„Unilever“ užsakymu atliktos apklausos metu nustatyta, jog daugiau nei pusė respondentų (56 proc.) mano, jog grožio ir asmeninės priežiūros pramonė gali priversti žmones jaustis atstumtais. Siekdama sukurti žmonėms ir planetai naudingesnius produktus ir geresnę vartotojų patirtį, „Unilever“ savo produktų dizainą ir reklamos formuluotes pakeis taip, kad jose neliktų žodžio „normalu“, o taip pat savo prekės ženklo reklamose skaitmeniniu būdu netobulins žmonių kūno formos, apimčių, odos spalvos proporcijų ir padidins skelbimų, kuriuose vaizduojami žmonės iš įvairių, nepakankamai atstovaujamų grupių, skaičių.

„74 proc. tyrimo respondentų teigė, jog nori, kad grožio ir asmeninės priežiūros pramonės daugiau dėmesio skirtų tam, kad gyventojai ne tik atrodytų, bet ir jaustųsi geriau. Todėl visame pasaulyje, įskaitant ir Baltijos šalis, imamės priemonių, kurios leistų vartotojams žinoti, kad produktai, kuriuos jie renkasi, ne tik tinkamai atlieka savo funkciją, bet ir yra naudingi aplinkai, planetai ir patiems žmonėms“ – sako Cameron Heath, „Unilever“ vadovas Baltijos šalyse.

Septyni iš dešimties žmonių sutinka, kad žodžio „normalus” naudojimas ant produkto pakuotės ir reklamoje turi neigiamą poveikį, tad gali priversti žmones jaustis atstumtais. Sprendimas pašalinti žodį „normalus“ yra vienas iš daugelio žingsnių, kurį kompanija atlieka, norėdama užginčyti siaurus grožio idealus – ji taip pat stengiasi mažinti diskriminaciją ir pasisako už visapusiškesnę grožio viziją.

„Milijardas žmonių kasdien naudojasi mūsų grožio ir asmens priežiūros produktus ir dar daugiau mato mūsų reklamą, tad prekės ženklai turi galią iš tikrųjų pakeisti žmonių gyvenimus. Todėl esame įsipareigoję kovoti su žalingomis normomis ir stereotipais bei suformuoti platesnį, kur kas labiau įtraukiantį grožio apibrėžimą. Mes žinome, kad pašalinus žodį „normalus“ iš mūsų produktų ir pakuočių, diskriminacijos problema nebus išspręsta, tačiau tai yra svarbus žingsnis į priekį. Be to, tai tik vienas iš daugelio veiksmų, kuriuos atliekame įgyvendindami savo „Pozityvaus grožio“ viziją – tikimės, jog ši kampanija pavers mus stipresniu ir sėkmingesniu verslu“, – sako Sunny Jain, „Beauty and Personal Care“ prezidentė.

„Pozityvaus grožio“ strategijoje išdėstyti „Unilever“ įsipareigojimai ir veiksmai, susiję su grožio ir asmens priežiūros prekių ženklais „Dove“, „Rexona“, „Neutral“, „Love Beauty and Planet“. Anot įmonės, taip siekiama formuoti naujas grožio tendencijas, kurios yra teisingos, įtraukios ir tvarios.

Teigiami pokyčiai žmonėms ir planetai

„Unilever“ imasi papildomų priemonių, siekdama pagerinti žmonių sveikatą ir gerovę, skatinti teisingumą ir integraciją bei iki 2030 m. pasiekti 1 milijardą žmonių per metus. Todėl bendrovė ypač daug dėmesio skirs diskriminacijos mažinimui grožio srityje, siaurų grožio idealų keitimui ir visapusiškesnio produktų portfelio kūrimui. „Unilever“ aktyviai prisidės prie lyčių lygybės skatinimo, įskaitant prekės ženklo programų stiprinimą, siekiant užginčyti esamą padėtį ir reklamą, kurioje naudojami tik tipiniai pavyzdžiai. Kompanija taip pat imasi toliau įgyvendinti pradėtas švietimo iniciatyvas rankų plovimo ir burnos higienos srityje bei daugiau dėmesio skiria naujoms sritims, įskaitant vartotojų fizinę ir psichinę gerovę.

Kitų iniciatyvų metu „Unilever“ siekia iki 2030 m. padėti apsaugoti ir atkurti 1,5 milijono hektarų žemės, miškų ir vandenynų. Tai yra daugiau žemės nei reikalinga norint auginti atsinaujinančius ingredientus „Unilever“ grožio ir asmens priežiūros produktams.

„Unilever“ taip pat remia visuotinį kosmetikos bandymų su gyvūnais uždraudimą iki 2023 m., bendradarbiauja su įstatymų leidėjais, gyvūnų apsaugos organizacijomis ir bendraminčių bendruomenėmis. 23 kompanijos grožio ir asmeninės priežiūros prekių ženklai dabar yra patvirtinti PETA, tačiau siekiama didinti sertifikuotų produktų kiekį.

Prie grožio ir asmens priežiūros įsipareigojimų prisijungs tokie prekių ženklai kaip „Dove“, „Lifebuoy“, „Vaseline“ ir „Sunsilk“, imdamiesi veiksmų socialinių ir aplinkosaugos problemų srityje ir pasisakydami už normų, politikos ir įstatymų raidą.

Pavyzdžiui, „Dove“ Baltijos šalyse kvies visas moteris realizuoti savo asmeninį grožio potencialą, sudominant jas produktais, kurie teikia aukščiausio lygio priežiūros ir savivertės skatinimo programas.

Vartotojai ieško prasmės

Vartotojai vis labiau tikisi, kad prekės ženklai užims poziciją jiems rūpimais klausimais. „Unilever“ tyrimų duomenimis, 69 proc. žmonių teigė, jog rekomenduos grožio prekės ženklus savo draugams ir šeimos nariams, jei produktai tiks įvairiems odos ir plaukų tipams, o pusė respondentų už šiuos produktus net gi būtų linkę mokėti daugiau. Pavyzdžiui, prasmingai veikiančiais žmonių laikomi „Unilever“ prekės ženklai 2020 m. išaugo daugiau nei dvigubai greičiau nei likęs produktų portfelis.

„Kiekvieną dieną mes matome ir girdime žinutes apie tai, kaip reikia „pritapti“, kaip įsitraukti į labai siaurus „normalius“ apibrėžimus. Turime užginčyti šias ribojančias normas ir sukurti visuomenes bei bendruomenes, kurios švenčia įvairovę – unikalias kiekvieno žmogaus savybes ir idėjas. Tikimės, kad „Unilever“ vykdys šiuos įsipareigojimus ir laikysis aukštų standartų, kuriuos nusistatė“, – sako tarptautinio moterų tyrimų centro prezidentė Sarah Degnan Kambou.

„Pozityvaus grožio“ kampanija taip pat paspartins mokslo ir technologijų programas bei inovacijų partnerystę, skatindama nuolatinę įmonės produktų dizaino ir formavimo transformaciją, kad šie taptų naudingesni žmonėms ir planetai. Naujovės taip pat paskatins naudoti natūralesnius, biologiškai skaidžius ir perdirbamus ingredientus, kaip pavyzdžiui, pakuotes, kuriose naudojama mažai arba visai nenaudojama plastiko.

„Pozityvaus grožio“ vizija ir veiksmai grindžiami pastaraisiais „Unilever“ pasauliniais įsipareigojimais kurti teisingesnę ir visą apimančią visuomenę ir sukuriant daugiau galimybių nepakankamai atstovaujamoms grupėms bei ilgalaikę „Unstereotype“ iniciatyvą, kuria siekiama išnaikinti stereotipus reklamos pramonėje. Jie taip pat papildo esamus veiksmus, kurių imamasi „Unilever“ sprendžiant plastiko atliekų problemą, ir remia bendrovės investicijas į 1 mlrd. eurų klimato ir gamtos fondą, kurio tikslas – išspręsti įvairias aplinkos problemas, įskaitant vandens išsaugojimą, kraštovaizdžio ir miškų atkūrimą bei laukinės gamtos apsaugą.

Apie Unilever:

„Unilever“ yra viena iš pirmaujančių pasaulyje grožio ir asmeninės priežiūros, namų priežiūros ir maisto produktų bei valgomųjų ledų tiekėjų, kurios pardavimai vyksta daugiau nei 190 šalių ir pasiekia 2,5 milijardo vartotojų per dieną. „Unilever“ turi apie 400 prekių ženklų, randamų visame pasaulyje, įskaitant „Dove“, „Knorr“, „Rexona“, „Hellmann's“, „Lipton“, „Lux“, „Magnum“, „Axe“, „Sunsilk“ ir „Surf“.