Jau septintą kartą vykusio hakatono dalyviai šiais metais sprendė įvairius šiandienos energetikos sektoriaus klausimus: nuo elektromobilių įkrovimo stotelių tinklo plėtros iki elektros paklausos telkimo bei vartotojų lojalumo programų.

Kiekvienai hakatono komandai buvo priskirti mentoriai iš „Ignitis grupės“, ESO, „Ignitis“, Energetikos ministerijos ir Startup Lithuania, kurie palaikė ryšį su dalyviais ir dalinosi reikiamomis žiniomis.
„Šiais metais išmaniosios energetikos hakatonas sutraukė įvairių sričių talentus ne tik iš Lietuvos, bet ir iš dar septynių Europos valstybių. Be to, renginys tapo puikia proga savo jėgas įrodyti ir kitose šalyse studijuojantiems ar dirbantiems lietuviams – hakatono komandose buvo ir Belgijoje, Vokietijoje ir Danijoje gyvenančių tautiečių. Sulaukėme itin kruopščiai atliktų ir dėmesio vertų sprendimų, todėl komandų darbus vertinusi komisija turėjo pasukti galvą“, – sako „Ignitis grupės“ Inovacijų centro vadovas Paulius Kozlovas.

Hakatono nugalėtojais tapo komandos „Enestor“ ir „Flexitis“. Pirmoji, kurią daugiausiai sudarė energetikos mokslų doktorantai, pasiūlė išmanų gaminančių vartotojų perteklinės energijos kaupimo ir paskirstymo sprendimą, išnaudojant elektromobiliams skirtą infrastruktūrą. Tuo tarpu „Flexitis“ pasiūlė sukurti elektros vartotojų lojalumo programą, kuri jos dalyvius apdovanotų taškais už reikiamu metu sumažintą ar padidintą elektros vartojimą.

Išmaniosios energetikos hakatono nugalėtojams buvo skirtas 2000 eurų dydžio prizinis fondas.
„Ateities energetika yra neįsivaizduojama be kūrybiškų, lanksčių ir inovatyvių sprendimų. Šiemet norėdami paskatinti išmanios energetikos iniciatyvas vienai iš hakatone dalyvavusių komandų skyrėme vardinį Energetikos ministerijos apdovanojimą. Tikimės, kad dalyvių pasiūlytos idėjos bus toliau plėtojamos ir prisidės prie Lietuvos energetikos sektoriaus augimo ir išmanumo. Verslo dalyvavimas siekiant energetikos pažangos yra vienas svarbiausių Lietuvos energetikos sektoriaus tikslų, kurio aktyviai siekiame“, – sako energetikos viceministrė Lina Sabaitienė.

Šiųmetis išmaniosios energetikos hakatonas tapo pirmuoju bendru „Ignitis grupės“ ir Energetikos ministerijos projektu po jų abiejų pasirašytos bendradarbiavimo sutarties šių metų rugsėjo 16 d. Pagrindinis šios sutarties tikslas – palankios energetikos srities inovacijų ekosistemos kūrimas žmogiškųjų išteklių, mokslo, technologijų, naujų produktų ir paslaugų, komunikacijos bei inovacijų kultūros srityse.