius.

Pasak jo, pandemija stipriai palietė nekvalifikuotą darbą dirbusius asmenis. „Daugelis jų buvo vieninteliai šeimos maitintojai, o dėl karantino suvaržymų praradę darbus kreipėsi pagalbos į „Maisto banką“. Kartais mums skambinantys ar rašantys žmonės prisipažįsta niekada nepagalvoję, jog ateis toks laikas, kada patys turės prašyti pagalbos. Vieni iš jų yra anksčiau aukoję ir prisidėję patys, kiti su nerimu prisipažįsta, jog nuo tokių organizacijų dažniausiai nusisukdavo“, – sako Simonas Gurevičius.

Maisto bankas

Džiaugsmą dovanoja savanorių atneštas duonos kepalas ar arbata

Kiek kitokia situacija yra su senjorais. „Tai ne tik labai mažas pajamas gaunantys, bet ir dažnai ligų lydimi žmonės, savo paskutinius pinigus išleidžiantys vaistų pakuotei ar mokesčiams už dujas, šildymą ir elektrą. Jiems mūsų parama reikalinga ilgesnį laiką, o kartais, nors ir sunku tai sakyti, visą likusį gyvenimą“, – apgailestauja „Maisto banko“ vadovas. Jis pabrėžia, jog kalba ne apie asocialius, o labai šviesius asmenis, kurie iki dabar skaito knygas, geba mintinai deklamuoti Maironį, skiria Štrausą nuo Vagnerio ir ne prieš vieną laimėtų šachmatų partiją.

„Pasidaro liūdna, kad jaunystėje puikius darbus dirbę žmonės šiandien negali pasidžiaugti pilnaverčiu gyvenimu, o didžiausią džiaugsmą jiems kelia savanorių atneštame lauknešėlyje rastas duonos kepalas ar arbata, nes šiems žmonėms tai yra prabangos prekė“, – sako „Maisto banko“ vadovas. Pasak jo, kiekvieno savanorio, maistą suruošusio prekybos tinklo darbuotojo, kiekvieno finansinę auką skiriančio asmens dėka, šalia daugybės kasdienių rūpesčių, šiems žmonėms bent jau nebereikia galvoti iš kur gauti maisto.

Maisto bankas

E. parduotuvėje paaukoti 3 eurai virsta 45 porcijomis maisto stokojantiems

Padėti spręsti šį rūpestį nuo šiol gali ir e. parduotuvės „Rimi.lt“ pirkėjai. Minėdama vienerių metų veiklos sukaktį, e. parduotuvė atvėrė galimybę apsipirkimo metu „Maisto bankui“ skirti 3 arba 5 eurus. Kaip prekę juos įsidėjus į pirkinių krepšelį ir atsiskaičius, pirkėjai atitinkama suma paremia organizaciją. Jokie papildomi mokesčiai ir administravimo lėšos nuo šių sumų nėra nuskaičiuojamos. Paaukoti „Maisto bankui“, šie pinigai virsta atitinkamai 45 arba net 75 maisto porcijomis, kurias savanoriai perduoda stokojantiems. Taip pat kiekvienas paaukotas euras reiškia, kad mažiau bus išmesta vartoti dar tinkamo maisto – „Maisto banko“ savanoriai taip pat surenka perteklinę produkciją iš ūkininkų, logistikos, gamybos bei prekybos įmonių bei ją paskirsto nepriteklių patiriantiems žmonėms.

Maisto bankas

Vien praėjusiais metais „Rimi“ tinklo parduotuvės „Maisto bankui“ perdavė beveik 400 tonų neparduotų, paskutinės galiojimo dienos maisto produktų, kurių bendra vertė siekia beveik 950 tūkst. eurų. Visi iš prekybos tinklo gauti maisto produktai buvo išdalinti per socialinių organizacijų tinklą. 2020-aisiais šie produktai pasiekė 265 socialines organizacijas, globojančias beveik 26 tūkst. skurdžiai gyvenančius žmonių.