Viena tokių – kelių inžinerija – šiandien dar negali pasigirti populiarumu tarp besirenkančiųjų. Ši specialybė vis dar alkūnėmis skinasi kelią į būsimųjų inžinierių širdis ir protus. Jei pamėgintume nuimti voratinklius nuo užkerpėjusių stereotipų, rastume, jog kelių inžinerijos pasirinkimas gali būti labiau apie plačius horizontus nei siaurą tranšėją. Bet pirmiausiai reikia šitą vaizdinį pagrįsti faktais.

Tai yra, apie ateities studijas galvojančiam jaunam žmogui plačiau papasakoti apie šį pasirinkimą ir kas iš to. Reikia parodyti, įvelti į diskusiją, supurtyti tą lyrinį „aš“: „O ko noriu AŠ PATS?“. Žodžiu, pasėti abejonę, kuri leistų svarstyti kitas alternatyvas ir išsivaduoti nuo inertiško ridenimosi su visais klasikinių pasirinkimų pakalnėn.

Juolab, jei tik yra pasiryžimo mokytis, klysti, mėginti. Jei tik nepristinga ūpo būti darbščiam bei inovatyviam, nespjauti ant užsienio kalbų ir su pagarba prisiminti fizikos ar matematikos mokytojus. Net jei norisi kojas apšilti čia, o kurti transporto infrastruktūros stebuklus svetur (juk reikia patikrinti, ar tikrai ten žolė žalesnė) – viskas yra įmanoma.

Kelių inžinerija

Bet, kaip sakoma, ne žodžiais, o darbais tėvynę mylim. Ir tam, kad kelių inžinerija išsikovotų jauno žmogaus dėmesį ir liktų kažkur atminty, reikia kreiptis į jį, kalbėti faktais, dar geriau – parodyti. Tai štai čia plušantys kelininkai atsitraukia nuo ūžiančių frezų, tiltininkai pakyla nuo armatūrų, o geodezininkai pakelia akis nuo nivelyrų ir sutaria – taip, pamainos reikės, papasakokime moksleiviams apie kelių inžinerijos kasdienę duoną ir vyšnias ant torto. Taip gimė idėja Akademija@Kaunotiltai – platforma, apjungianti visokio plauko iniciatyvas ir veiklas, skirtas populiarinti kelių inžineriją, jos teikiamas perspektyvas.

Kadangi kreipiamės į kasdienėje informacijoje skęstantį jaunimą, tenka pasukti galvą, kaip, kokiais būdais bei kanalais atkreipti bei išlaikyti jų dėmesį. Sukurti ir rezultatyviai ištransliuoti tiek ir tokio turinio, kad jis neprašvilptų pro adresato šoną, o smigtų tiesiai į kaktinę smegenų skiltį.

Formų radome įvairių – MineCraft konkursas, kvietęs moksleivius statyti tvarius ir modernius ateities miestus, drąsiai ir kūrybiškai pristatėme kelių inžinerijos spalvas „Laisvės piknike” (drauge su KTK ir VGTU). Nepasididžiuojame ir dalyvaujame šalies aukštųjų mokyklų karjeros dienose, atvirų durų renginiuose Neatsisakome pagal galimybes priimti moksleivių ir studentų savo vykdomuose statybos objektuose, užtikrindami saugius vizitus. Pliumptelėjome į „Mokslo sriubą“ ir katiliuke išvirėme keletą skanių laidų apie asfalto gamybą, projektavimą, unikalų tunelio rekonstrukcijos projektą ir kt. Taip pat drauge su nenuilstančiu partneriu - Kauno technikos kolegija (KTK) - dvejus metus iš eilės organizavome orientacinį pramoginį renginį „Rinkis kelią, ne takelį“.

Kelių inžinerija

Kvietėme žaisti, spėti, išbandyti, susipažinti. Ir vis apie kelius, tiltus, geležinkelius. Tarsi volu į trasą išbildėjome su Game of Roads iniciatyva – jos siekis buvo supažindinti su pačia transporto infrastruktūros inžinerijos idėja ir visa jos evoliucija iki galutinio rezultato. Žingeidiems paaugliams pristatėme procesus, statinius, jų ypatybes – projektavimą, braižymą, kelių ir tiltų specifiką. Kelių inžinerijos pasaulis ne rožėm, o asfaltu klotas, tad į nemažai kalbėta apie statybines medžiagas, jų kontrolę, mišinius, pasirengimą asfaltavimo darbams ir pan. Tam, kad automobilis riedėtų keliu, bendradarbiauja būrys specialistų – projektuotojas, statybininkas, užsakovas, rangovas, techninės priežiūros atstovai.

Ketinome susitikti su moksleiviais ir šiemet, bet pandemija pokšt ir uždarė duris. Na, o mes gi ne pėsti – išlipome pro langą ir šiuo metu rengiame kelių inžinerijos susitikimų ciklą nuotoliniu būdu. Sekite informaciją ir laukite tęsinio (FB Akademija@KaunoTiltai), nes paskutinį žiemos mėnesį nuo įdomios informacijos tikrai bus karšta kaip prie asfalto vidurvasarį!

Vertiname draugystę ir iniciatyvas, vystomas drauge su socialiniais partneriais. Kasmet norime paskatinti labiausiai motyvuotą ir geriausių akademinių rezultatų pasiekusį Kauno technikos kolegijos studentą (-ę) ir jam (-ai) įteikiame vienkartinę stipendiją. Nes stengtis, mokytis yra kietai. O kad kelių inžinerijos studijos taptų dar inovatyvesnės bei patrauklesnės, prisidėjome prie KTK naujai kuriamos modernios kelių inžinerijos laboratorijos. Joje būsimieji inžinieriai turės galimybę savo ateities profesiją pažinti ir išbandyti pasitelkiant virtualias priemones, simuliacijas. Žodžiu, kaip šauksi – taip atsilieps. Tad stengiamės šūkauti aktualiai, kryptingai ir su tikslu.

AB „Kauno tiltai” tiki, kad sėkmingas verslas – ne vien tik įsipareigojimų vykdymas, pelno siekis ir auksaburnių viešųjų ryšių užtikrinimas. Tai taip pat nėra beatodairiškas lėkimas pirmyn ar tunelinis matymas, kai akiratyje išnyksta kiti svarbūs dalykai. Mes bandome, darome, ieškome, kažkur suklystame. Bet svarbiausia – mes tikime savo profesija ir jos potencialu, norime dalintis kelių inžinerijos neišsemiamais klodais ir pakviesti tapti to dalimi.

Juk tik pamanykite – dirbame tam, kad galėtumėte susitikti!

Publikuotas straipsnis yra parengtas įmonės ar organizacijos, kuri pateko į „Atsakingo‌ ‌požiūrio“‌ ‌apdovanojimus.

Šaltinis
Temos
Atsakingo požiūrio apdovanojimai
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)