„Duona yra visapusiško maisto simbolis. Be jos žmonės neišgyvena. Todėl, norėdami atiduoti pagarbą duonai ir žmonėms kurią jie valgo, vasario 5-ąją – Šv. Agotos dieną, kuri laikoma duonos globėja bei saugotoja nuo gaisrų, ligų ar kitokių nelaimių jau 15 metų rengiame gerumo akciją“ – sako UAB „Klaipėdos duona“ generalinis direktorius Kęstutis Dulkis, bei pridūrė – „Esame klaipėdietiška įmonė, todėl esame aktyvūs visuomenės nariai. Per daugelį metų susiklostė gili bendrystė su Klaipėdos, Kretingos, Palangos ir Gargždų parapijomis, todėl užgimė graži idėja.

Jau nuo 2005 metų, kasmet, vasario 5-ąją – rengiame socialinę gerumo akciją, kai per Šv. Agotos dieną – dalijame palaimintus, specialiai šiai dienai iškeptus duonos kepalėlius miesto ir miestelių tikintiesiems.“ UAB „Klaipėdos duona“ šią įsimintiną dieną primena ir tai, kad būtent vasario 5 d. senovės lietuviai garbino kasdienį maistą – duoną. Todėl akcija kasmet sukviečia vis daugiau žmonių, simbolinį kepinį norinčių parsinešti į savo namus ar padovanoti.

Socialinę gerumo akciją – Šv. Agotos dieną – UAB „Klaipėdos duona“ rengia kasmet savo firminėse krautuvėlėse Klaipėdoje, Palangoje, Gargžduose ir Kretingoje. Tądien, po šv. Mišių, sutartu laiku atvykęs kunigas į krautuvėles, palaimina specialiai šiai dienai iškeptą duonelę, o UAB „Klaipėdos duona“ kolektyvo nariai dalija ją bendruomenės nariams.

Firminės prekybos vadovė Daiva Jurkaitienė sako: „Išties, visi kolektyvo nariai, į šią šventę įsitraukia su dideliu entuziazmu, o į delną telpančius ruginės duonos kepalėlius kepa dar gerokai anksčiau, kartu su gamybos vadove priešaky“. Gamybos direktorė Renata Baltramonaitienė paantrina, kad ši, 100 % ruginė duonelė kepama tradiciniu būdu, naudojant mūsų, nuo įmonės įsikūrimo pradžios, naudojamą plikinį ir raugą, o į gamybos procesą įsitraukia visas kolektyvas. Iš 200 kg ruginės tešlos iškepame apie 3000 vnt. nedidukų, simbolinių duonos kepaliukų. „Man duona yra bendrystės, gėrio ir grožio simbolis. Mes nuolat esame alkani – ir fizine, ir dvasine prasme. Fiziškai pasistipriname valgydami duoną, o dvasiškai – dalindamiesi meile, gėriu. Reikia ne tik imti, bet ir duoti. Gal kažkam šalia reikia duonos gabalėlio, gal gero žodžio. Visa tai simbolizuoja per Šv. Agotos dieną dalijama palaiminta ruginė duona“ – teigė R. Baltramonaitienė.

Klaipėdos duona

D. Jurkaitienė džiaugiasi, jog „kolektyvas su nekantrumu laukia šios šventės, nes dalijant duonelę, užlieja didžiulis džiaugsmas ir viltis, kad būtent šią dieną pašventintas duonos gabalėlis saugos namus nuo gaisrų, ligų ir kitų nelaimių visus metus. Mes tarsi susivienijame su glaudžia bažnyčios bendruomene ir pirkėjais. Žmonės dalijasi duona ne tik su savo šeimos nariais, bet ir draugais, kaimynais“. Pasak jos, bendrovė šia akcija nori parodyti, kad duona su žmonėmis juos susaisto ne vien prekybiniais ryšiais.

„Siekiame ryšio ir su žmonėmis: pabrėžiame, kad mokame dalintis ir per duoną perduodame gėrį“, – akcentavo bendrovės atstovė.

Senovėje, kilus gaisrui, šventintos duonos gabalėliai būdavo metami į ugnį tikint, kad ugnis nurims ir nesunaikins namų. Taip pat ji būdavo laikoma namuose kaip apsauga nuo gaisro. Motinos, išleisdamos sūnus į kariuomenę, į drabužius įsiūdavo duonos trupinį, tikėdamos, kad taip jie bus apsaugoti. Primenama, kad valgyti šios duonos nevalia. Ją sudžiovintą reikia suvynioti į baltą drobulę ir padėti į spintą ar automobilį tam, kad jos stebuklinga galia apsaugotų nuo įvairių negandų. Krikščioniškų įsitikinimų paisoma ir šiomis dienomis. Jau tapo įprasta, kad krikščionims atmintiną dieną firminėse „Klaipėdos duonos“ parduotuvėse apsilankę žmonės ima ne po vieną duonos kepalėlį – taip pat paprašo vieną kitą paimti sunkiai vaikštančiam kaimynui ar darbų rutinoje besisukantiems artimiesiems. Šv. Agotos dieną palaimintos duonelės artimieji ypač dažnai įteikia į užsienį dirbti ir gyventi vykstantiems namiškiams.

„Tai graži gerumo akcija, kuria skatinama prisiminti gražius dalykus: duonelė tikinčiųjų gerbiama, nes saugo namus, o šiais laikais ypač dažnai dedama į automobilius, kad išvengtume skaudžių nelaimių“ – teigė D. Jurkaitienė.

„Dar 2020 metais vasario mėnesį, džiaugėmės galėdami pakviesti žmones sudalyvauti šventėje ir pasiimti palaimintos duonelės ne tik sau, bet ir artimiesiems“ – kalbėjo D. Jurkaitienė. – „Apie artėjančią Šv. Agotos dieną jau galvojame, tad tikimės, kad ir kitąmet galėsime saugiai nudžiuginti savo pirkėjus ir sąmoningai paminėti Šv. Agotos dieną“.

Publikuotas straipsnis yra parengtas įmonės ar organizacijos, kuri pateko į „Atsakingo požiūrio“ apdovanojimus.

„Atsakingo požiūrio“ apdovanojimai – iniciatyva, skirta pagerbti prie Lietuvos gerovės kūrimo prisidedančias įmones ir verslininkus.

Už straipsnio turinį atsako juos atsiuntę asmenys ir jų atstovaujamos organizacijos.

Palaikykite savo atsakingiausiąjį! BALSUOK!

Šaltinis
Atsakingo požiūrio apdovanojimai
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)