Šis projektas padės CO2 išmetimą sumažinti 43,93 tonos, o tai galima palyginti su 1100 pasodintų medžių. LED šviestuvų pranašumas yra tas, kad jie net iki 40 proc. elektros energijos paverčia šviesa, todėl sunaudoja iki 80 proc. mažiau elektros energijos nei paprastos kaitinimo lempos. Be to, jų gyvavimo laikas yra iki 15 tūkst. valandų.

„Suvokdami klimato kaitos svarbą kiekvienam iš mūsų, prisidedame prie ilgalaikių valstybės tikslų daryti kuo mažesnį poveikį aplinkai. Ne tik patys diegiame inovatyvius sprendimus energijos suvartojimui bei CO2 išmetimui mažinti, bet padedame ir kitoms įmonėms juos įgyvendinti“, – sako „Ignitis“ ESCO produkto vystymo vadovas Arūnas Pakulis.

Viskas iš vienų rankų

Pasak A. Pakulio, visas modernaus apšveitimo įrengimas SEB arenoje užtruko 3 mėn. Per juos pakeisti 236 aukštalubiai šviestuvai ir sumontuotas 271 naujas LED šviestuvas. Šviestuvai montuoti 9,5 m aukštyje, o tam, kad būtų apsaugota teniso kortų danga, reikėjo pakloti specialias plokštes, per kurias važinėjo bokštelis.

Paklaustas apie apšveitimo keitimo poreikį, SEB arenos vadovas Ramūnas Grušas sako: „Teniso aikštynuose sportuojantiems žmonėms kokybiškas apšvietimas yra labai svarbus, tad pati veiklos specifika natūraliai padiktuoja mūsų norą tam ieškoti geriausių sprendimų. Ne mažiau svarbu ir tai, kad nuolat siekiame aukštų tvarumo rodiklių, todėl stengiamės mažinti energetinių resursų naudojimą, diegti modernias ir aplinką tausojančias technologijas, kurios taip pat leistų užtikrinti aukštą paslaugų kokybę mūsų klientams.“

Pasak A. Pakulio, dar vienas šio projekto išskirtinumas – siekiant išlaikyti teniso kortų užimtumą, visi montavimo darbai buvo atliekami nakties metu. Svarbu buvo ir apšveitimo kalibravimas – teniso kortai dideli, vienoje patalpoje yra daug aikštelių, tad reikėjo sureguliuoti apšveitimą optimaliai kiekvienai aikštelei. Be to, aikštynui keliamas labai didelis apšvietos reikalavimas, taigi reikėjo ir papildomų šviestuvų, nukreiptų tinkama linkme.

Viena iš didžiausių naudų klientui – jis visą projektą gauna iš vienų rankų. Nereikia rūpintis atskirai projekto parengimu, atskirai tiekėjais ir rangovais. Be to, patikimas tiekėjas yra labai svarbu, kad būtų sumontuota patikima įranga ir jos nereikėtų keisti po kelerių metų.

„Ignitis“ kaip tik pasiūlė mūsų reikalavimus atitinkančius sprendimus bei tinkamą projekto finansavimo modelį. Projektą vertiname visapusiškai pozityviai – nuo idėjos, projekto parengimo ir procesų valdymo iki diegimo ir galutinio rezultato“, – pasirinkimo pranašumus įvardija R. Grušas.

Namų darbai

A. Pakulis pasakoja apie aktyviai vykdomą ESCO paslaugą, pagal kurią atnaujinus įmonių apšvietimą taupoma elektros energija ir mažinamas CO2 išmetimas, o kartu įmonė sutaupo lėšas, skiriamas elektrai apmokėti. Be to, nereikia išankstinių investicijų, nes projektas finansuojamas iš sutaupymo. Dalyvauti programoje ypač paprasta, nes įmonei tereikia priimti sprendimą atnaujinti apšvietimą – visus „namų darbus“ už įmonę atlieka paslaugos teikėjas.

„Klientai ne visada gali atsakyti, kiek šveistuvų yra jų patalpose, ypač jei kalbame apie dideles gamybos ar sandėliavimo patalpas. Dažnai skiriasi šveistuvų galia, jie nėra tinkamai sukalibruoti. Tad mūsų specialistai nuvažiuoja į kliento objektą, suskaičiuoja šveistuvus, įvertina jų galią ir elektros instaliaciją. Visa tai įvertinus atliekami skaičiavimai, kokie apšvietimo keitimo sprendimai labiausiai tinka ir kiek bus sutaupoma lėšų. Pasirašius sutartį, parengiamas projektas ir atliekami montavimo darbai. Įprastai projekto įgyvendinimas trunka apie 3–5 mėnesius“, – pasakoja A. Pakulis.

ESCO paslauga – tai energetinį efektyvumą didinančių priemonių projekto rengimas, įrangos parinkimas ir montavimas, kai už paslaugą atsiskaitoma iš sutaupytų lėšų. „Ignitis“ atlieka pradinę investiciją į įrangos atnaujinimą, taigi klientui projekto įgyvendinimui nereikia turėti pradinių investicijų. Prieš priimdamas sprendimą, klientas gali įvertinti detalius skaičiavimus, kuriuose atsispindi tai, kad modernizavus apšvietimą sutaupymai bus lygūs ar didesni už paslaugos kainą. Produkto vadovas pateikia paprastą pavyzdį – jei klientas dabar moka 10 tūkst. už elektrą ir apšveitimą per metus, kad po modernizacijos jo energijos suvartojimas sumažės per pusę, vadinasi, sumažės ir sąskaitos. Tada klientas mokės 5000 Eur už elektrą, 4000 Eur atiteks įrangai padengti, o sutaupymas būtų 1000 Eur per metus. Praėjus sutarties laikotarpiui, kuris dažniausiai apibrėžiamas 5 metais, įmonė turi sumažėjusias sąnaudas, gerą apšveitimą ir modernią įrangą.

Skaičiuojama, kad teniso arenoje nuo šiol bus sutaupoma 175,70 MWh elektros energijos per metus, o CO2 išmetimas sumažės 43,93 t per metus.

ESCO energetinio efektyvumo paslaugą „Ignitis“ teikia nuo 2016 m. Šiuo metu įmonė yra įgyvendinusi daugiau nei 60 ESCO projektų Lietuvoje ir Latvijoje. Apšvietimo modernizavimo paslauga teikiama ir miestams, medicinos įstaigoms, savivaldybių įmonėms ir kt. Artimiausi planai – ESCO energetinio efektyvumo paslaugos modelio taikymas ne tik apšvietimo gerinimui, bet ir šildymo bei vėdinimo (ŠVOK), reaktyvinės galios kompensavimo sistemoms ir pramonės procesų optimizavimui.